INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

SNIEGOTAS LIELDIENAS 2012

7.-8. aprīlis 2012. gada Lieldienas. Lieldienu rīts atnācis ar puteni un baltu sniega segu. IVONNE ciklons,kas izveidojas tepat Latvijas tuvumā uz plašas aukstas frontes nāk virsu ar masīviem nokrišņiem uz Latviju. Sniega birumi Kurzemē sākas 7. aprīļa vakarā un turpinās naktī pamazām parņemot Latvijas Centrālus rajonus, Zemgali un 8. aprīļa rītā arī Latgali un daļēji Vidzemi. Snigšana vietām intensiva un ilgstoša, ka rezultāta izveidojas sniega sega no  1 līdz 10 cm…Dienā arī pastiprinās vējš sasniedzot brāzmas 12-17 m/s  piekrastē 20 m/s, puteņo. Visvairāk sasnidzis Auces, Dobeles un Saldus pusē. Zem sniega svara vietām lūzuši koki, Redzamība snigšanas laikā samazinās līdz 300-500 m, Daudzviet Kurzeme un Zemgale ir kārtiga ziema ar biezu snieg segu un  minimalo salu.

Visbiezākā sniega kārta bija Mērsragā un Dobelē, kur izveidojusies deviņus centimetrus bieza sniega kārta. Stendē izveidojusies sešus centimetrus bieza sniega sega, Rucavā – piecus centimetrus, Liepājā sasniguši divi centimetri sniega. Tāpat sniega segas pēdas bija vērojamas Ventspilī un Daugavpilī.Kolku un Stendi no rīta klāja vidēji sešus, Rucavu – piecus, Skrīverus – četrus, Liepāju – divus centimetrus bieza sniega sega. Vietām Latgalē un Vidzemē līdz rītam nebija snidzis nemaz. Nokrišņu daudzums Dobelē, kur gan lija, gan sniga, pagājušajā naktī bija 19 milimetru ūdens ekvivalenta, kas ir teju puse no visa mēneša normas, savukārt Mērsragā nokrišņu daudzums bija krietni mazāks – deviņi milimetri. Vēja ātrums brāzmās Ventspils ostā no rīta sasniedza 20 metru sekundē, Kolkā – 19, Liepājas ostā – 18 metru sekundē.

Zem smagās sniega kārtas liecoties un lūstot kokiem, elektroapgāde svētdienas rītā visvairāk traucēta Dobeles apkaimē, liecina “Latvenergo” elektroapgādes atslēgumu karte.
Avārijas atslēgumi elektrolīnijās konstatēti ne tikai Dobeles, bet arī Auces, Jaunpils un Tukuma novadā. Pēc plkst.7 avārijas atslēgumi valstī kopumā bija reģistrēti 145 vietās, tādējādi bez elektrības atstājot vairākus simtus uzņēmuma “Sadales tīkls” klientu. Braukšana pa autoceļiem apgrūtināta galvenokārt Kurzemē un Zemgalē, informē uzņēmums „Latvijas Valsts ceļi”.

Zemāk liela galerija ar dažādu autoru bildēm no dažadam Latvijas vietām, arī manas bildes no Rīgas un Imantas meža. It ka parasti ziemas skati, bet atceresimies,ka visi tie fotografēti Lieldienās, gandrīz aprīļa vidū, un ar to arī  ir interesanti. Ir piepildijies ticejums- ja Ziemassvētki zaļi un slapji, tad Lieldienas būs baltas.
Foto no Saldus (Klāvs Vasilevskis), Zantes(Raitis Sametis), Jelgavas, Līvaniem( Lightning),Jēkabpils(Maikls), un dažviet citur.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.