INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

VĒTRA YODA

Aktīvs atlantijas ciklons JODA svētdien un pirmdien Latvijā atnesa ļoti stipru vētru,bet Lietuvas Klaipedas, Kaliningradas, Polijas piekrastes rajonos vēja brāzmas sasniedza orkāna spēku.

Kopumā šīs vētras laikā Latgales novērojumu stacijās vējš nav pārsniedzis 18 m/s, Vidzemē vēja brāzmas sasniedza 16-21 m/s, bet piekrastes rajonos pat 23 m/s. Zemgalē nakts vidū vēja brāzmas sasniedza pat 25 m/s, Kurzemē 20-26 m/s, bet pašā Baltijas jūras piekrastē pat 29-31 m/s. Rīgā reģistrētais ZR vēja maksimālais ātrums brāzmās 28. novembrī lidostā 21 m/s, pilsētas centrā 25 m/s, līča krastā Daugavgrīvā 28 m/s. Latvijā spēcīgākais vējš fiksēts Ventspilī – 31m/s, Liepājā – 29m/s.  Lietuvā Klaipēdas ostā 35m/s. Vētra visvairāk plosīja Lietuvas, Kaļiņingradas, Polijas uz Zviedrijas piekrasti, kur vēja ātrums brāzmās sasniedza 30-37 m/s. Stiprā vēja ietekmē cēlies ir ūdens līmenis, visvairāk Rīgas līča dienvidos, kur Andrejostā tas plkst. 5:30-6:00 sasniedza 122 cm BS, pēc tam mazinājās, bet plkst. 10:00 no jauna paaugstinājās līdz 120 cm BS. Daugavgrīvā plkst. 5:00 ūdens līmeņa maksimums bija 114 cm BS, Carnikavā plkst. 8:00 līmenis bija 129 cm BS, līdz plkst. 9:00 tas paaugstinājās par 9 cm, Ķīšezerā plkst. 10:00 līmenis bija 119 cm BS. Tuvāko stundu laikā dienas vidū ūdens līmenis vēl var paaugstināties par 10-15 cm, pēc tam, mazinoties vēja ātrumam līča dienvidos, kritīsies arī ūdens līmenis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) kopumā ir saņēmis 142 izsaukumus, kas saistīti ar vēja radīto postījumu seku likvidēšanu. Visvairāk izsaukumu saņemts no Rīgas – 57, no Rīgas reģiona un Jūrmalas – 29, no Kurzemes saņemti 28 izsaukumi, no Zemgales un Vidzemes – katrā pa 11, savukārt no Latgales – seši izsaukumi. Visvairāk izsaukumu saņemti pirmdienas rītā no plkst.8 līdz 9, kad kopumā reģistrēti 23 izsaukumi, puse no tiem Rīgā. Savukārt izsaukumi Latgalē pirmo reizi tika saņemti pēc plkst.12, kad stundas laikā reģistrēti pieci izsaukumi šajā reģionā, pastāstīja Šembele.

Lielākais izsaukumu skaits bija saistīts ar kokiem, kas nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Kopumā ugunsdzēsēji glābēji izbraukuši uz 95 šāda veida glābšanas darbiem. Rīgā vētras dēļ dažviet satiksmi apgrūtināja uz ceļa uzkritušie koki, bet Sužos vētras nogāzta priede uzkritusi satiksmes autobusam, bet šajā negadījumā cietušo nav. Cietuši ari paši  VUGD glābeji- braucot uz izsaukumu Dundagā,  ugunsdzēseju automašīnai priekšā nokritis koks, kas izsitis stiklu. Glābējus tas nav aizkavējis un viņi turpinājuši ceļu uz izsaukuma vietu.

Spēcīgā vētra, kas pirmdien plosās Latvijā, nopostījusi arī Mākslas akadēmijas jumta daļu, informēja akadēmijas komunikāciju un sabiedrisko attiecību speciāliste Egita Kurpniece.Viņa pastāstīja, ka akadēmijai bojāts jumta segums aptuveni 30 kvadrātmetru platībā.Vētras laikā ari citur vairākām ēkām vējš norāvis jumtus, piemēram, Rīgā, Miera ielā un Slokas ielā. Savukārt Babītes pagasta Piņķos kāds koks uzkritis koka ēkai, tādēļ namam iebrucis jumts.
Spēcīgais vējš pirmdien no rīta daudzviet gāza kokus, rāva nost jumtus un atstāja bez elektrības 35 000 “Latvenergo” klientu. Vētras dēļ Rīgā ir cietusi sieviete, kas atradās automašīnā, kurai uzgāzās koks. Rīgā, Mazā Nometņu ielā ap pulksten 8:20 kādai automašīnai uzkritis koks. Automašīna esošais vīrietis pats izkļuvis no transportlīdzekļa, bet sievieti pasažieri bija jāatbrīvo glābējiem. Viņa nodota mediķiem.Ari pie Stradiņa slimnīcas, Liepājas ielā koks uzgāzas braucošai automašīnai.
Stiprais vējš nolauzis un apgāzis vienu no sešām Ventspils Ziemassvētku eglēm, kas bija novietota Lielajā laukumā

Pirmdienas nakts ciklona “Joda” radītā vētra radījusi aptuveni 4000 kubikmetru bojājumus valsts apsaimniekotajos mežos, informēja AS “Latvijas Valsts meži”.Vētras ietekmē gāzti atsevišķi koki, pārsvarā bojātie un ekoloģiskie koki, sausokņi, kā arī koki atsegtajās audžu malās.(Salīdzinājumam – 2005.gada janvāra orkāna ERVĪNS rezultātā bojātās koksnes apjoms pēc ekspertu atzinuma bija 7,4 miljoni kubikmetru).

Rīgas lidostas darbību vējš nav traucējis, neviens reiss nav atcelts.Tomēr vētras dēļ kavējas Madonas, Zilupes un Aizkraukles vilcieni, Latvijas Radio pastāstīja “Pasažieru vilciena” pārstāvis-pie vainas daži nokrituši koki un vēja radītie elektrības piegādes traucējumi kas ietekmē dzelzceļa sakaru un signalizācijas sistēmu darbību.

Kopumā vētra pārdzivota ar salīdzinoši maziem postijumiem,turklat šoreiz ta bija visai  savlaicīgi prognozēta un prognozes ar nelieliem izņemumiem izradijas visai precīzas, turklāt ari attiecigi dienesti un meteorologi brīdinājuši par gaidāmo vētru jau dienu-divus iepriekš,varbūt pat nedaudz pārspilejot realus draudus 🙂

 

FOTO- mani,vētra un viļņi Daugavgrivā,pārpludis Rīgas kanāls, ka arī papildināts ar citu autoru foto(ar uzrakstiem) -postijumi Rīgā.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.