INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

EKSTRĒMAS lietusgāzes un plūdi Saldū

2011 gads,28.jūlijs- virs Latvijas nonāk mazkustigs ciklons QUENTIN nesot specigas lietusgāzes un negaisus tikpa ka visā valsts teritorijā, ši neliela ciklona frontes ilgi uzkavejas virs atsevišķam teritorijam ,nesot ilgstošas lietusgāzes. Ja teritorijas lielāka daļā nolīst videji 10-30 mm nokrišņu,tad Kurzemes centralos rajonos un vietām Vidzemē un Austrumu daļā nokrišnu daudzums ir krietni lielāks. Ta piemēram Alūksne neaisalaikā 2 stundās nolija 52 mm, tikpat daudz Dobelē ,bet diennakts laikā, Lielpēčos 68 mm, Kuldigā 58 mm,Dobelē 51mm, Mērsragā 44 mm, Kalnciemā 29 mm, Liepajā 27 mm, Rigā 26 mm. Un tomēr krietni vairāk un ilgāk ir lijis Saldus un Brocenu apkaimē,kur intensivo nokrišņu zona uzkavejas visilgak nesot visstiprakos gāzienus vairaku stundu garumā,lietus tur turpinājas apmeram 12 stundas bes apstājas. Diemžel Saldus meteostacija ir automātiskā, nokrišņus tur nemēra. Tuvākās vietas, kur mēra, ir Dobele, Kuldīga un Stende, kas ir krietni tālu un, protams, daudzos gadījumos neatspoguļo situāciju Saldū. Un tomēr pec neoficialiem datiem saskaņā ar vietējo iedzīvotāju mērījumiem nokrišņu daudzums tur vietām pārsniedzis 100 mm,un pat iespejams sasniedzis 160 un pat 220 mm,tomer tam diezvai kādreiz būs oficials apstiprinajums. Intensivas lietusgāzes skāra samera nelielas teritorijas, līdzigi,ka tas notika 2010 g 17 decembrī,kad ekstrems sniegputenis skara Kolku.
Šoreiz stipras lietavas izsauca plūdus Saldū un Brocenos,kur diennaktī pilsētā nolijusi pat divu mēnešu norma, ziņo LR, atsaucoties uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sniegto informāciju.Kā informēja aculiecinieki, pamatīgi applūdusi Saldus autoosta pilsētas centrā, ūdenī ir vairākas automašīnas. Cieceres upe pilsētas centrā ir pārplūdusi,tas līmenis dažu stundu laika cēlies gandriz par 3 metriem, tiltiņš pāri upei pazudis zem ūdens. Applūduši vairāki māju pagrabi. Pie Saldus apvedceļa kāda māja līdz pat logiem ir ūdenī. Plūsi ir lielāki nekā pavasara pāļu laikā,pie tam appluda ari tas vietas,kuras pavasaros nav skartas.Līdzīga situācija esot arī citviet Saldus rajonā, «Apollo» pastāstīja aculiecinieki. Brocēnos applūdušas un sabrukušas vairākas dārza mājiņas. Arī Blīdenē applūduši dārzi.Saldū no divām mājām Brīvības ielā lietavu izraisīto plūdu dēļ šodien tomēr netiek evakuēti kopumā cilvēki. Uz Saldu devušies vairāki ugunsdzēsēji no citām pilsētām, tostarp īpaša vienība no Rīgas, lai palīdzētu pilsētai tikt galā ar lietavu radītajām sekām.Lietavu izraisīto plūdu dēļ Brocēnu novadā applūduši ceļi, kā rezultātā no ārpasaules varētu būt nošķirti aptuveni 350-400 cilvēki. Pašas mājas novadā nav applūdušas, informēja Brocēnu novada domes priekšsēdētājs Arvīds Mēters.Blīdenes pagastā pa ceļiem nav iespējams piekļūt 14 viensētām, bet Lielcieceres ciemā no ārpasaules atšķirtas 15 viensētas, divas daudzdzīvokļu mājas, septiņas privātmājas. Brocēnos no ārpasaules atšķirtas Zaļā un Gravas iela.Cieceres ezera krastā notiek bērnu nometne, kurā piedalās aptuveni 30 bērni taču vismaz pagaidām ceļš līdz nometnes vietai ir applūdis un pa to nevar pabraukt. Nepieciešamības gadījumā nometnes dalībniekiem pārtika tiks piegādāta ar laivām.Visnopietnākā situācija pašlaik ir tieši Brocēnu novadā applūdušo ceļu dēļ. Saldus pilsētā applūdušas aptuveni 20 mājas zemākās vietās. 12 iedzīvotāji Saldū, Brīvības ielā, pēc glābēju ieteikuma divas mājas atstājuši un apmetušies pie radiem. No plūdu apdraudētākajām vietām tiek atsūknēts ūdens. Pēc Pavlova rīcībā esošās informācijas, kopumā Saldū applūdušas aptuveni 20 ēkas – pārsvarā privātmājas. Iespējams, dienas otrajā pusē tiks lemts par pārējo applūdušo māju, kurām atslēgta elektrības padeve, iedzīvotāju izmitināšanu citās telpās. Tas nenozīmē, ka plūdu dēļ būtu apdraudēta viņu dzīvība, taču izmitināšana citās telpās, iespējams, tiks piedāvāta, lai nodrošinātu viņiem normālus apstākļus. Saldus novada dome vērsusies pie Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), lūdzot palīdzību plūdu likvidēšanā. Saldū no divām mājām Brīvības ielā lietavu izraisīto plūdu dēļ šodien evakuēti kopumā 11 vai 12 cilvēki. Uz Saldu devušies vairāki ugunsdzēsēji no citām pilsētām, tostarp īpaša vienība no Rīgas, lai palīdzētu pilsētai tikt galā ar lietavu radītajām sekām.

Lietus apgrūtinājis arī pastnieku darbu Saldū – applūstot ielām un atsevišķām mājām, šodien pasta piegāde var kavēties, informē Latvijas Pasts. Applūdušas arī vairākas ielas, tomēr ar automašīnu pa tām varot pabraukt.
Uz Liepājas šosejas Saldus apkārtnē ir izveidojušies vairāki caurteku izskalojumi, liecina Latvijas Valsts ceļu (LVC) aktuālā informācija. 81., 79. un 98.kilometrā ieviesti maksimālā ātruma ierobežojumi un brauktuves sašaurinājumi.
Arī uz reģionālā autoceļa Ventspils-Kuldīga-Saldus 102.kilometrā izveidojušies izskalojumi un ieviesti ātruma ierobežojumi.

Zemāk ir dažadu aculiecinieku FOTO izlase,tā 29 jūlija rītā izskatijas Saldus apkārtnē. Foto autori: Mareks Našenieks, Dzintars Irbe, Ingus Ķepulis, Haralds Filipovs, Nauris Zeltiņš un citi,ka ari foto un materiali no Diena.lv, Spoki.lv, Apollo,TV-NET, FOTOBLOG.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.