INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2018. gada oktobris: Rekordsilta atvasara un zelta rudens.

8. oktobris, prognoze: Gaidāma rekordsilta nedēļa, vietām būs +20 grādi. Latvijā gaidāms sauss un lielākoties saulains laiks, turklāt kļūs arī siltāks, gaidāmi siltuma rekordi, liecina prognozes. Valdošie būs lēni līdz mēreni dienvidrietumu, dienvidu vēji un tieši lēno vēju dēļ naktīs un no rītiem veidosies migla, dažviet, lēnam vējam saglabājoties arī dienas gaitā, migla un zemi mākoņi var neizklīst un tad temperatūra būs zemāka. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties +4..+10 grādu robežās, bet pēcpusdienās gaiss iesils līdz +14..+18 grādiem, nedēļas otrajā pusē vietām līdz +20 grādiem. Vēl vienīgi otrdien būs mazliet vēsāks. Nedēļas otrajā pusē, kad daudzviet temperatūra būs tuvu +20 grādiem, kritīs arī siltuma rekordi. Piemēram, 11. un 12. oktobrī nacionālais siltuma rekords ir attiecīgi +19,5 un +19,9 grādi. Ilgtermiņa prognozes arī norāda, ka neparasti silts laiks līdz vismaz 16.-18. oktobrim.

Svētdienas naktī caur mākoņiem Jūrmalā novērota brīnumainā dabas parādība – ziemeļblāzma.

12. oktobris. Šis ir siltākais 12. oktobris Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Piektdienas pēcpusdienā Liepājā un Ventspilī gaisa temperatūra sasniegusi +20 grādus, un tas ir jauns nacionālais 12. oktobra siltuma rekords, liecina dati no meteoroloģiskajām stacijām. Vissiltākais laiks piektdienas pēcpusdienā bijis Liepājas apkaimē, kur temperatūra sasniegusi pat +21 grādu. Pārējā Latvijā temperatūra sasniegusi +15..+19 grādus, tostarp Rīgā +18 grādi. Līdz šim augstākā gaisa temperatūra, kas Latvijā fiksēta 12.oktobrī, bija +19,9 grādi 1955.gadā.
13. oktobris. Sinoptiķi prognozē, ka pēcpusdienā gaiss sasils līdz +17..+21 grādam, par kādu grādu zemāka gaisa temperatūra saglabāsies vietām valsts austrumu daļā un arī vietām piekrastē, vējam pūšot no jūras. Liepājā otro dienu pēc kārtas pārspēts attiecīgā datuma nacionālais siltuma rekords – Liepājas lidostā un ostā šobrīd +21 grāds.
14. oktobris. Svētdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Ventspilī pakāpusies līdz +21,1 grādam, sasniedzot jaunu 14. oktobra nacionālo siltuma rekordu, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Svētdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Ventspilī pakāpusies līdz +21,1 grādam, sasniedzot jaunu 14. oktobra nacionālo siltuma rekordu, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.
15. oktobris. Pārējā valstī šo pēcpusdien gaisa temperatūra lielākoties +16..+19 grādu robežās, debesis ir pilnībā skaidras, vējš pārsvarā lēns. Latvijas lielākajā daļā patlaban +19..+21°, tik silts laiks 14.oktobrī ir pirmo reizi pārskatāmā vēsturē, tai skaitā Rīgā labots 1889.gada rekords.Gandrīz visās novērojumu stacijās šodien tika uzstādīts jauns 14.10. maksimālās gaisa temp. rekords, visvairāk gaiss iesila Ventspilī, sasniedzot +21,1°, kas ir arī jaunais 14.10. visas Latvijas rekords.
16 oktobris.Šī Latvijā būs sestā diena pēc kārtas ar siltuma rekordiem. Savukārt Vācijā jau nedēļu no vietas gaisa temperatūra pēcpusdienās pakāpjas virs +25 grādiem. Turpmāk kļūs vēsāks, siltuma rekordi Latvijā vēl iespējami arī rīt un parīt.Šodien kopumā 12 novērojumu stacijās pārspēts maksimālās gaisa temperatūras rekords, bet Rīgā tas atkārtots. Skultē gaiss sasila līdz +19.6° ,kas ir jauns visas Latvijas maksimālās gaisa temp. rekords ( iepriekš +18.9° 1907. gadā Rīgā) .
17 oktobris. Savukārt dienā pūšot lēnam līdz mērenam dienvidu, dienvidrietumu vējam, gaisa temperatūra pēcpusdienā pakāpsies līdz +15..+20 grādiem. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem līdz šim 16.oktobrī nav bijis siltāks par +18,9 grādiem – šāda gaisa temperatūra pirms 111 gadiem reģistrēta Rīgā. šī būs jau 48.diena šogad, kad Latvijā tiek pārspēts kāds siltuma rekords. Šis mēnesis pārspēto rekordu skaita ziņā apsteidzis septembri, kļūstot par rekordiem bagātāko mēnesi kopš 2015.gada decembra (aprēķinos iekļaujot tikai diennakts rekordus).
17 oktobris. Gaisa temperatūra Latvijā pakāpusies līdz pat +20 grādiem. 18.oktobris ir vēlākais zināmais datums, kad sasniegta šī atzīme. Tikpat silts 18.oktobris vietām Latvijā bijis arī 1949.gadā.

WordPress.com blogs.