INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2018.g. marts, ledus krāvumi pie jūrās Kurzemes pusē.

Aizvadītās divās nedēļās valdošā sala un brāzmainā austrumu vēja ietekmē Rīgas jūras līča piekrastē vietām izveidojušies augsti ledus krāvumi. Biezākais ledus un plašākie ledus sablīvējumi Rīgas līcī ir iepretim Engures novadam. Engures molā šodien vērojamas skaistas ledus skulptūras, pulcējot daudz interesentu.

Latvijas piekrastē ledus jūrā ir no Slokas līdz Ovišragam. Ļoti reti ir situācija, kad ledus ieskauj Kolkasragu no abām pusēm.

Vietām Rīgas jūras līča Kurzemes piekrastē saglabājas vairākus metrus augsti ledus krāvumi, un ledus turpina koncentrēties līča rietumos, liecina sinoptiķu un aculiecinieku sniegtā informācija. Vieni no lielākajiem ledus krāvumiem ir Mērsragā pie bākas un Rojas novada Kaltenē. Ledus krāvumi ir arī Kolkas apkaimē un vietām citviet Ziemeļkurzemes un Zemgales piekrastē. Saskaņā ar iedzīvotāju vēstīto lielākās ledus kaudzes slejas piecu sešu metru augstumā. Ledus krāvumi daudzviet izveidojušies nevis pašā krastā, bet gan dziļāk jūrā, un tuvošanās tiem ir bīstama, jo ledus nav drošs. Satelītuzņēmumos redzams, ka ledus gar Latvijas piekrasti stiepjas no Jūrmalas pilsētas rietumiem un Lapmežciema līdz pat Ovišragam Ventspils novadā. Kurzemes ziemeļos ledus ir gan Rīgas līcī, gan Irbes jūras šaurumā. Rīgas līcī un Irbes šaurumā darbu turpina ledlauzis «Varma». Problēmas kuģiem galvenokārt sagādā ledus sablīvējumi starp Kurzemi un Roņu salu, liecina informācija portālā «MarineTraffic». Pasažieru kuģus plānais ledus neuztrauc, arī lielie kuģi saviem spēkiem spēj iziet tam cauri. Savukārt tie kuģi, kuru konstrukcija neparedz virzību cauri ledum, neriskē doties uz Rīgu un piestāj Liepājas ostā. Kurzemes līča piekrastes mazajiem zvejas kuģiem ledus sagādā nepatīkamus brīžus.

Īsajā bargā sala periodā izveidojās dažādas formas ledus, tomēr pilnībā tas jūras līci nepārklāja un marta sākumā strauji kusa. Plāno ledu vēji un straume salauza, stumdot pa līci, skaisto ledus struktūru veidošanos skaidro LVĢMC pētnieks. Līdz ar to piekrastē izveidojās ledus krāvumi, veidojot interesantus motīvus. Pēdējās divas dienas līcī un Irbes šaurumā ledus masas izkustējās. Ziemeļu vējš ledu saspieda apkārt Kolkasragam un aizstūma līdz Ventspilij. Ledus nav biezs – līdz 10 centimetriem.Iespaidīgie skati jūras krastā vēl kādu laiku nepazudīs un priecēs ziemas ainavu cienītājus. 

Foto: Kārlis Miksons, Ainārs Tanne, Marga Jurgenberga, Toms Zalāns, Andris Jermuts Jānis Škapars, Andis Kairo Evija Martinovska un citi, fotografijas nemtas no sociāliem tīkliem un ziņu portāliem.

WordPress.com blogs.