INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Ciklons KARĪNA. Vasaras vētra.18.06.2016.

17. jūnijā Latvijai tuvojas aktīvs un spēcīgs ciklons no Polijas, kuram Vācu Meteoroloģijas institūta sinoptiķi iedeva vārdu KARIN. Prognozē vētras stipruma vējus un postošus negaisus, kas skars plašas teritorijas. Pirmo reizi šogad Latvija iekļauta negaisu riska 2.līmenī,  Lietuva iekļauta visaugstākā, 3. riska līmenī – ja nemaldos, pirmo reizi kopš darbības sākuma. Ja piepildīsies šāda GFS prognoze, piektdienas-sestdienas ciklons būs pēdējo gadu lielākais koku gāzējs.

Sākumā bija prognozēta plaša un postoša negaisu fronte, kas ir saistīta ar ciklona auksto fronti, tomēr Latviju tā sasniedza krietni novājināta stāvoklī visus spēkus izšaujot Polijā un Lietuvā, kur negaisi tiešam bija postoši. Naktī uz 18. jūniju un arī dienā pastiprinājas DR vējš saistīts jau ar pašu ciklonu un tas plaši skāra arī Latviju sasniedzot vētras spēku.

Sestdienas rītā visā Latvijā pūš spēcīgs dienvidu, dienvidrietumu vējš. Stiprākās brāzmas – līdz 21-23 metriem sekundē – reģistrētas nakts vidū Bauskā, kā arī nakts izskaņā Rucavā un Liepājā, liecina meteoroloģiskā informācija.  Valsts lielākajā daļā vēja ātrums brāzmās sasniedzis 15-20 metru sekundē. Stiprākās vēja brāzmas Latvijā – līdz 20-23 metriem sekundē – naktī un agrā rītā reģistrētas Zemgalē un Liepājas pusē, vēlāk no rīta – arī Vidzemē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Rīgā  vēja brāzmas sasniedza 20 m/s. Arī 18. jūnija dienas laikā Vidzemē un centrālos rajonos turpinās veja brāzmas 17-21 m/s. Lietuvā negaisa laikā Kauņā un Viļņā vēja ātrums brāzmās piektdienas vakarā sasniedza 23 metrus sekundē, naktī uz sestdienu valsts rietumu piekrastē reģistrētas brāzmas līdz 26 metriem sekundē. Piektdien ar ša ciklona saistītos negaisos Polijā gājuši bojā trīs cilvēki, bet vēl vairāki guvuši ievainojumus, vēsta Polijas mediji. Viļņā krītošs koks savainojis sievieti.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieki nepilnu 24 stundu laikā jau vairāk nekā 350 reizes devušies novērst stiprā vēja radītos postījumus. Visvairāk šādu izsaukumu – 220 – saņemts tieši uz Rīgu un tās apkārtni, kam seko Vidzeme ar vairāk nekā 60 izsaukumiem. Līdz ar to aizvadītās vēja brāzmas glābējiem sagādājušas rekordlielu vienā diennaktī saņemto izsaukumu skaitu pēdējo gadu laikā, liecina aģentūras LETA arhīvs. iepriekšējais lielākais šādu izsaukums skaits bija aptuveni 190 – tik daudz izsaukumu bija gan 2014. gada 13. decembrī, gan 2013. gada 29. oktobrī, kad vēja ātrums brāzmās piekrastē pārsniedza pat 30 metru sekundē. 18.jūnijā Latvijā vēja ātrums brāzmās nav pārsniedzis 23 metrus sekundē, taču postījumi ir lielāki nekā pēdējo gadu rudens un ziemas vētrās, jo vasarā lapu koki ir nenoturīgāki pret vēju nekā vēlā rudenī un ziemā, kad kokos nav lapu.

Kopumā – no piektdienas vakara līdz svētdienas naktij ugunsdzēsēji glābēji devās uz 400 izsaukumiem, lai likvidētu postījumus!  29.10.2013. un 13.12.2014., kad piekrastē vējš brāzmās pārsniedza 30 m/s, VUGD devās uz 190 izsaukumiem.Ja spriež pēc saņemtā izsaukumu skaita, šīsdienas vējš var kļūt par postošāko kopš 2005.gada janvāra stiprās vētras.

Sestdien plkst.10 avārijas atslēgumi elektrolīnijās reģistrēti 1500 vietās Latvijā. Bez elektrības tobrīd bija aptuveni 23 000 elektroenerģijas sadales sistēmas operatora “Sadales tīkls” klientu, liecina dati elektroapgādes atslēgumu kartē. Savukārt septiņos rītā Lietuvā bez elektrības bija 60 000 lietotāju, pavēstīja elektroenerģijas sadales sistēmas operators “Energijos skirstymo operatorius”. Astoņos rītā elektroapgādes tīklos bija fiksēti 943 avārijas atslēgumi, bez elektrības atstājot 15 000 klientu, savukārt sestdienas rītausmā elektrības nebija aptuveni desmit tūkstošiem lietotāju. Bojājumi konstatēti galvenokārt valsts centrālajā un austrumu daļā. Neviens atslēgums nav reģistrēts Ziemeļkurzemē.

Sestdien, 18.jūnijā, atbildīgie dienesti aktīvi likvidē stiprā vēja radītos postījumus. Elektrības apgāde ap pulksten 15:00 traucēta aptuveni 20 000 mājsaimniecību. Savukārt Ugunsdzēsības un glābšanas dienests kopš piektdienas devies uz vairāk nekā 180 izsaukumiem visā Latvijā. Lielākoties vējš postījumus radījis Rīgā. Nolauztie koki krita ne tikai uz elektrolīnijām un ceļiem, bet arī uz mašīnām.  Stiprā vēja dēļ daudzviet traucēta elektroapgāde. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests aizvadītajā diennaktī saņēmis vairāk nekā 300 izsaukumus, galvenokārt, par nolūzušiem kokiem.  Vairumā gadījumu šie izsaukumi ir bijuši saistīti ar to, ka koki ir pārkrituši pār ceļa braucamo daļu, bet mēs arī saņemam izsaukumus saistībā ar to, ka koki ir nolūzuši uz automašīnām, ēku tuvumā vai arī uz tām, kā arī uz elektrības vai apgaismes vadiem.

Vēja brāzmas lielāko ātrumu galvaspilsētā sasniedza ap pulksten septiņiem no rīta. Vairākas stundas tās plosīja koku galotnes un pārbaudīja stumbru stiprību ar spēku 20 metri sekundē. Atklātākās vietās un piekrastē vēja ātrums sasniedza pat 22  – 25 metrus sekundē. No rīta daudzviet Rīgas ielas bija noklātas ar vēja norautiem sīkiem koku zariem un lapām.  Rīgā, Kalnciema ielā koks nogāzās un sabojāja vienu vieglo automašīnu un busiņu. Līdzīgi arī Krasta masīvā. Latvijas Televīzijas operators bija liecinieks kā vēja nolauzts koks pie daudzīvokļu ēkas Pārdaugavā nokrita gandrīz blakus automašīnai pretējā pusē. Tāpat norauti  arī reklāmas stabi, ceļa zīmes, kā arī bojāti juma segumi. Glābēji ziņo, ka cilvēki nav cietuši. Rīgas domes Satiksmes departamentā norāda, ka iedzīvotāji aktīvi ziņo par vēja radītajiem postījumiem galvaspilsētā, piemēram, kad uz brauktuvēm ir nogāzušies koki un zari. Savukārt norauta elektrības vada dēļ Ilūkstes ielas posmā no Lubānas līdz Rudens ielai uz laiku ir slēgta satiksme.  Ēkā Rīgā, Gogoļa ielā vējš norāva jumtu.

Savukārt no elektrības apgādes traucējumiem vēja radīto postījumu dēļ visvairāk mājsaimniecību cieta Ropažu, Madonas, Ikšķiles, Līgatnes, Lielvārdes un Grobiņas novadā, informēja uzņēmumā „Sadales tīkls”. Uzņēmuma darbinieki turpina strādāt pastiprinātā režīmā, lai novērstu stiprā vēja sekas, stāstīja uzņēmuma pārstāve Renāte Meļķe.

Vēja norautā elektrības vada dēļ uz laiku slēgta satiksme Rīgā, Ilūkstes ielas posmā,Satiksme slēgta Ilūkstes ielas posmā no Lubānas ielas līdz Rudens ielai. Tur vēja norauts vads apdraud drošību, tas karājas virs brauktuves, daļa atrodas zaļajā zonā.

Dienesti turpina novērst spēcīgā vēja radītos postījumus. Lai gan izsaukumu skaits vairs nav tik aktīvs kā dienas vidū, tomēr iedzīvotāji joprojām informē par dažādiem negadījumiem. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests diennakts laikā devies uz vairāk nekā 350 izsaukumiem visā Latvijā, bet elektrības apgāde sestdien, 18.jūnija vakarā traucēta aptuveni 9000 mājsaimniecību.

Ciklona KARĪNA nedarbi Rīgā. Mani foto.

Citu aciliecinieku ciklona postijumu foto…

WordPress.com blogs.