INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

19 decembrī, 2011

Ziemassvētki rudenigās noskaņās un ar siltuma rekordiem…


Ciklons JOAHIM, kas atnesa vētru Eiropā, ipaši Francijā,  patreiz nosaka laikapstākļus ari Latvija, nesot vējainu, drēgnu un nokrišniem bagātu laiku, daudzviet, ipaši Vidzemē un Kurzemē ilgstoši un mēreni stipri nokŗišņi, gan lietus, gan ari slapjš sniegs, kas dažviet uz neilgu laiku izveidoja slapja sniega kārtu,tomer lielāka Latvijas daļā laikapstākļi joprojām ir rudenīgi.Tagad JOACHIM virpulis uz brīdi nostabilizējies nedaudz uz ZR no Latvijas. Saskaņā ar patreizējo prognozi, apmēram turpat tas – aizpildīdamies- būs nākamās 48 stundas. Mēs jau esam un kādu pusotru diennakti būsim tā D malā. Līdz ar to ari pirmdien gaidams daudz nokrišņu- lietus un sniegputenis, vietām var būt arī stipri nokrišņi. Vējš kļūs vētrains: brāzmās līdz 15-20 m/s, Kurzemes un Ziemeļvidzemes piekrastēs tas sasniegs vētras spēku. Gaisa temperatura joprojām pozitiva 0..+3, jūras piekrastē +5 grādi.  21-22 decembrī ciklonam attaloinoties virs Latvijas pastiprināsies neliels augsta spiediena atzars atnesot mierigāku un jūtami vēsaku laiku. Debesis vairāk skaidrosies un Latvijas lielāka daļā nedaudz piesals, 0-5 grādi, austrumu un Vidzemes puse skaidra naktī iespejams sals pazemināsies lidz -6-9 grādiem. Vietam varetu ari izveidoties neliela sniega sega,vai nu paliekot  no pirmdienas slapjdranķa,vai ari uzsniegot otrdien. Tacu šie ziemas prieki nebūs ilgi, jo jau Ziemassvētku vakarā mums pietuvosies kārtejais Atlantijas ciklons nesot šomenes jau tik pierastu siltu,slapju un vējainu laiku.Tagadejas prognozes liecina, ka Ziemsvetkos atradisimies ciklona siltajā sektora,gaigami nokrišni, sniegs un slapjš sniegs, kas pāries lietū,brāzmains vējš 12-15-20 m/s,kas piekraste var sasniegt nelielas  vētras spēku gaisa temperatura 0+5 grādi, Vējaini, ar nokrišniem,parsvara lietus veidā gaidami ari otrie un trešie  Ziemassvētki tātad diemžel ar laikapstākļiem,kas atbilst rudenim. Gaisa temperatūra būs no +1 grāda vietām valsts austrumos līdz +6 grādiem jūras piekrastē. Gandrīz tas pats patlaban tiek prognozēts arī gada pēdējā un pirmajā dienā. Gan Ziemassvētkos, gan Jaungadā jūras piekrastē iespējamas R, DR vēja brāzmas virs 20 m/s. Jo tuvāk nāk Ziemassvetku dienas, jo prognoze paliek stabilāka un precizaka, lidz ar to arvien mazākas cerības uz krasam izmaiņam un to,ka šie svetki būs balti… Tomer precizejumi  sekos papildkomentaros tuvākas dienās.
21.decembra komentārs: Laikapstakļu raksturs  šodien ir mainijies, ciklons JOAHIM atkapies un uz R no Latvijas nedaudz pastiprinās neliels anticiklons. Tas atnesis vismaz pāris dienām meteorologisku ziemu Latvijas lielākā daļā naktīs sals -1-6,bet ja skaidrosies,tad Vidzemē un austrumos temperatūra var pazemināties līdz -8-10 grādiem, diena +1-3 grādi, būtiski nokrišni nav gaidāmi. Taču ap Ziemassvētkiem nonāksim kārteja ciklona varā un tad ar mēreniem D-DR vējiem pie mums atkal siltums, Kurzemē līdz kādiem +5, kopumā virs 0 grādiem LV lielākā daļā. Nelieli lietus vai slapja sniega nokrišņi. Līdzīga situācija arī naktī uz 25.12. Jaunākas prognozes 26.decembrim un Otro Ziemassvētku rītām GFS patlaban prognozē lietu un DR vēja pastiprināšanos valsts lielākajā daļā brāzmās līdz 16-21 m/s, Kurzemes rietumu un Vidzemes ziemeļu piekrastē – līdz 23-27 m/s.Tikpat silts un vējains laiks prognozēts arī 27.decembrī; 26.-27.decembrī iespējams jauns siltuma rekords.   Atkušņains laiks ar nelieliem nokrišniem- slapjš sniegs, lietus ari gadu mijā temperatūra tuvu 0 vai nedaudz virs tā. Teoretiski neliela sniega ,slapja sniega sega varetu būt Vidzemes un Latgales pusē gan Ziemassvētkos,gan Jaungada naktī.

LAIKS ZIEMASSVĒTKOS: BŪS VETRA UN SILTUMA REKORDI! (ATJAUNINĀTS 25.12.2011, 11-00)

23. decembria komentars:  šajas pāris  dienās Latvija valda ziema, teritorijas lielāka daļā neliela sniega sega,zem 1cm, vairāk sniega Kurzeme Liepajas pusē,bet Rīgas apkārtne nav nemaz.Pieturās neliels sals pa reizei ari skaidrojas. Taču Ziemassvetkos laiks atkal mainisies  uz rudens pusi un Latvijā laiks būs vētrains laiks un brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi un migla, 26. un 27.decembrī visā Latvijā varētu krist siltuma rekords.
24. decembra komentars: Sestdien būs apmācies laiks, brīžiem gaidāms neliels lietus, tostarp atkala jeb sasalstošs lietus, vietām snigs un sabiezēs migla,vakarā austrumu un centralos rajonos slapjs sniegs, sniegs. Gaisa temperatura paausstinasies un  būs no -1-3 LV austrumos lidz 0+3 centrala valsts daļā un +5+6 Kurzemē, piekrastē. Mērens D, naktī R, ZR vējš. Naktī uz svētdienu vietām skaidrosies un nedaudz piesals, veidosies migla. Svētdien  dienā sakot no LV rietumiem apmāksies un brīziem neliels lietus,Temperatura 0+6 gradi. Otrajos Ziemassvētkos, 26 decembrī  turpinās ieplūst netipiski siltas gaisa masas un temperatura turpinās paaugstinaties visā valstī sasniedzot +5+9 grādus! Palaikam neliels lietus un pūtis brāzmains DR vejš. Tads pats laiks turpināsies arī 27. decembrī, otrdien. Tapec visticamāk daudzviet tiks pārspēti 26-27 decembra siltuma rekordi, jo lidzšinejie ir no +3,5 Aluksnē līdz +7,7 Kolkā. Lūk tādi Ziemassvetki šogad apmēram būs… Velak paliks aukstāk, bet tapat parsvara pozitivas temperaturas un rudenigas noskaņas…

LGVMC bŗīdina par iespējamo atkalu 24 decembrī: Atceroties aizvadītā gada Ziemassvētkus, atmiņā ataust gan biezā sniega sega un sals gan arī ledus liets un atkala, kas ar ledus kārtu pārklāja zemes un ceļu virsmu, koku zarus un elektrolīniju vadus; virs sniega izveidojās bieza sērsna.   Galerijas par tas atkalas sekām varam apskatīt šeit. Jaunākā informācija liecina, ka apledojums gaidāms arī šī gada 24. decembrī. Process gan nebūs tik intensīvs un ilgstošs un apledojums gaidāms neliels līdz mērens.Naktī uz 24. decembri no rietumiem Latvijai pāri sāks virzīties nokrišņu zona, kas nesīs ne vien sniegu un slapju sniegu, bet arī lietu, lai gan pie zemes vēl saglabāsies negatīva gaisa temperatūra. Šī zona lēnām virzīsies uz austrumiem, pēcpusdienā sasniedzot valsts galējos austrumu rajonus. Šādos laikapstākļos būsim ļoti uzmantīgi izejot no mājas, kā arī braucot ar automašīnu. Ceļi 24. decembrī būs ļoti slideni!

25. decembra komentārs: Brīdinājums par vētru! Ziemassvētku rītā Latgali un lielu daļu Vidzemes klāj neliela sniega kārta. Daudzviet valsts R un centr. daļā skaidrs laiks. Virs Atlantijas okeānā izveidojies jauns ciklons vārda QUIRIN, kas strauji pastiprinās un tuvojas Skandināvijai, pirmdienas rītā ciklons šķērsos Somiju. Naktī uz pirmdienu ciklona dienvidu malas ietekmē Latvijā būtiski pastiprināsies vējš , sasniedzot vētras spēku.  Pašreizejas prognozes  liecina, kalielākie vēja postījumi gaidāmi pirmdienas rītā Ziemeļvidzemē, kur rietumu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās var sasniegt 24-25 m/s, Pareja valstī naktī un priekšpusdienā dienvidrietumu vējš, kas pāries rietumu vējā, brāzmās pastiprināsies līdz 16-21 m/s, jūras piekrastē jau laikā ap pusnakti gaidāmas brāzmas līdz 23-25 m/s. Gaidama arī udens līmeņa celšanās piekrastē un upju grīvās, bet plūdu draudu nav. Pirmdienas pēcpusdienā vējš sāks pierimt, bet naktī uz otrdienu tas no jauna pastiprināsies. Otrdien Latvijā gaidāmas rietumu, dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 15-21 m/s. Gan 26,gan 27 decembrī joprojam tiek prognozets netipiski silts laiks ar tempperaturu +6+9 grādi un tiks pārsniegti siltuma rekordi. Daudz nokrišnu netiek prognozets, nelielas lietus zonas mīsies ar skaidrakm debesīm, vairak saules būs pirmdien.
26 decembra komentārs: Vētra izrādijas pat nedāudz stiprāka, ka prognozēts, veja brazmas gandrīz visa valstī sasniedza sasniedza 19-25 m/s. Latvijas 26.decembra siltuma rekords pārspēts uzreiz par ~1,5 grādiem, pārspets arī 3, decembra dekādes rekords, Jūrmalā un Rīgā temperatūra šorīt pakāpās līdz nepilniem +10 grādiem!Daudzi tūkstoši māju vētras dēļ bez elektrības. Kopumā vēja pastiprināšanās šorīt vairs nav gaidāma, izņemot vietām Latgalē un Vidzemē. Kamēr Latvijā vēl nav rimusi Otro Ziemassvētku vētra, sinoptiķi brīdina par jaunu vētru, kas gaidāma otrdien. Pašreizējās prognozes liecina, ka otrdienas vētra, kopumā ņemot, būs nedaudz vājāka kā pirmdien. Naktī uz otrdienu, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš. Tā ātrums brāzmās nakts otrajā pusē, kā arī otrdien dienas laikā valsts lielākajā daļā sasniegs 17-22 m/s. Vietām valstī prognozētas atsevišķas vēja brāzmas līdz 23-25 m/s, stiprākās brāzmas iespējamas saistībā ar gubu mākoņiem.ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums – otrdienas rītā gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +7..+10 grādiem. Gaidāms jauns 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekords. Otrdien palaikam lietus brāzmas, dienā vietām stiprakas lietusgāzes. Vējš pierims naktī uz tresdienuu. Arī ceturtdien no jauna pastiprināsies vējš, taču vētras spēku tas varētu sasniegt tikai piekrastes rajonos. Patreizejas prognozes ap Jauno gadu paredz nelielu salu un vietam ari sniedziņu, bet stabilu ziemu joprojām nē.

Pilno prognozi lasam meteolapa.lv

UN VĒL:  Salidzinajumam Laika apstākļi Latvijā Ziemassvētkos no LVGMC novērojumu datiem:

Ziemassvētkos – 24.-26. decembrī – diennakts vidējās gaisa temperatūras Latvijā visbiežāk ir -5…+3 grādu robežās. Latvijā visaukstākie Ziemassvētki ir bijuši 1996. gadā, tad diennakts vidējās gaisa temperatūras pārsvarā bija -14…-19 grādi, 26. decembrī Austrumlatvijā pazeminoties līdz -24…-26 grādiem. Arī viszemākās gaisa temperatūras šais Ziemassvētkos bija gana iespaidīgas – Austrumlatvijā sals sasniedza -23…-31,5 grādus. Zosēnos 26. decembrī reģistrētie -31,5 grādi ir līdz šim viszemākā gaisa temperatūra Latvijā Ziemassvētku laikā.

Vissiltākais Ziemassvētku laiks ir bijis 1974. gadā. Tad diennakts vidējās gaisa temperatūras visu svētku laiku visā Latvijā bija virs nulles: +2…+5 grādi un maksimālā gaisa temperatūra sasniedza +3…+8 grādus. Neparasti silts bija 2006. gada Ziemassvētku sākums –  24. decembrī maksimālā gaisa temperatūra Latvijā sasniedza +5,5…+8,5 grādus, arī pārējās divās dienās maksimālā gaisa temperatūra visā Latvijā bija virs nulles, piekrastē sasniedzot +6…+7 grādus.

Vēlme, lai Ziemassvētki būtu balti, vispiepildāmākā ir Vidzemes augstienē un Latvijas galējos austrumu rajonos. Šeit iespējamība, ka zemi Ziemassvētkos klās balta sniega sega, ir 98 gados no 100. Turpretī Baltijas jūras piekrastē, kur vēl jūtama jūras vasarā uzkrātā siltuma ietekme, sniega sega Ziemassvētkos ir iespējama vidēji 85 gados no 100.

Visbiezākā sniega sega –  12-47 cm – Latviju ir klājusi 2010. gada Ziemassvētkos. Tie bija arī ar nokrišņiem visbagātīgākie Ziemassvētki. Visas trīs svētku dienas Latvijā bija vērojama bagātīga dažādu nokrišņu veidu buķete – lietus, ledus lietus, smidzināšana, ledus graudi, sniegs – kas vietām diennaktī pārsniedza visas decembra trešās dekādes nokrišņu „plānu”. Nokrišņu rezultātā gandrīz visu Latviju pārklāja apledojums, kas daudzviet saglabājās līdz Jaunajam gadam un Austrumlatvijā vēl arī janvārī.

Turpretī siltie 1974. un 2006. gada Ziemassvētki vēsturē saglabāsies kā „zaļie” – tad Latvijā sniega nebija nekur.

Ziemassvētki nereti ir arī stipru vēju laiks. Tā stabili vētrains bija visos 2003. gada Ziemassvētkos – vēja brāzmas visā Latvijā sasniedza 10-20, bet jūras piekrastē 22-27 m/s

FOTO- mani- dažas bildes no 17 decembra Kurzemes brauciena=rudenigi skati, pielijuši lauki un izgajusi no krastiem Abava,izplaukuši pūpoli.

Papildus FOTO no  diviem autoriem:  Romans Sprosts  un  Egons Zīverts -22.12.2011 sarma un sniedziņš Liepajā un Ventspilī.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.