INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Oktobris 2015: Zaļā ziema.

Sākot ar 6. oktobri, gaisa temperatūra strauji pazeminājās – 7., 8. un 9. oktobrī valsts austrumu rajonos, kā arī vietām rietumu un centrālajā daļā bija novēroti vairāki minimālās gaisa temperatūras rekordi, bet 9. oktobrī arī mēneša pirmās dekādes minimālās temperatūras rekordi – Liepājā (-4,9°) un Ainažos (-6,5°). Valdošā anticiklona ietekmē saules spīdēšanas ilgums pirmajā dekādē bija 145 % no normas. Meteovērotāji zinojuši par salu pat līdz  -8 -9 grādiem.

8. oktobris: No rītā zemākā gaisa temperatūra fiksēta Jaunpiebalgas novada Zosēnos, kur tā pazeminājusies līdz -5,8 grādiem, tādējādi šis ir aukstākais 8. oktobra rīts kopš Latvijā veic meteoroloģiskos novērojumus, portāls LSM uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Uzņēmuma ” Latvijas Valsts ceļi”  meteoroloģiskās stacijas Garkalnē, Inciemā, Stalbē un Melturos arī fiksējušas gaisa temperatūra ap -6 grādiem. Citviet Latvijā temperatūra -1..-5 grādi, vietām piekrastē 0..+3 grādi. Rīgā rīta agrumā gaisa temperatūra pazeminājusies līdz +1 grādam centrā, bet nomalēs līdz -2..-4 grādiem liels sals.

9.oktobra aukstuma rekords Latvijā labots vai atkārtots astoņās novērojumu stacijās, turklāt Ainažos un Liepājā pārspēts arī mēneša pirmās dekādes minimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Jaunais rekords Liepājā ir -4,6 grādi, Ainažos -6,5 grādi. Līdz nepilniem -7 grādiem gaisa temperatūra noslīdēja vietām Saulkrastu, Vangažu, Siguldas un Cēsu apkaimē, liecina uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” dati.

11.oktobris: Ainažu, Skultes (Zvejniekciema) un Bauskas meteoroloģisko novērojumu stacijā pārspēts 11.oktobra minimālās gaisa temperatūras rekords, pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Ainažos sals sasniedza -5,8 grādus, Zvejniekciemā termometra stabiņš noslīdēja līdz -4,5, Bauskā – līdz -4,3 grādiem. Saskaņā ar uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” datiem Vangažu apkaimē sals sasniedza nepilnus -7 grādus. -6 grādi reģistrēti Saulkrastu, Siguldas un Ogres pusē.

Līdz ar auksto laiku turpinās netipisks sausums…  Latvijā, turpinoties ilgstošam sausumam, otrajā oktobra dekādē vidēji nolija vien 0.5 mm nokrišņu, kas ir 2.1 % no normas, līdzīgi sausa bija arī oktobra pirmā dekāde, mazāk par normu lija arī septembra otrajā un trešajā dekādē, lai gan kopējais nokrišņu daudzums nebija tik niecīgs kā aizvadītajās divās oktobra dekādēs.

WordPress.com blogs.