INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2019 g 2.janvāris. Jaunajs gads sākās ar vētru.

Pie Islandes pastiprinājas jauns aktīvs ciklons, Vecgada dienā tas pieņemas spēkā Norvēģu jūrā, 1. un 2.janvārī ciklona centrs no Skandināvijas pārvietojas uz Igauniju un Latviju, savukārt 3. un 4.janvārī ciklons izzudīs virs Baltkrievijas un Ukrainas. 1.janvāra vakarā un 2.janvārī vētra Baltijas jūrā radīs ļoti lielus viļņus, tādēļ Somijas Meteoroloģijas institūts izsludinājis sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu. Zviedrijā ciklonam piešķirts vārds “Alfrīda”.

 2.janvārī, jūrā pie Kurzemes ziemeļu vējš pāraugs vētrā un ļoti stiprs vējš skars arī Latvijas rietumu un centrālo daļu, tai skaitā galvaspilsētu, brīdina sinoptiķi.Trešdien ciklona centrs no Igaunijas pārvietosies gar Latvijas un Krievijas robežu, ciklons kļūs vājāks. Latvijas rietumu un centrālie novadi nonāks ciklona rietumu malā, kur plosās ziemelis. Stiprākais vējš 2019.gada pirmajā darbadienā gaidāms dienā un vakarā, kad tā ātrums brāzmās valsts lielākajā daļā pieņemsies spēkā līdz 15-22 metriem sekundē (m/s), daudzviet piekrastē – līdz 24-29 m/s. Visstiprākais vējš prognozēts Ventspilī, Pāvilostā un Liepājā pie jūras.

Savukārt naktī uz 2. janvāri naktī Olandē jeb Ālandu salās, Somijas dienvidrietumos, reģistrētas vēja brāzmas līdz 41,6 metriem sekundē (m/s), pavēstīja Somijas Meteoroloģijas institūts (SMI).Desmit minūšu vidējais vēja ātrums arhipelāga dienvidaustrumos sasniedza 32,5 m/s, kas atbilstoši Boforta skalai ir ļoti stipra vētra. Orkāns sākas, kad vēja vidējais ātrums sasniedz vismaz 32,7 m/s. Agrā rītā Gotlandē reģistrētas vēja brāzmas līdz 35 m/s. Baltijas jūrā netālu no Stokholmas vēja brāzmu spēks naktī sasniedza 37 m/s, bet Zviedrijas piekrastē uz ziemeļiem no Stokholmas – 38,5 m/s. Iespējams, Baltijas jūrā būs pārspēts lielāko viļņu rekords. Saskaņā ar SMI informāciju visaugstākie viļņi reģistrēti Baltijas jūras centrālajā daļā 2004.gada 22.decembrī, kad tie vidēji bija līdz 8,2 metriem lieli, bet atsevišķu vislielāko viļņu augstums atbilstoši aprēķiniem sasniedza 14 metrus. Prognozes liecina, ka šā gada 2.janvārī viļņu vidējais augstums Baltijas jūras ziemeļu un centrālajā daļā var sasniegt astoņus līdz deviņus metrus. Baltijas jūrā plosās viena no šī gadsimta spēcīgākajām vētrā, tā šodien nedaudz skar arī Latviju, atnesot stipru vēju un puteni, brīdina sinoptiķi. Izsludināts oranžās krāsas brīdinājums.

Ventspils ostā, tāpat kā Liepājas ostā, šodien reģistrētas Z vēja brāzmas līdz 29 m/s, bet Rīgā – līdz nepilniem 24 m/s. Kartē ielikti dati no Liepājas LVĢMC stacijas, kas atrodas uz dienvidiem no pilsētas un vairāk nekā kilometru no jūras un kur reģistrēti tikai 20 m/s.

Ziemeļjūrā ir iekrituši ap 270 konteineru, tai skaitā vismaz četri ar bīstamu vielu, no kravas kuģa, kas vētras laikā brauca no Beļģijas uz Vāciju, trešdien paziņoja Vācijas jūras ārkārtas situāciju pavēlniecība.

WordPress.com blogs.