INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2023.g. 7. augusts. Spēcīgi un postoši negaisi Latvijā.

2023. gada 7. augusta negaiss Latvijā bija spēcīgs un postošs meteoroloģisks notikums, kas ietekmēja daudzas teritorijas un radīja ievērojamus postījumus visā valstī. Negaiss izraisīja stipras vēja brāzmas, intensīvas lietusgāzes, lielgraudu krusu, un pat iespējamus virpuļviesuļus. Vairākas dzīves jomas cietušas no negatīvām sekām, tai skaitā lauksaimniecībainfrastruktūra, elektroapgāde un transporta kustība. Tika aizvadīta jebkad siltākā nakts Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Spēcīgais negaiss, kas pirmdien 7. augustā plosījās lielā daļā Latvijas teritorijas, nodarījis lielus postījumus arī Lietuvā un Igaunijā. Lietuvā vētra visvairāk skārusi Jonišķu rajonu, kas ir pie Latvijas robežas. 7. augustā astoņi cilvēki vētrā ir cietuši, un pieci no viņiem nogādāti stacionārā. Četros gadījumos cilvēkiem virsū krita koki, vienā gadījumā – jumta gabals. Vēl trīs cilvēki cietuši no krusas graudiem. Ziņas no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra norādīja, ka negaiss sāksies ar ekstremāli stiprām lietusgāzēm un vēja brāzmām rietumu un centrālo rajonu teritorijās. Šajās teritorijās tika gaidīti nokrišņi virs 30 milimetriem, un vēja ātrums sasniedza līdz pat 30 metriem sekundē. Lielgraudu krusa apgrūtināja transporta kustību un ikdienas aktivitātes. Vēlākā dienā, pēcpusdienā un vakarpusē, tika izdoti sarkanā brīdinājuma paziņojumi centrālo un austrumu rajonu iedzīvotājiem. Šajos reģionos bija prognozētas vēl spēcīgākas lietusgāzes, vēja brāzmas un krusa. Negaiss turpinājās arī naktī, saglabājot savu spēku un intensitāti. Negaiss pavada arī citus riskus, piemēram, bīstamu zibeņošanu, kas var izraisīt elektroapgādes traucējumus un postošu ietekmi uz infrastruktūru. Straujš ūdens līmeņa celšanās un teritorijas applūšana bija novērojama lietusgāžu ietekmē, kas radīja draudus gan transporta kustībai, gan dzīvību un īpašuma aizsardzībai. Autoritātes izdeva ieteikumus iedzīvotājiem izvairīties no pārvietošanās ārpus telpām un neveikt liekas riskantas aktivitātes. Turklāt bija ziņots par potenciāliem elektroapgādes traucējumiem un iespējamajiem satiksmes ierobežojumiem, kas varētu ietekmēt ikdienas dzīvi.

Kurzemē un valsts centrālajā daļā plosījās negaiss ar stiprām vēja brāzmām, vietām arī lietusgāzēm un lielgraudu krusu. Savukārt pēcpusdienā un vakarpusē brīdina par pērkona negaisu Latvijas centrālajos un austrumu rajonos.

ĪSUMĀ:

  • Pirmdien daļā Latvijas plosās spēcīgs negaiss ar lietusgāzēm un lielgraudu krusu.
  • Sākotnēji sarkanais brīdinājums izsludināts Latvijas rietumu un centrālajā daļā, vēlāk – arī austrumu daļā.
  • Tērvetē negaisa laikā vīrietim uzkritis koks.
  • VUGD līdz plkst. 18 saņēma vairāk nekā 300 izsaukumu par vētras postījumiem.
  • Būtiski postījumi fiksēti Dobeles novadā, kur lūzuši koki, automašīnām un arī ēkām krusa izsitusi stiklus.
  • AS “Sadales tīkls” aicina būt uzmanīgiem elektrolīniju tuvumā.
  • Laikapstākļu dēļ ietekmēta vilcienu satiksme.
  • Zemnieks par situāciju Dobeles pusē: Situācija ir ļoti, ļoti dramatiska. Tā ir katastrofa.

Pēc spēcīgās lietusgāzes Rīgā sākta ūdens peļķu atsūknēšana vietās, kur tās apgrūtina transportlīdzekļu satiksmi. Hidrodinamiskās mašīnas strādā pilsētas centra ielās, Bolderājā, Čiekurkalnā, kā arī Teikā. Tehnika nosūknē uz brauktuves sakrājušos lietus ūdeni, savukārt ielu uzturēšanas speciālisti pārbauda, vai nav nosprostotas kanalizācijas akas. Kopumā darbu veic astoņas lietus ūdens atsūknēšanas specializētās mašīnas, informēja Rīgas domes Satiksmes departaments.

Manas bildes no negaisa frontes Bolderajā, Daugavgrīvā.

WordPress.com blogs.