INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2017g.12. augusts. Lielā karstuma un negaisu diena

 

Šaja dienā Latviju pārņema karstums un svelme.

Sestdien Zemgalē gaisa temperatūra pārsniegusi +33 grādu robežu, tādējādi labots visas valsts 12.augusta karstuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Lielākā svelme plkst.15 bija +33,9 grādi Bauskas novērojumu stacijā. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 12.augustā, bija +33,0 grādi 2015.gadā Daugavpilī. 12.augusta temperatūras rekords sasniegts vairākās novērojumu stacijās, arī galvaspilsētā. Starptautiskajā lidostā “Rīga” termometra stabiņš pakāpies līdz +32 grādiem. Latvijas lielākajā daļā gaisa temperatūra plkst.15 bija +28..+32 grādi, bet Kurzemes rietumos – aptuveni +20 grādu. Ziemeļvidzemes piekrastē pēc +30 grādu pārsniegšanas gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +26 grādiem.

Sestdienas pēcpusdienā Latviju šķērso negaisa mākoņi.

ESTOFEX Latvijas austrumu daļā izsludinājis trešās – visaugstākās pakāpes brīdinājumu par stipriem negaisiem. Kopumā sestdienas vakarā no Lietuvas dienvidiem līdz Somijai stiepjas pērkona negaiss, kas daudzviet atnesis vētru un milzīgus krusas graudus.Divu stundu laikā šajā joslā reģistrēti vairāk nekā 30 tūkstoši zibens spērienu. Pērkona negaiss vietām Latvijā atnesis vairākus centimetrus lielus krusas graudus. Salacgrīvā krusas graudi pārsnieguši eiro monētas lielumu! Spēcīgs negaiss ar milzīgiem krusas graudiem pēcpusdienā plosījies arī Rundāles novada Svitenes pagastā. lielākie ledus gabali bija ābolu lielumā. Salacgrīvas ostā Latvijā reģistrētas vēja brāzmas līdz nepilniem 25 m/s, un vietām valstī vēja spēks, iespējams, bijis vēl lielāks. Meteostacijās reģistrētās vēja brāzmas sestdienas vakarā: Rīgā 20 m/s, Bauskā, Zvejniekciemā un Valkā 23 m/s, Salacgrīvā 25, Ainažos 27 m/s. Sestdien plkst.19.45 Latvijā bija reģistrēti 610 avārijas atslēgumi elektrolīnijās, bez elektrības atstājot vairāk nekā 15 000 klientu.

Spēcīgā vēja dēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam divos gadījumos sestdien, 12. augustā, nācās steigties palīgā cilvēkiem, kuriem uzgāzās koks. Savukārt ugunsdzēsēji glābēji saistībā ar negaisa radītajiem postījumiem saņēmuši vairāk nekā 190 izsaukumu. Lielākoties tie saistīti ar pāri ceļa braucamajai daļai pārkritušiem kokiem. Visvairāk postījumu spēcīgais vējš radījis Rīgā un Rīgas reģionā. Apmēram 6000 uzņēmuma „Sadales tīkls” klientu aizvien ir elektroapgādes traucējumi.

Vislielākos postījumus spēcīgais vējš radīja tieši Rīgā un tās apkārtnē, no kurienes mēs saņēmām vairāk nekā 80 izsaukumu.Lielākos elektrotīklu bojājumus pērkona negaiss izraisīja Latvijas centrālajā, Ziemeļu un Ziemeļaustrumu daļā. Uzņēmuma „Sadales tīkls” pārstāve Tatjana Smirnova stāsta, ka pārsvarā tie bijuši lokāla rakstura un tos izraisījis zibens ar spēcīgām vēja brāzmām, iesperot elektroiekārtās, elektrolīniju balstos. VUGD jau sestdienas vakarā devās palīgā, lai attīrītu Saulkrastu galvenās iela, taču mazākās ielas vēl pilnas ar lūzušiem kokiem. Krītošie koki vakar arī uz laiku pilnībā nobloķēja dzelzceļa satiksmi starp Saulkrastiem un Rīgu.  Saulkrastu domes priekšsēdētāja vietnieks Bruno Veide telefonsarunā ar Latvijas Televīziju sacīja, ka pirmdien tiks sasaukta domes sapulce, lai noskaidrotu vai un kāda palīdzība nepieciešama negaisa seku likvidēšanā.Ziņas par atsevišķiem postījumiem pienāk arī no citām pašvaldībām. Sestdien, 12. augustā, mediķiem bijis vairāk darba nekā ierasts brīvdienās ne tikai negaisa, bet arī karstā laika dēļ. Vairākkārt arī ugunsdzēsēju glābēju palīdzība bija vajadzīga saistībā ar negadījumiem uz ūdens.Tāpat gandrīz 20 cilvēku sestdien bija nogādāti slimnīcā pārkaršanas dēļ, stāsta Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Citu aculiecinieku foto

 

WordPress.com blogs.