INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2013. JŪLIJA / AUGUSTA NEGAISI.

Salīdzinot ar neierasti karstiem maiju un jūniju jūlijs un it īpaši augusts jau bija krietni mērenāki un tuvāki ilggadejai normai.Savukārt nokrišnu sadalijums bija ļoti nevienmērigs un kopumā gan jūlijā, gan arī augustā Vidzemē un Latvijas Austrumu daļā daudzviet nokrišņu bija maz un tur arvien vairāk sāka pastiprināties sausums.

Jūlijs šogad Latvijā ir sācies ar kopumā siltu un sausu laiku. Mēneša pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 1,4 grādus augstāka par normu. Perioda vissiltākās dienas bija  4. un 5. jūlijs, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra bija 4 grādus virs normas, dienā visā iekšzemes teritorijā pakāpjoties līdz +25…+30 grādiem, 5. jūlijā Latgalē līdz +31 grādam. 4. jūlijā vienā, bet 5. jūlijā septiņās novērojumu stacijās tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālo gaisa temperatūru rekordi. Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 28% no normas. Teritoriāli visvairāk nokrišņu bija Kurzemes Baltijas jūras piekrastē: 60-98% no normas, vismazāk  – Latvijas dienvidaustrumu rajonos: 0-6%. Jūlija otrās dekādes vidējā gaisa temperatūra Latvijā ir 0,7 grādus virs normas. Perioda pirmajā pusē gaisa temperatūra bija 1-2 grādus virs normas, dienā teritorijas lielākajā daļā sasniedzot +20…+27 grādus. Par dažiem grādiem vēsāks bija jūras piekrastes teritorijās. Dekādes otrajā pusē temperatūra pazeminājās līdz normai, bet 19. un 20. jūlijā noslīdēja 1-2 grādus zem tās. Lai gan kopējais Latvijā dekādes nokrišņu daudzums atbilda normai, teritoriāli un arī dekādes gaitā tas bija mainīgs. Līdz 17. jūlijam Valsts lielākajā daļā nokrišņu bija maz, vietām Austrumlatvijā kaut cik jūtami lietus nebija lijis jau vairākas nedēļas. Jūliju noslēdzošā dekāde Latvijā gaisa temperatūras un nokrišņu daudzuma ziņā bija tuva normai. Dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 0,4 grādus virs normas. Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 10% lielāks par normu, tomēr to sadalijums nevienmērigs. Jūlija vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bija +17,8ºC, kas ir 0,8 grādus virs ilggadīgās vidējās normas, tādējādi ierindojot to siltāko vasaras vidus mēnešu ilggadīgās datu rindas trešā desmita vidusdaļā.

Augusta 1. dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijas teritorijā bija 2.5 grādus augstāka par normu. Vissiltākajās dekādes dienās 7., 8. un 9. augustā diennakts vidējās gaisa temperatūras Latvijas teritorijā kopumā bija augstākas par +20 grādiem. 8. augustā Rīgā tika reģistrēta visaugstākā diennakts vidējā gaisa temperatūra šajā vasarā +26.9 grādi. 7. un 8. augstā vairākās Latvijas novērojumu stacijās novērotā diennakts maksimālā gaisa temperatūra  pārsniedza +30 grādus. Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 62% no normas. Tikai atsevišķās novērojumu stacijās (Siguldā, Skrīveros, Pļaviņās) augusta 1. dekādē izlijušais nokrišņu daudzums pārsniedza normu. Siguldā dekādē nolijušais nokrišņu daudzums sastāda 173% no normas. Savukārt Liepājā dekādē izlija tikai 9% no kopējā nokrišņu daudzuma normas. Augusta 2. dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijas teritorijā bija ļoti tuva normai – tikai par 0.3 grādiem augstāka par vidējo ilggadīgo rādītāju. Lielākajā Latvijas daļā tika pārsniegta dekādes nokrišņu norma. Vislielākais kopējo nokrišņu daudzums reģistrēts Salacgrīvas novērojumu stacijā, kas sastādīja 285% no dekādes normas, Rīgā – 275%. Šādus lielus  dekādes nokrišņu daudzumus ietekmēja intensīvie nokrišņi atsevišķās dienās. 11., 14., 19. un 20. augustā atsevišķās vietās reģistrētais nokrišņu daudzums pārsniedza 20 -30 mm. Rīgā 20. augustā dažu stundu laikā izlija 30 mm liels nokrišņu daudzums. Vasaras pēdējās dekādes vidējā gaisa temperatūra  Latvijā bija tuva normai: 0,3 grādus virs tās. Perioda laikā diennakts vidējā gaisa temperatūra svārstījās ap normu ±2 grādu robežās. Nokrišņu aizvadītajā dekādē bija maz – kopumā Latvijā tikai 28% no normas. Vislielākais nokrišņu daudzums bija Krāslavas novada Piedrūjā – šeit dekādes nokrišņu „plāns” ar uzviju (130%) tika izpildīts divās dienās – 22. un 23. augustā. Tomēr lielākajā Latvijas teritorijas daļā nokrišņu daudzums nebija lielāks par 20% no normas, Skrīveros, Ogres novada Lielpēčos un Zosēnos – tikai 1-3% no normas. Augusta vidējā gaisa temperatūra šogad Latvijā bija +17,1ºC, kas ir 0,9 grādus virs ilggadīgās vidējās normas, tādējādi ierindojot to siltāko vasaras noslēguma mēnešu ilggadīgās datu rindas trešā desmita sākumā.

4-5 jūlija negaisi Rīgas apkārtnē.

13. jūlija negaiss

18. jūlija masīvi negaisi Rīgā.

19.jūlijs.2013. Negaiss un spēcīga lietusgāze uz WERNER ciklona aukstas frontes.

1.augusts.

11. augusta negaisi.

12. augusts.

13. augusta negaiss Rīgā.

14. augusts, negaisi pie jūras.

20.08.2013. Lietusgāzes pārpludina Rīgas ielas.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.