INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

18 februāris, 2011

Bargs sals vel neatkāpsies un turpinās mūsu krastos.


Tuvākajā nedēļā virs Skandināvijas pastiprināsies anticiklons un saglabāsies anticiklons GABRIELA/HEIKE, līdz ar to Latvija atradīsies tā ietekmē un pie mums turpinās ieplūst aukstas arktiskas gaisa masas. Ka jau pie Anticiklona,laiks būs mierigs,samera vienveidīgs, debesis biēži skaidrosies un gaidamas pārsvara saulainas dienas, snigšana nav gaidāma un pierims vējš. Anticiklona ietekme saglabāsies līdz nedēļas nogalei.

Aizvaditajā naktī gaisa temperatura Latvijā atkal ievērojami pazeminājas un piektdienas rītā sasniedza no -14..-19 Kurzemē līdz -25..-30 valsts galējos austrumu novados. Uz ziemeļiem no Alūksnes – Igaunijā – šobrīd pat -33,7 ,bet Norvēģijas ziemeļos neoficiāli fiksēts -49,9 grādu sals, kas tikai par pusotru grādu atpaliek no Norvēģijas absolūtā minimima rekorda. Pie mums jau – 40 un vairāk grādu nebūs,taču  piedzivot-30 grādu salu tuvākas naktīs vietām ir tiri reali.

Līdziga situacija saglabasies ari tuvākas dienās izskatās, ka anticiklons un lielais aukstums mūs nepametīs vēl aptuveni nedēļu ( no 5 līdz 8 dienām), pēc tam varētu kļūt siltāks – pakāpeniski, ja saglabāsies anticiklons, straujāk, ja līdz mums tiks kāds ciklons. Īpaši aukstas naktis būs brīvdienās un nakamas nedēļas pirmā pusē,kad sals naktīs varetu sasniegt no -15 grādiem ‘jūras piekrastē lidz pat -29 gradiem Vidzemē un Latgale. Pilniba skaidrās bezvēja naktīs temperatura varetu pazeminaties lidz pat -30-31 grādam. Taču dienās spidot saulei gaiss ievērojami iesils um būs no -7 jūras piekrastē lidz -17 galejos austrumos. Nedēļas otra pusē pec tagadejam prognozēm sals lēnam un pakapeniski mazinasies,,meneša pēdejā dienā piekrastē iespejams sasniedzot nelielu atkusni,tacu izskatās,ka lidz februāra beigām lielāks vai mazāks sals saglabāsies. Rigā tuvākas naktīs sals sasniegs -18-23 gradus.

Virs Baltijas jūras valdot aukstām gaisa masām, atkal intensīvi ir atsākusies ledus veidošanās. Līcis jau ir pilņiba pārklats ar ledu,ledus būtiski apgrutina kuģu satiksmi,vairaki mazi kuģiši nav spējigi izlauzties cauri ledum. Ledlauzis strada cauru diennakti. Aukstumam turpinoties turpināsies arī ledus veidošanas process,kas vel vairāk sarežgis situaciju.Šķiet, ka ledus apjoms līcī un jūrā pieaugs līdz pēdējā desmitgadē nepieredzētiem apjomiem, jau tagad kuģiem lielas problēmas.

Un, jo ilgāks aukstums, jo lielāki plūdu draudi pavasarī – ledus biezāks un, Saulei sildot arvien vairāk, var pēkšņi un strauji sākt kust.

19. februaris. Aizvadītajā naktī min gaisa temperatura no -16,2(Nīca) lidz -29,4(Vireši),Rigā -18,8(RS m-st). Izskatās, ka tuvākas 5-6 naktis vēl būs tikpat aukstas.

20. februāris: Minimālas temperatūras aizvaditajā naktī ir no -14,8 (Nīcā) līdz -25,6 ( Kārsavā), Rīgā –17,8(RS m-stacija). Tuvākas pāris naktis sals var būt par dažiem grādiem stiprāks.

21. februāris: Minimāla aizvaditas nakts temperaturas ir no -18,0 (Nīcā) līdz -28,5(Vireši),Rigā -19,7(RS m-stacija), –24,4 (Rigas lidostā). Jaunākas prognozes pec tikpat aukstām 3-4 diennaktīm sola vēl mērenu lidz nelielu salu pat līdz 5-7 martam.

22. februāris: Minimala temperatura naktī bija no -17,1(Jūrmala) līdz -26,4(Melturi),Rigā -16,1(RS m-stacijā), -20,1(Rigas lidostā). Aukstumam daudzviet, ari Rīga traucēja mākoņi.  Tikpat aukstas naktis vel 3 diennaktis būs.

23.februāris: Aizvaditas nakts minimalas temperaturas bija no -17,8 (Krāslavā) līdz -28 (Melturi),pēc liecinieku ziņām Jaunpiebalgā bija -30. Riga aukstāk, -20,9 (RS-m-stacijā),-24,8 (Rīgas Lidostā). Vel pāris aukstas naktis gaidamas,bet velak merenaks lidz nelielam sals,kas ilgs vel 8-10 dienas-tada jauna prognoze…

24.februaris: Nakts minimalas temperaturas  bija no -16,9(Krāslava) līdz -25,6 (Pūre),Rigā -18,9(RS m-stacijā).-22,5(Rīgas Lidostā). Vēl viena nakts ar bargo salu būs,tad lielais aukstums atkāpsies,bet tapat vel domines mīnusi,ipaši naktīs.

25.februāris: Pēdeja stindzinoši auksta nakts ,kad lielākā dalā Latvijas min. temperatura bija -22-25 gradu robežās.  Ciparos tas būtu no-18,4( Pope) līdz -25,9( Vireši, Līvāni). Rīgā -19,9 (RS mštacijā, -23,9, (Rīgas Lidostā) Tuvakas naktis aukstums lenam mazinasies,bet ziemas apstakli turpinasies.

26.februāris: Aukstums sāka atkāpties, ari mākoņu naktī bija daudz. Minimala temperatura bija no -8,9 (Pope) lidz -24,7 (Kārsava),Rīgā -11,8 (RS mštacijā) -13,4 (Rīgas Lidostā)

FOTO- Aukstums valda Latvijā,sarma un aizsalis Rīgas līcis.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.