INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

CIKLONS WALTRAUD,masīvs sniegputenis Rīgā

 Ciklons WALTRAUD nes masīvu sniegputeni unvētrainu vēju Latvijā, tieši gadumijā…

Brīdinājumi:

Jaunais gads Latvijā sākās ar stipru puteni, kas brāzmās sasniegs teju vētras spēku un ievērojami samazinās redzamību braukšanas laikā, piektdienas pēcpusdienā iedzīvotājus brīdināja Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Sinoptiķi norāda, ka nakts otrajā pusē jūras piekrastē iegriezīsies dienvidu, dienvidrietumu vējš, kas brāzmās sasniegs ātrumu 23 metri sekundē. Sestdienas rītā un dienā jau pūtīs ziemeļrietumu un rietumu vēji, kas pierims tikai naktī uz svētdienu. Tāpat naktī uz sestdienu Latvijas rietumu daļā, bet pa dienu arī austrumu daļā sāksies stipra snigšana. Sinoptiķi prognozē, ka dienas laikā sniega segas biezums pieaugs par sešiem līdz astoņiem centimetriem. Savukārt redzamība uz ceļiem sniega laikā pasliktināsies no 200 līdz 500 metriem. Rīgā stipra snigšana ir gaidāma nakts otrajā pusē, un tad arī galvaspilsētā redzamība būs no 200 līdz 500 metriem.Sniega nokrišņi naktī uz 1.1.11. Latvijas lielākā daļā, kas var radīt satiksmes apgrūtinājumus. Sniega sega naktī var palielināties pat par 10cm. Reizē ar brāzmainiem vējiem – naktī puteņi, sniega sanesumi. Vēja dēļ visā Latvijā iespējami elektrības padeves traucējumi. To Latvijas A daļa veicinās arī iepriekšējais apledojums, kas radās pirms nedēļas. Vēja brāzmu dēļ var lūzt apledojuši koku zaru un atsevišķi koki. Vēja brāzmas turpināsies arī 1.1.11. dienas pirmajā pusē – nedaudz sāks norimties tikai uz vakaru, pavisam vējš apstāsies līdz nelielam ātrumam 2.1.11. rītā. Dienā Latvijas R daļā – atkusnis līdz +2 grādiem, tamdēļ iespējami arī slapja sniega nogulumi uz ceļiem, vadiem, uz koku zariem. Bet 1.1.11. dienas izskaņā laiks atkal kļūs vēsāks, radīsies papildus sērsnas kārta jau esošajai, kā arī visas apledojuma sekas. 

Pēc Jaungada puteņiem visbiezākā sniega sega Latvijā pēc Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, ir Rīgā un pārsniedz pusmetru – 54 centimetrus.Tā kā gada pirmajā dienā sniga visā valsts teritorijā, sniega segas biezums nozīmīgi palielinājies arī pārejos reģionos – Dobelē tie ir jau 48 cm, Alūksnē – 41 cm, Daugavpilī – 40 c,, Kolkā 33 cm un Liepājā – 24 cm.

Pēc jaunākajām VUGD rīcībā esošajām ziņām, bez elektrības stiprā sniega dēļ Latvijā ir palikušas ap 65 000 mājsaimniecību.Pēc “Latvenergo” ziņām, vissliktākā situācija ir Austrumu reģionā – ap Rēzekni, Jēkabpili, Ludzu un Preiļiem, kā arī uz Vidzemes pusi.

1 komentārs »


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.