INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

VETRA WIMARS

Auksto arktisko gaisa massu neparasti agra ielauzšanas talu uz dienvidiem radija specigu un aktivu ciklonu,kas atnesa vetru un neraksturigi agrus ziemas laikapstakļus daudzas Eiropas valstīs. Berlines Meteorologijas Instituts piešķira šim ciklonam vārdu WIMARS. Ar savu malu viņš skara ari Baltijas regionu,atnesot stipru vētru Baltijas jurā un ari piekraste un vētrainus laikapstakļus daudzviet Latvijā.

Mazliet no notikumu gaitas:
Aktīvs ciklons no dienvidiem pārvietojas uz ziemeļiem. Gaisa temperatūra tā siltajā sektorā šodien pakāpsies līdz +25 grādiem, bet tā aukstajā sektorā gaisa temperatūra pat dienas laikā daudzviet nesasniegs +5 grādus. Turklāt virs Rietumeiropas atrodas anticiklons, kas vēl vairāk veicina aukstuma ieplūšanu lielā daļā Eiropas.Minētais ciklons jau ir atnesis postījumus Eiropas dienvidaustrumu daļai. Šodien, rīt un parīt no ciklona nestajiem stiprajiem vējiem, lietusgāzēm, sniegputeņiem un aukstuma cietīs vēl citas valstis Eiropas austrumu un centrālajā daļā.
Stiprs vējš un zināma deva nokrišņu tiks arī Latvijai. Šodien vējš vēl būs mērens, bet jau naktī uz trešdienu Z,ZA vējš kļūs brāzmains, stiprākās brāzmas gaidāmas galvenokārt trešdienas pēcpusdienā. Vējš iegriezīsies vairāk no ZA un naktī uz ceturtdienu sāks norimt.Stiprākās vēja brāzmas gaidāmas Ziemeļkurzemes piekrastē (Ovišrags, Kolkasrags, Roja, Mērsrags), kā arī Zemgales piekrastē (Engure) un Jūrmalā. Lietuvas modelis prognozē, ka šeit maksimālais vēja ātrums brāzmās sasniegs 24-27m/s. Šeit varētu būt visai nopietni vēja postījumi, jo parasti vētras nāk ar rietumu puses vēju un šīs teritorijas pārāk stipri neskar, bet šoreiz stiprais vējš pūtīs no Z,ZA un būs pamatīgi ieskrējies virs Rīgas līča.Kolkā jau no rīta līdz 24m/s stipras brāzmas. Latgalē daudzviet sniegputenis, Daugavpilī līdz plkst.9 izveidojusies 3cm bieza slapja sniega kārtiņa.
Ļoti stipri nokrišņi bijuši Baltkrievijā, diennakts laikā vietām virs 50mm.Lielākie postījumi pagaidām Latgalē, kur snieg slapjš sniegs un daudzviet nav elektrības. Otra postījumu zona ir uz DR no līča.
Nakts uz 14.10. otrās puses Latvijā sākās vētra, kas pamazām pieauga spēkā līdz dienas rītam, kad tika novērotas max vēja brāzmas līdz 24m/s (Kolkā), Saldus apkārtnē un tiešajos novērojumos (Zantē, Kurzemes austrumos) līdz 22m/s vidsd dienas gaitā. Vējš norimās tikai nakts uz 15.10.09. vidū. Apmēram 30 000 mājsaminiecības ir bez elektrības, ir atsevišķi lauzti koki, gāzti reklāmas paneļi un citi sīki bojājumi. 12 000 mājsaimniecībām elektrības padeve nebija vēl 15.10.09. rītā. No Latvijas austrumiem tiek ziņoti par masīviem sniega nokrišņiem slapja sniega veidā, kas vietām uz zemes ir kādu 3cm biezumā. Par masīviem puteņiem ziņo no Eiropas, piemēram Polijā bija masīvs sniegputenis, bet tās valsts ziemeļu/Baltijas jūras piekrastē vēja ātrums sasniedzis pat 32m/s, Polijā – ir arī 3 bojā gājušie. Izskalota Kuršu kāpa Kaļiņingradas apgabalā (Krievijā). Daudzviet masīvi lietus un sniega nokrišņi Eiropas austrumos.

Zemak daži foto.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.