INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

SKAISTA UN SNIEGOTA 2009/2010.g. ZIEMA RĪGĀ

Ziema 2009/2010 pēc ilgiem laikiem padevās auksta un sniegota. Īpaši auksts bija janvāris, kad vairāk ka mēnesi noturejas sals, bez neviena atkušņa, ziema turpinājas arī Februāri, tad bija vairāki masīvi sniegputeni, sals pārsvara saglabājas un sniega sega pieauga Rīgā līdz pat 45-55 cm !

Ziema turpina savu uzvaras gajienu,ari sniega sega Riga pamazam pieaug,gaisa temperatura stabili zem 0. Šogad beidzot nu ir ceribas piedzivot ziemu ka agrakos laikos-parsvara ar sniegu un salu. Tikmer Eiropu parnemis iespejams stiprakajs aukstuma vilnis pedejos 25 gados.

Vārds «ekstrēmi» vislabāk raksturo atmosfēras procesus, ar kuriem pēdējās nedēļās nākas saskarties Zemes iedzīvotājiem. Ziemeļu puslodē sen neredzēts aukstuma vilnis gaidāms arī nākamajā nedēļā. Bet daudzviet jau tagad sasniegta rekordzema gaisa temperatūra un sasnigusi neredzēti bieza sniega sega. Lai gan pēdējos gados Eiropā un citos ziemeļu puslodes reģionos ziema bija kļuvusi siltāka un ar sniegu trūcīgāka, šoziem sals un sniegs radījis virkni problēmu.Meteorologi prognozē, ka spēcīga ciklona ietekmē stiprs sals un sniegs turpmākajās dienās būs jūtams visās Rietumeiropas valstīs. Snigs pat Vidusjūras salās, kur tā ir reta parādība. Gaidāms, ka janvāris daudzās Rietumeiropas valstīs būs aukstāks par decembri, kas bija neparasti auksts. Piemēram, Īrijā pagājušais decembris bija aukstākais pēdējos 28 gados.

Arī Latvijā šī ir pēdējos gados aukstākā un sniegiem bagātākā ziema. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka jau tā biezo sniega segu palielinās šonedēļ gaidāmie nokrišņi. Pēdējās dienās visvairāk sasnidzis Kurzemē, kur sniega biezums Kolkā sasniedzis 41 centimetru. Atkusnis gan gaidāms tikai janvāra beigās.

Ziema  2010 Rīgā, fotografēja Guntis Kalns.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.