INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

18 decembrī, 2017

18.12.2017-24.12.2017. Joprojām nav īsta ziema, ne visur balti Ziemassvētki.


Novembrī un līdz šim decembrī gaisa temperatūra Latvijā nav noslīdējusi zemāk par -5 grādiem. Tuvākajās divās nedēļās prognozētas nedaudz lielākas gaisa temperatūras svārstības, brīžiem snigs un līs.  Sezonālās prognozes joprojām vēsta pa siltu ziemu Baltijas valstīs un citviet Eiropā, liecina Eiropas Savienības programmas «Copernicus» sniegtā informācija. Silta ziema tika prognozēta jau kopš septembra, un tikai atsevišķas prognozes norādīja, ka gaisa temperatūra varētu būt tuvu normai. Šobrīd visas pieejamās prognozes liecina, ka turpmākie trīs mēneši Baltijas valstīs caurmērā gaidāmi siltāki nekā ierasts. Sagaidāms, ka, līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, arī turpmāk Ziemeļeiropā dominēs cikloni un būs maz anticiklonu, tādēļ bieži gaidāmi nokrišņi un brāzmaini vēji, kas nesīs siltu gaisu no Atlantijas okeāna.Nokrišņu daudzums Latvijā prognozēts ap normu vai virs tās, visvairāk līs un snigs jūras tuvumā.

Pirmdien atmosfēras spiediens paaugstināsies, tādēļ būtiski nokrišņi valstī vairs nav gaidāmi.  Pūtīs lēns vējš, līdz ar to atsevišķos rajonos saglabāsies migla. Otrdien valsts teritoriju šķērsos neliela zema spiediena ieplaka, tādēļ gaidāmi nelieli nokrišņi – piekrastē lietus, savukārt citviet slapjš sniegs, sniegs. Dažviet veidosies neliels apledojums – ceļi būs slideni! Vējš saglabāsies lēns. Gaiss naktī atdzisīs līdz -1…-5°, bet dienā iesils līdz +2…-3°. Piekrastes rajonos būs siltāk – tur gaisa temperatūra var paaugstināties līdz +4°. Nedēļas vidū uz neilgu laiku Latvijā pastiprināsies augsta spiediena atzara ietekme, tādēļ mākoņu būs mazliet mazāk un starp tiem uzspīdēs arī saule. Būtiskas vēja stipruma un gaisa temperatūras izmaiņas nav gaidāmas. Nedēļas otrajā pusē Latviju šķērsos atmosfēras fronte ar nokrišņu zonu, aiz kuras teritorijā ieplūdīs aukstāks gaiss. Valsts lielākajā daļā gaidāmi mēreni nokrišņi – rietumos pārsvarā lietus vai slapjš sniegs, bet centrālajā un austrumu daļā sniegs. Prognozes liecina, ka iespējama ir arī stipra snigšana –  sniega segas biezums nedēļas izskaņā vietām Latvijā var palielināties par 5-6 cm, vietām veidojot aptuveni 15 cm biezu sniega segu. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz -2…-7°,  vien jūras piekrastē un rietumu rajonos termometra stabiņš pieturēsies ap 0° un nedaudz augstāk. 

LAIKS ZIEMASSVETKOS 

Ziemassvētkos laiks Latvijā diemžēl atkal būs rudenīgi silts un sniegs saglabāsies tikai Latvijas austrumu daļā, liecina prognozes.Ceturtdienas naktī Latviju šķērso plaša nokrišņu zona, kas nakts otrajā pusē Kurzemē nesīs lietu un slapju sniegu, bet dienā visā valstī gaidāmi nokrišņi – Kurzemē un Latvijas vidienē pārsvarā lietus un slapjdraņķis, bet austrumos – sniegs, brīžiem snigs stipri un sniega kārta palielināsies par vairākiem centimetriem. Arī Ziemassvētku brīvdienās bieži gaidāmi nokrišņi, kas pārsvarā būs lietus un slapjš sniegs. Vēl sestdien daudzviet Vidzemē un Latgalē saglabāsies neliels sals, bet no svētdienas visā valstī valdīs atkusnis. Saskaņā ar pašreizējām prognozēm Ziemassvētku vakarā un Pirmajos Ziemassvētkos gaisa temperatūra Latvijā būs 0..+5 grādu robežās, vietām Kurzemē līdz +7 grādiem. Tā kā no ceturtdienas līdz sestdienai sniega kārta lielā daļā Vidzemes un Latgalē pieaugs par 5-10 centimetriem, arī Ziemassvētkos sniega kārta valsts austrumos saglabāsies, bet pārējā valstī gan svētki paies rudenīgi un bez sniega.

22. decembris, jaunākas prognozes: Sniegoti un balti Ziemassvētki gaidāmi tikai Vidzemes austrumos un Latgalē, liecina prognozes. Ziemassvētku brīvdienās būs daudz nokrišņu, bieži būs vējains un gaisa temperatūra lielākoties būs virs nulles. Sestdienas rītā lielākajā Latvijas daļā būs sals – 0..-4 grādi, piekrastē temperatūra ap +1..+2 grādiem, dienā debesis apmāksies, sākumā Kurzemē un vēlāk citur valstī gaidāmi nokrišņi – sākumā tas būs sniegs un slapjš sniegs, kas līdz vakaram daudzviet pāries lietū, vienīgi Latvijas austrumos turpināsies putenis, jo gaidāms arī brāzmains vējš. Naktī uz svētdienu rietumu puses vēji ievērojami pastiprināsies un piekrastē brāzmās pārsniegs 20 metrus sekundē. Ar brāzmainajiem vējiem pie mums ieplūdīs siltāks gaiss.  No sestdienas vakara līdz pirmdienai gaisa temperatūra lielākoties būs 0..+5 grādi, dažbrīd Kurzemē līdz +5..+7 grādiem, bet valsts galējos austrumos Ziemassvētku vakarā un naktī līdz -2 grādiem. Ziemassvētkos sniegs zemi klās tikai Vidzemes centrālajā daļā un austrumos, kā arī lielā daļā Latgales, citviet sniega nebūs. Tālākas prognozes rāda, ka arī līdz gada beigām laiks lielākoties būs silts, lai arī brīžiem temperatūra pazemināsies zem nulles. Būtiskākas izmaiņas laika apstākļos iespējamas jaunā gada sākumā.

Laika zīmju vērotājs atgādina, ka arī šī gada decembris ir līdzīgs kā pērn, proti, decembra vidus ir bez liela sala un dziļa sniega.Sniega sega nevienmērīga, bet Latvijas austrumos un vidienē pārsvarā uz palikšanu,” norāda Bukšs, vienlaikus piebilstot, ka laikā līdz Ziemassvētkiem iespējamas vējainas un īslaicīgu nokrišņu dienas. “Ziemassvētki Latvijas austrumu novados un vidienē rādās būt balti un ar nelielu salu,” savos novērojumos dalās laika zīmju vērotājs. Savukārt decembra beigās un janvāra sākumā kļūšot siltāks, sekošot atkusnis, kā arī nelieli nokrišņi sniega, slapja sniega un tuvāk jūrai – smidzinoša lietus veidā. “2017. gadu aizvadīsim pelēcībā un bez liela sala,” apgalvo laika zīmju vērotājs.

1 komentārs »

  1. […] izmantojot 18.12.2017-24.12.2017. Joprojām nav īsta ziema, ne visur balti Ziemassvētki. — INTERESANTU LAIK… […]

    Atbalsojums no 18.12.2017-24.12.2017. Joprojām nav īsta ziema, ne visur balti Ziemassvētki. — INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO – Thunder — 21 decembrī, 2017 @ 7:51 PM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.