INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Karstuma rekordi un negaisi 2015g. 12 augustā

Trešdien jau pirms plkst. 13 pāspēts nacionālais 12. augusta maksimālās temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Iepriekš augstākā gaisa temperatūra šajā datumā fiksēta 2002. gadā, kad Rīgā tā sasniedza +30,3 grādus, bet īsi pēc plkst. 13 Daugavpilī gaiss bija sakarsis līdz +32,1 grādam, pārējā valstī bija +27..+31 grāds, vienīgi vietām piekrastē vēsāks – +22..+25 grādi. Rīgā gaisa temperatūra svārstās no +27 grādiem pilsētas ziemeļos līdz +30 grādiem atsevišķās vietās centrā un dienvidos. Trešdienas pēcpusdienā visaugstākā gaisa temperatūra fiksēta Latgales dienvidaustrumos Baltkrievijas pierobežā – Piedrujā, kur tā sasniegusi +34,5 graādus, lokāli karstuma rekordi pārspēti vēl 13 novērojumu stacijās. Citviet valstī temperatūra sasniedza +27..+33 grādus, vēsāks vietām piekrastē – +22..+26 grādi.

No rietumiem nākot aukstajai atmosfēras frontei, trešdienas vēlā pēcpusdienā un vakarā daudzviet Latvijas centrālajā un austrumu daļā plosījās pērkona negaisi, atnesot stipras lietusgāzes, milzu krusu un vētru, liecina meteoroloģiskā informācija un iedzīvotāju ziņojumi sociālajos tīklos. Liela krusa skārusi vairākas vietas Vidzemē, kā arī Igaunijas dienvidu un centrālajā daļā. Bauskas un Vecumnieku novadā vētra negaisa laikā lauzusi daudz koku. Uzņēmums “Latvijas Valsts ceļi” vēstīja, ka daudz sagāztu koku bijis reģionālā autoceļa Vecumnieki-Nereta posmā Valle-Krasti. “Latvijas autoceļu uzturētājs” savāca un sazāģēja sakritušos kokus. Iespējams, šajā apkaimē plosījies virpuļviesulis, ziņoja BNS. Bez elektrības trešdienas vakarā bija palikuši ap septiņiem tūkstošiem “Sadales tīkls” klientu, liecina uzņēmuma operatīvā informācija, ceturtdienas rītā – ap tūkstoti. Negaiss trešdien vakarā elektroapgādes traucējumus izraisījis 4300 AS “Sadales tīkls” klientiem, informē uzņēmumā.

Trešdienas, 12.augusta negaiss visspēcīgāk bija jūtams Bauskas un Vecumnieku novadā, kur nolauzti simtiem koku un sarautas elektrības līnijas. Viena no vietām, kuru šaustīja negantais vējš un lietavas, bija Valles pagasta Kurmene. Tas ilga vien 10- 20 minūtes, „Tas bija trakums. Izgājām ārā. Gar kūti divu metru augsta lietus siena. Nelija lejā, bet gāja gar zemes virsmu,” stāsta māju “Osīši” saimnieks Anatolijs Dolganovs. Māju saimniece Natālija Podziava papildina: „Lielo apsi arī nogāza. Jau no pieciem rītā vācam nost postījumus no ceļa, lai var tikt garām. Mums te garām kursē Rīgas autobuss. Vakar vakarā koki sakrita un noliecās kā arka.” Vējš bija tik spēcīgs un postošs, ka lielās priedes ir nogrieztas kā ar nazi. Meža ielokā vien ir nopostīts desmitiem koku. Viena milzīga priede ir uzkritusi uz elektrības līnijas, kur nu atslēgta elektriskās strāvas padeve. Negantais vējš ar lietavām un krusu gājis joslām. Citviet nekas neliecina par vētru. Kā skaidro meteorologi, trešdien ļoti strauji izveidojās lielie gubu lietus mākoņi, kuri ļoti lokāli Zemgalē atnesa lietusgāzes un krasas vēja brāzmas. „Kaut kas ducina. Šausmīgi mierīgi. Tikai paliek aizvien tumšāks. Atbrauc bērni un vīrs mājās skrien – nāk kaut kas rūkdams. Kādas 10 – 20 minūtes. Visi āboli ābelēm  notriekti – visu, ko varēja, norāva. Līdz ar mašīnu bija nolauztas priedes,” stāsta māju “Ziemeļi” saimniece Irēna Daugaviete. Kurmenes ļaudis spriež – iespējams, pāris gājis virpuļviesulis. „Man te viena piezvanīja, saka – kaut kas pelēks kā kamols vēlās pa priekšu,” stāsta Irēna. Negaiss krietni izretinājis mežu. Dažviet koki  izgāzti pat 100 metru platumā. Vietām tie sakrituši pat mājas augstumā. Cietuši arī  valsts meži. Pēc pirmajām aplēsēm, Vecumnieku pusē vien nogāzti desmit tūkstoši kubikmetru koksnes, un vietām ceļi varētu būt nosprostoti. Satiksmi uz autoceļa Vecumnieki – Valle – Krasti trešdien aizšķērsoja desmitiem nolauztu koku.                                                                                 

Negaiss 12. augsusta vakarā izraisījis sešus ugunsgrēkus Saistībā ar negaisu izcēlušies seši ugunsgrēki – deguši četri elektrības stabi un divi koki. Visos gadījumos kā iespējamo degšanas izcelšanās iemeslu VUGD min zibens spērienus. Savukārt 19 reizes glābēji devušies novākt no ceļiem negaisa sagāztus kokus. Visvairāk šādu gadījumu bijis Latgalē, Vidzemē un Zemgalē. Tā, piemēram, Vecumnieku novadā, Skaistkalnes pagastā, uz ceļa Ķekava – Skaistkalne astoņās vietās bija nokrituši 60 koki. Par negaisa laikā cietušiem cilvēkiem VUGD nav ziņots.

Bārbele – Skaistkalne P89, video

Rīgai negaiss pagāja garām. Pērkona negaiss, kas trešdien pievakarē pārbrāzās pāri daļai Latvijas, Pierīgas novados vērā ņemamus postījumus nav nodarījis, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informācija.

Negaisa mākoņu foto no Normunda Negaisa, Meteolapā

Negaiss, kas nesa postījumus Zemgales austrumos  Iecavā un pie Bauskas.

Foto no ziņu portaliem un socialiem tīkliem, no dažādiem aculieciniekiem.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.