INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Ziemassvētku vētra ar siltuma rekordiem un negaisu

Kopsavilkums par otrdienas, 27.decembra, neparastajiem laikapstākļiem: NO METEOLAPA LV

Skandināvijas ziemeļus virzienā no rietumiem uz austrumiem šķērsoja kārtējais spēcīgais Atlantijas ciklons, gar tā dienvidu malu vējš līdz vētras spēkam pastiprinājās arī Latvijā, to veicināja arī spēcīgais anticiklons uz dienvidrietumiem no mums, kas palielināja atmosfēras spiediena teritoriālās atšķirības.

Stiprākās vēja brāzmas Latvijas lielākajā daļā bija otrdienas pēcpusdienā, kad valsti no ziemeļiem šķērsoja aukstā atmosfēras fronte ar pamatīgiem gubu mākoņiem, kas nesa ne tikai vētru, bet arī lietusgāzes, krusu, pērkona negaisu un gaisa temperatūras pazemināšanos Vidzemē par pieciem grādiem stundas laikā.

Gandrīz visā Vidzemē un Latgalē rietumu vēja ātrums brāzmās pēcpusdienā īslaicīgi pastiprinājās līdz 21-23 m/s, arī Rīgā, Mērsragā un Stendē tika reģistrētas brāzmas līdz 23 m/s (līča krastā Daugavgrīvā un vietām Rīgas apkaimē līdz nepilniem 25 m/s), savukārt Kolkā stiprākais vējš bija rīta pusē – līdz 26 m/s. Kopumā Kurzemē un Zemgalē vējš plosījās mazāk, piemēram, Bauskā, Jelgavā, Pāvilostā un Liepājas pilsētā vēja ātrums brāzmās nepārsniedza 18 m/s.

Otrdien visā Latvijā tika sasniegts jauns 27.decembra maksimālās gaisa temperatūras rekords, krita arī Latvijas decembra trešās dekādes siltuma rekords. Augstākā gaisa temperatūra tika reģistrēta Kolkā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +10,4 grādiem, +10 grādu atzīme tika pārsniegta arī Mērsragā, Rīgā un Valkā.

—-(Labots 26.decembrī pkst.15:45)

Otrdien Latvijā gaidāma jauna vētra un gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +10 vai pat +11 grādiem.

Sagaidāms, ka vētra būs aptuveni tikpat spēcīga kā pirmdien. Tuvākajā naktī, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš, lielākās vēja brāzmas gaidāmas otrdien no rīta un visas dienas garumā. Vējš brīžiem pastiprināsies līdz 18-23 m/s, vietām gaidāmas atsevišķas brāzmas līdz pat 25 m/s.

Līdz ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums – gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +7..+11 grādiem. Tas nozīmē jaunu 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekordu.

Otrdien nedaudz īslaicīgi līs, dienā vietām gaidāmas arī lietusgāzes un krusa. Pēcpusdienā, sākot no valsts ziemeļrietumiem, debesis skaidrosies.

Trešdien vējš pierims un laiks kļūs vēsāks, ceturtdien atkal gaidāma dienvidu, dienvidrietumu vēja pastiprināšanās, piekrastē vēja ātrums brāzmās tad var pārsniegt 25 m/s. Nedēļas nogalē brīžiem snigs un gaidāms neliels sals.

Pirmdien vējš brāzmās pastiprinājās līdz 18-22 m/s, vietām Kurzemē un Vidzemē – līdz 23-25 m/s. Gaisa temperatūrai paaugstinoties līdz +7..+10 grādiem, tika pārspēts 26.decembra un mēneša trešās dekādes siltuma rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Ūdens līmenis Daugavgrīvā pirmdien paaugstinājās 115 centimetru virs stacijas nulles atzīmes. Pirmdienas vakarā ūdens līmenis pazemināsies, bet otrdien tas varētu pakāpties līdz 120 centimetru atzīmei.

NO mana bloga :.

Vētra izrādijas pat nedāudz stiprāka, ka prognozēts, veja brazmas gandrīz visa valstī sasniedza sasniedza 19-25 m/s. Latvijas 26.decembra siltuma rekords pārspēts uzreiz par ~1,5 grādiem, pārspets arī 3, decembra dekādes rekords, Jūrmalā un Rīgā temperatūra šorīt pakāpās līdz nepilniem +10 grādiem!Daudzi tūkstoši māju vētras dēļ bez elektrības. Kopumā vēja pastiprināšanās šorīt vairs nav gaidāma, izņemot vietām Latgalē un Vidzemē. Kamēr Latvijā vēl nav rimusi Otro Ziemassvētku vētra, sinoptiķi brīdina par jaunu vētru, kas gaidāma otrdien. Pašreizējās prognozes liecina, ka otrdienas vētra, kopumā ņemot, būs nedaudz vājāka kā pirmdien. Naktī uz otrdienu, sākot no valsts rietumiem, pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš. Tā ātrums brāzmās nakts otrajā pusē, kā arī otrdien dienas laikā valsts lielākajā daļā sasniegs 17-22 m/s. Vietām valstī prognozētas atsevišķas vēja brāzmas līdz 23-25 m/s, stiprākās brāzmas iespējamas saistībā ar gubu mākoņiem.ar stipro vēju Latvijā no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums – otrdienas rītā gaisa temperatūra visā valstī paaugstināsies līdz +7..+10 grādiem. Gaidāms jauns 27.decembra un arī mēneša trešās dekādes siltuma rekords. Otrdien palaikam lietus brāzmas, dienā vietām stiprakas lietusgāzes. Vējš pierims naktī uz tresdienuu. Arī ceturtdien no jauna pastiprināsies vējš, taču vētras spēku tas varētu sasniegt tikai piekrastes rajonos. Patreizejas prognozes ap Jauno gadu paredz nelielu salu un vietam ari sniedziņu, bet stabilu ziemu joprojām nē.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.