INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2014. g. 11. augusts. Rīgā plosās spēcīgs negaiss

Ilgstošais un spēcigais karstuma vilnis, kas atnesa arī jaunus vislatvijas karstuma rekordus šaja dienā noslēdzās. Pie vainas ir lielais ciklons BERTA, kas patiesibā ir ex viesuļvētra BERTA, kas zaudejot spēkus pārtapa par parasto videjo platuma grādu ciklonu… Šī ciklona auksta fronte šķērso Latviju, uz tās strauji veidojas spēcigi negaisa mākoņi, kas nes specigu zibeņošanu, lietusgāzes, krusu, vētru. Vēla pēcpusdienā spēcigs negaiss sasniedz Rīgu...

Prognozētais negaiss Rīgā ir bijis stipraks nekā to bija prognozējuši sinoptiķi, piemeram Rīgā vēja brāzmas sasniedza 21 m/s, taču Jelgavā vēja brāzmas sasniedza 27 m/s.Pirmdienas, 11.augusta pēcpusdienā Rīgā plosījies spēcīgs negaiss, neilgā laikā nodarot galvaspilsētai dažādus postījumus. Negaisa laikā nolūzušie koki radīja pamatīgus satiksmes traucējumus galvaspilsētas ielās, visvairāk – Čaka, Maskavas, Brasas, Gogoļa un Lāčplēša ielā. Nokritušu koku dēļ cietušas gan automašīnas, gan elektrības vadi, kā arī aizsprostotas ceļu brauktuves.

Negaiss Rīgā ir bijis pa tiešām spēcīgs, vēja brāzmas sasniedz 21 m/s, tuvākjā laikā negaisa vēja brāzmas var sasniegt visu 25 m/s kas skaitās kā vētras spēks liecina meteor0logi. Vēja brāzmas bija tik spēcīgas ka nolauza pat milzu kokus.Vējš nodarījis arī postījumus. Sociālajos tīklos cilvēki ziņo par lauztiem kokiem un eletrolīniju bojājumiem. Gaisa temperatūra strauji pazeminājās no+ 27+30 grādiem  uz +18 grādiem. Arī Jelgavas apkaimē negaisa laikā plosījies spēcīgs vējš. Uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” meteoroloģiskā stacija Vircavā fiksējusi 27 metrus sekundē stipras brāzmas.Visvairāk nolijis Ogres novada Lielpečos – 18 milimetri, Siguldā 16 milimetri un Rīgā – 15 milimetri lietus. Dažviet novērota arī pamatīga krusa, vietām Tukuma apkaimē tā uz brīdi noklāja baltu zemi, lielāko krusas graudu diametrs pārsniedza vienu centimetru.

Pirms negaisa izveidojas interesants sienas mākonis, velāk seko vēl viens neparasts mākonis…

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pirmdien saņēmis 24 izsaukumus saistībā ar negaisa radītiem bojājumiem, informēja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Vetere.Lielākoties izsaukumi bijuši Rīgas centrā, tostarp uz Čaka, Lāčplēša, Brīvības un Matīsa ielu.
Visi izsaukumi bijuši saistībā ar negaisa nogāztiem kokiem uz ceļa braucamās daļas vai elektrības vadiem. Rīgā uz Augusta Deglava ielas tilta vēja izgāzts koks daļēji aizšķērsojis brauktuvi, radot pamatīgu sastrēgumu virzienā no pilsētas centra. Spēcīgā negaisa dēļ vismaz piecās vietās Rīgā, tostarp Gogoļa un Augusta Deglava ielā, uz elektrības vadiem sakrituši koki, kā dēļ pašlaik traucēta sabiedriskā transporta kustība. Arī uz Maskavas ielas, līdzās Katoļu ielas pieturai, nogāzās koks , kā rezultātā transporta kustība virzienā uz centru pārtrūka. Cits koks nogāzās pie Deglavas ielas tilta, kur izveidojās sastrēgums Pļavnieku virzienā. Lielākie postījumi pirmdienas vakarā negaisa laikā nodarīti Rīgas centrā, pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).Kritušo koku dēļ visvairāk cietušas automašīnas un elektrības vadi, kā dēļ, piemēram, trolejbusi nevar turpināt kustību un Rīgas ielās veidojas sastrēgumi.

Savukārt Rīgas satiksme norādījusi, ka spēcīgā negaisa dēļ vismaz piecās vietās Rīgā, tostarp Gogoļa un Augusta Deglava ielā, uz elektrības vadiem sakrituši koki, kā dēļ pašlaik traucēta sabiedriskā transporta kustība. Kā novēroja aģentūra LETA, satiksme ir slēgta Gogoļa un Dzirnavu ielas posmā pie 15.trolejbusa pieturas, jo uz vadiem esot sakrituši koki. Transports izvēlas citus kustības maršrutus. Negadījumos cilvēki neesot cietuši, arī transports neesot

Šī negaisa vērojums un mani foto. Novērojumu vieta ir Rīgā, Bolderaja, Daugavgrīvas pludmale un mols.

 

 

Neparasts negaisa mākonis Rīgā.

Negaiss Radara un satelitattelos.

Negaisa postijumi Rīgā

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.