INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Ciklons Jörg

Ciklons Jörg no dienvidiem
Mazkustīgais Jörg (nosaukumus lielākajiem cikloniem un anticikloniem dod Vācijas meteo institūts, un šos segvārdus lieto visur) ar centru virs Polijas austrumiem ar savu ziemeļu muguru noberzējas gar Latvijas sāniem. Šis varenais virpulis kas ar saviem apmēriem 1-3 jūlijā aizņema 1/3 Eiropas dienvidgalā no Vidusjūras iesūc krietnu porciju tropisko gaisu, tamdēļ radot lielākus temperatūras kontrastus starp dažādām gaisa masām. Savukārt kontrasti paspilgtina visas iespējamās dabas parādības, kas ir šā ciklona klēpī.Ka jau bieži dienvidu cikloniem mēdz gadities,ari šīs atnesa mums pārsteigumus- sākumā tropisko svelmi un sutu,kad 6 meteostacijās tika pārspeti 2. jūlija karstumā rekordi, tad specigi negaisi,kas vietām lokāli atnesa ari vētru, krusu un postijumus, bet dažviet nekā un sausums turpinājas. Savukārt jau 3. jūlija pāri Latvijai nāca ta ciklona aukstā fronte atnesot visā Latvijā gaidito lietu un ari vēsaku laiku. Fronte izcelas ar interesanto un fotogenisko sienas mākoni,kas vietumis nāca pāri ka “shelf cloud”

Negaiss un vētra Vecāķos
Vecāķos sestdien,2. jūlijā pēcpusdienā plosījies spēcīgs negaiss, sagāžot kokus un bloķējot ceļus, ziņo aģentūra BNS,ka ari novērojuši vairāki liecinieki- Večāku pludmale bija pilna šajā karstajā dienā. Negaiss tuvojies no Saulkrastu puses.Tas ildzis vien kādas desmit minūtes bet to pavadija ļoti spēcigas vēja brāzmas un krusa. Tas daudzviet sagāzis kokus, daļēji bloķējot Vecāķu prospektu un traucējot satiksmi. Sastrēgums veidojās arī tādēļ, ka daudzi cilvēki, redzot negaisu, pameta pludmali.
Aculiecinieki novēroja, ka aptuveni astoņu cilvēku bariņš skrēja uz savām automašīnām, un pārdesmit metru attālumā uz ceļa nogāzās liela priede. Koks nedaudz apskādēja apkārt esošās mašīnas.
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) aģentūra BNS noskaidroja, ka līdz šim saņemti 17 izsaukumi, kas saistīti ar nokritušiem kokiem, kas bloķē satiksmi.

Aukstā fronte 

Lietuvas modelis dod interesantu prognozi šai diena – neliels ciklons (negaisu sistēma?) no dienvidaustrumiem. Pēc GFS prognozes lielākais postoša negaisa risks ir valsts galējos austrumos, turklāt valsts ziemeļaustrumos tikai pašā vakarā, Latgalē – jau pēcpusdienā. No rīta vēl ir daudz mākoņu, ja tie neizklīst, tad konvekcija maza un stihiju risks attiecīgi mazāks, bet arī tad šis cikloniskais veidojums un skaidrās debesis uz austrumiem var sagādāt pārsteigumus. Fronte sak savu virzibu  dienas pirmā pusē no Baltkrievijas uz LV austrumu rajoniem .Zem lietus/negaisa mākoņiem, kas sasniedz Latgali, vietām Baltkrievijā vējš pārauga vētrā. Negaisi vēlāk sasniegs arī Vidzemi un Zemgali nesot tur mērenas lietusgāzes un  pievakarē sasniedz Rīgu un velak  ari Kurzemi… Virzoties dzilak LV teritorija fronte zaudē spēku un bez stipram vēja brāzmam un negaisiem blīvā joslā pāriet pāri visai valsts teritorijai.  Aiz frontes lietus laikā temperatura pazeminās no +20+24 lidz +13+16 gradiem. Dienas otra pusē un pievakare  frontei ir ļoti interesants un skaists sienas mākonis, kas īpaši efektīgi izskatas vakara gaismā, tamdeļ ari vairāki cilvēki to fotografeja. Zemāk ari vairāku aculiecinieku fotografijas šim mākonim nākot.

Info rakstam un bildes nemtas no BNS, FOTOBLOG, Meteoziņu twittera,Apollo, R Sametis Dienas blogs, Spoki.lv. Arī mani foto(bez paraksta)

1 komentārs »

  1. […] lietusgazem. Ši auksta fronte bija ari ļoti fotogeniska-ar interesantu sienas mākoni.    ŠEIT IR GALERIJA  ar manam un citu aculiecinieku […]

    Atbalsojums no Turpinajumā- silta, reizēm karsta vasara,vietām arī negaisi « INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO — 5 jūlija, 2011 @ 1:42 AM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.