INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

NEGAISS AR VĒTRU RIGĀ (19.julijs 2009)

19.jūlijs 2009
Šodien ilgi solītais negaiss Latvijā atnāca ar ļoti spēcīgām vēja brāzmām.
Lai arī spēcīgais vējš, kas nāca kā negaisa priekšvēstnesis, pūta neilgu laiku, glābējiem izsaukumu bija vairāk nekā aizvadītājā ceturtdienā, kad spēcīgais lietus appludināja gan galvaspilsētu, gan izraisīja plūdus citviet Latvijā.
Pirmās stundas laikā vien Rīgā bija saņemti pārdesmit lūgumi sniegt palīdzību, lai novērstu spēcīgā vēja postījumus, pārsvarā – novāktu nolūzušus kokus..
Dažviet vējš bija norāvis arī māju jumtu skārda segumu.
Negaiss daudzviet Latvijā atnesa spēcīgus, dažviet ļoti spēcīgus nokrišņus, kuru kopējā summa Kolkā sastādīja 70 mm (12 stundu laikā), Liepājā 65 mm, Pāvilostā 59 mm, Stendē 34 mm, Mērsragā 31 mm, Rucavā 25 mm bet Rīgā, lai gan lija ļoti stipri, tomēr īsu brīdi un nokrišņu summa bija tikai 9 mm. Saistībā ar ciklonu Kurzemē stipri lija visu dienu un Liepājā nokrišņu daudzums sasniedza teju mēneša normu. Tika ziņots, ka Papes dabas parka ornitoloģijas stacijā nokrišņu summa bija 55 mm.
Vēja brāzmas daudzviet sasniedza vētras spēku, laužot kokus, lielus koku zarus un dažviet pilnībā vai daļēju noraujot mājām jumtus un nodarot citus, mazākus postījumus. Vēja brāzmas Rucavā sasniedza 26 m/s, Saldū 23 m/s, Rīgas centrā 22 m/s, bet Rīgas lidostas meteoroloģiskā novērojumu stacija fiksēja 16 m/s. Tomēr dažviet vējš, visticamāk, bijis vēl nedaudz stiprāks (it īpaši vietām Kurzemes austrumos un Zemgales rietumos). Stipro vēja brāzmu rezultātā bez elektrības vakarā bija aptuveni
20 000 Latvijas energoapgādes uzņēmuma “Latvenergo” klientu. Spēcīgais vējš un negaiss bez sprieguma pēcpusdienā atstājis aptuveni 1500 transformatoru apakšstacijas visā Latvijā. Lai arī elektroapgādes bojājumi konstatēti visā Latvijā, stiprais vējš visvairāk postījumus radījis Saldus, Tukuma, Talsu, Daugavpils, Jelgavas apkaimē. Vējš nodarījis postījumus arī elektrības un sakaru līnijām.

Rīgā dienā bija ļoti karsts, sutīgs un skaidrs laiks ar brāzmainu vēju dienvidu puses vēju.. Ap plkst. 17:00 sāka parādīties nelieli gubu mākoņi, aiz kuriem aptuveni 17:15 dienvidu pamalē parādījās tumši Gubu lietus mākoņi, kuri strauji tuvojās. Stiprais vējš sāka pierimt un iestājās relatīvs klusums. Ap plkst. 17:30 negaisa fronte jau bija sasniegusi Rīgu un pēc 10 minūtēm pēkšņi sākās ļoti stiprs un brāzmains vējš, kurš lieca kokus un nesa pa gaisu nelielus koku zarus un lapas. Vēja ātrums Rīgas centrā sasniedza 22 m/s, bet Rīgas lidostas tika fiksēti16 m/s stipras vēja brāzmas. Gaisa temperatūra 5 minūšu laikā nokrita no +30 līdz +25 grādiem. 17:50 stiprajām vēja brāzmām pēkšņi pievienojās ļoti spēcīga lietusgāze ar stipru krusu un spēcīgiem pērkona dārdiem. Stiprais lietus lija aptuveni 15 minūtes, kā laikā vējš pamazām sāka pierimt. Kad lietusgāze mitējās, neliels lietus, retu pērkona dārdu pavadībā, turpināja līt vēl aptuveni pus stundu.
Pēc negaisa sākšanās gaisa temperatūra strauji pazeminājās. Stundas laikā gaiss atdzisa no +30 līdz +19 grādiem.
Negaisa sākumā vēja brāzmas Rīgā pa gaisu aizrāva ne vien uz ielām novietotos atkritumus un puķu tirgotāju spaiņus, bet arī reklāmas plakātus un pat dažviet pagaidu ceļazīmes. Rīgā, Mūkusalas ielā posmā starp Dzelzceļa tiltu un Salu tiltu vējš bija nolauzis koku, kavējot trolejbusu un autobusu satiksmi. Savukārt milzīgas peļķes dēļ vieglās automašīnas šai vietai garām varēja tikt ar lielām grūtībām. Valmieras ielā mājai pilnībā tika norauts skārda jumts, kurš uzkrita uz ielas.
Rīgas apkaimēs tika lauzti koki un koku zari. Spēcīgais lietus daudzviet appludināja atsevišķus ielu posmus un zemākas vietas, tomēr lietus nebija tik ilgstošs kā 16. jūlija negaisa laikā, tādēļ ilgstoši plūdi neveidojās.
Negaisa dēļ glābējiem bija desmit reizes vairāk izsaukumu, kā parastā darba dienā. Kopumā tika saņemti 124 izsaukumi un VUGD darbinieki piedalījās 104 glābšanas darbos. Visvairāk izsaukumu vēja nolauztu koku un norautu jumtu dēļ bija Rīgā un Rīgas reģionā.

Sastadits pec vikipēdijas materialiem,skatit šeit

Fotografijas -no dažadiem autoriem-ši notikuma lieciniekiem un no dažadiem avotiem 🙂

Manis paša ši negaisa noverojumi un foto Ikšķilē šajā rakstā

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.