INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Spēcigs negaiss Riga, 20.07.2011

Ciklona OTTO siltai frontei šķersojot Latviju trešdienas vakarā, 20. jūlijā vietām Latvijas centrālajā un rietumu daļā plosās pērkona negaiss, līdz šim lielākie negaisa postījumi bijuši Bauskas un Rundāles novadā, kur plkst.20.15 bez elektrības bija nepilni 4000 “Latvenergo” klientu, liecina elektroapgādes atslēgumu karte kompānijas mājaslapā.
Elektroapgādes pārrāvumus izraisījuši vēja sagāzti koki un zibens spērieni. No iedzīvotājiem saņemtas ziņas, ka pērkona negaisu vietām Zemgalē pavadījusi ne tikai vētra un stipras lietusgāzes, bet arī krusa.
Pirms deviņiem vakarā ļoti spēcīga pērkona lietusgāze ar brāzmainu vēju sasniedza arī Rīgu, pirms tam galvaspilsētā lija mēreni.Kā ziņots, negaisa laikā spēcīgās lietusgāzes arī appludināja galvaspilsētas ielas, radot problēmas autovadītājiem.Pardaugava noverota liela krusa,kas pat izsita dažus logus,ir nolauzti arī koki.Trešdienas vakarā pērkona negaiss vietām Rīgā lauzis kokus, atnesis lielu krusu un applūdinājis ielas. Krusa bijusi tik liela, ka kopā ar vēju tā vietām Pārdaugavā izsitusi logus, vēsta aculiecinieki.Spēcīgās lietusgāzes šovakar vietām appludināja galvaspilsētas ielas, radot problēmas autovadītājiem. Pārdaugavā lietus ūdens dēļ bija grūti izbraukt vairākas ielas, piemēram, Valguma un Jēkabpils ielu.Lietus un dziļo peļķu dēļ šovakar noslāpušas automašīnas arī jau tradicionāli applūstošās vietās, piemēram, vairākas mašīnas palikušas stāvam pie uzbrauktuves uz Salu tilta Krasta ielā. Arī citviet Krasta ielā, piemēram, “Lido” apkaimē un pie Ogres ielas lietusgāzes un plūdu dēļ stāv vairākas automašīnas.
Lietusgāžu dēļ applūdusi arī Ropažu iela netālu no krustojuma ar Džutas ielu, tāpēc apstājušies vairāki 6.maršruta tramvaji, savukārt autovadītāji mēģina ar dažādiem manevriem apbraukt applūdušo posmu.

Dažas ielas bija zem ūdens. Rīgas domes Satiksmes departaments ziņo, ka lūstošs koks sarāvis tramvaja vadus, tādēļ 7.tramvajs kursē līdz depo.
Spēcīgā pērkona negaisa laikā trešdien vakarā Rīgā Ģertrūdes ielā 125 pēc zibens spēriena sabrucis kāds neapdzīvots nams.

Īss 20.jūlija apkopojums no Digital1 

20. jūlijs — pēcpusdienā un vakarā vietām Latvijas rietumu un centrālajā daļā, tostarp Rīgā plosījās ļoti spēcīgi un intensīvi negaisi. Lielākie negaisa elektrotīklu postījumi bija Baldones, Bauskas, Iecavas, Jaunjelgavas un Rundāles novadā, kur bez elektrības palika vairāk nekā pieci tūkstoši “Latvenergo” klientu. Pērkona negaiss vietām Rīgā lauzis kokus, atnesis lielu krusu un applūdinājis ielas. Krusa bijusi tik liela, ka kopā ar vēju tā vietām Pārdaugavā izsitusi logus. Dažas ielas bija zem ūdens. Lūstošu koku rezultātā daudzviet tika traucēta sabiedriskā transporta kustība.[86] Spēcīgā negaisa laikā sabrukusi neapdzīvota piecstāvu nama siena Rīgā, Ģertrūdes ielā 125.
Vislielākais nokrišņu daudzums tika reģistrēts Ventspilī (50 mm), Kolkā (31,9 mm) un Rīgā. Rīgas centra novērojumu stacijā nokrišņu summa sasniedza 36,9 mm, bet Rīgas lidostas novērojumu stacijā tikai 11 mm.

Normunds Negaiss par tuvojošos negaisu:

Manuprāt negaiss, kas šobrīd plosās Lietuvā, radarā izskatās diezgan bīstams, jo spēcīgākie nokrišņi krīt negaisa aizmugurējā daļā (nokrišņu zona virzās un Z, bet spēcīgi gāž negaisa D daļā. Tāda pazīme raksturīga Supercells, jo lietus un krusa tiek aiznesta tālāk un krīt prom no aukšuplūsmas, kas ļauj negaisam pastiprinātiesties. Supercell gadījumos (jā tas nāk tiešu tavā virzienā) parasti ir tā, ka sākumā ir smidzeklis, tad lietus, tad gāziens, tad krusa un tad tikai parādās wall cloud ar iespējamu rotāciju no kurā nelīst nekas. Arī estofex Latviju un Lietuvu iekļāvis 1 līmenī dēļ neliela iespējama tornado riska, jo wind shear 0 – 1 km uz vakara pusi pastiprināšoties. Domāju, ka šis negaiss arī Kurzemē būs stiprs un iespējami kādi vēja postījumi, jo negaisa augšuplūsmai brīvi pieejams silts un mitrs gaiss no rietumu puses.17:05:  Negaisu jaunās šunas veidojas arvienvairāk uz Austrumu pusi, izskatās, ka negaisu draudi lēnam pārvietojas A virzienā – Dobele, Jelgava, Rīga.

Īss negaisa apraksts, kas tika novēots Imantā.
Sākumā apmācās debesis un sāka pilināt neliels lietiņš, tad tas pieņēmās spēkā, bet bija praktiski nemanāms, Tad attālē varēja saskatīt un saklausīt pirmos zibeņus, kas tuvojās. Kad lietus palika stiprāks, tad arī negaiss pieņēmās spēkā, bet kopumā lietus bija mērens, negaisa intensitāte zema, bet tas bija spēcīgs – negaiss bija dobjš un dziļš.
Tas nedaudz palika gaišāks, lietus pierima un tad ar vēju nāca virsū sienas mākonis. Sacēla vēju un atnesa haotisku un intensīvu zibeņošanu (pārsvarā augstu debesīs). Bet tad no D pietuvojās intensīvākā zona, debesis palika vēl melnākas un aptuveni 30 min nogāza ļoti spēcīga un bagātīga lietusgāze, kuru pavadīja ĻOTI INTENSĪVA zibeņošana (kā jau minēju, Bolderājā esot bijis ļoti traki!). Tad negaiss tika pāri un ilgi gāja prom ļoti intensīvi zibeņojot (pārsvarā lietus aizsegā).Aizejot negaisam vareja vērot ka veidojas un attistas jaunas negaisa šunas. Piedzivoti vairaki tuvi spērieni 0-1 sekundes attalumā, bet divi tiešam vareni un nepieredzeti iespaidigi! Tas tik bija negaiss, laikam stiprakais Rigā 2011 gadā 🙂
Vakardienas Rīgas jūras līcī aizejošā negaisa time-lapse video!

Zemāk-mani foto negaisam Rigā, Zolitudē

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.