INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

ORKANS ERVĪNS,2005 g 8-9 janvāris

2005. gada 9. janvāra orkāns Latvijā bija viens no spēcīgākajiem un postošākajiem orkāniem Latvijas vēsturē – spēcīgākais pēdējo 40 gadu laikā . Vēja ātrums naktī uz 9. janvāri brāzmās sasniedza 40 metrus sekundē. Visā Latvijā, bet jo īpaši Kurzemē un Rīgas jūras līča piekrastē, tika nodarīti ievērojami postījumi. Tika izgāzts liels daudzums koku, ēkām norauti jumti, noskalota jūras piekraste. 60% Latvijas teritorijas tika traucēta elektroapgāde. Rīgā un citās piejūras teritorijās bija plūdi. Naktī no 8. uz 9. janvāri vēju ātrums maksimumu sasniedza Baltijas jūras piekrastē un Rīgas jūras līcī. Maksimālais vēja ātrums brāzmās bija 40 m/s Ventspilī, Liepājas ostā 36 m/s, Rīgā – 30 m/s
Stiprā vēja dēļ daudzviet Latvijā tika pārtraukta elektroenerģijas piegāde, nedarbojās sakaru līnijas. Tika nolauzti un izrauti ar saknēm koki, norauti māju jumti, lielus zaudējumus cieta lauksaimniecība un lopkopība.
Jau naktī uz 8. janvāri uz rietumiem no Apvienotās Karalistes izveidojās ciklons, kas ļoti ātri virzījās uz ziemeļaustrumiem un aizvien padziļinājās un pieņēmās spēkā. 8. janvāra vakarā atmosfēras spiediens ciklona centrā pazeminājās un sasniedza minimumu – 721.9 mm/Hg. Šajā laikā ciklona centrs atradās virs Botnijas līča. Situāciju Latvijā ietekmēja šī ciklona dienvidu mala, kas nozīmēja, ka Latvijas teritorija atradās maksimālo vēja ātrumu zonā.
Latviju orkāns sasniedza 8. janvāra pievakarē. Jau ap plkst. 16:00 rietumu piekrastē vējš sasniedza 20 m/s, bet jūtama vēja pastiprināšanās notika ap plkst. 22:00 vakarā. Maksimālo spēku orkāns sasniedza 9. janvārī ap plkst. 3:00-4:00 no rīta un saglabājās līdz pat rītausmai, tomēr ļoti spēcīgas vēja brāzmas saglabājās līdz pat pēcpusdienai.
Stipra vēja rezultātā paaugstinājās arī ūdens līmenis Rīgas līča dienvidos, kā arī Latvijas galvaspilsētā Rīgā un tās ostā. Maksimālais ūdens līmenis Rīgas pilsētā un ostā 9. janvāra rītā sasniedza 213 cm B.S. Piejūras rajonos, kā arī Rīgā, tika appludinātas vairākas mājas, ceļi. Dažviet cilvēki māju pagalmos pārvietojās ar laivām. Pēdējo reizi ūdens līmenis Rīgā virs 2 metriem (229-247 cm B.S.) cēlās 1969. gada 2. novembrī.
Kopējie vētras radītie zaudējumi Latvijā bija 190,75 miljoni eiro. Lielākie zaudējumi tika nodarīti mežsaimniecībai – 81,2 miljoni eiro. Izgāzti 7,3 miljoni m³ koksnes
Aktīvais ciklons atnesa ne tikai postošu vēju, bet arī neparastu siltumu – 2005. gada 8. un 9. janvāris bija siltākie 8. un 9. janvāris Latvijā pēdējo 80 gadu laikā. Siltuma rekordam Latvija tuvojās pakāpeniski – 2005. gada 6. janvāris bija trešais vissiltākais 6. janvāris, bet 2005. gada 7. janvāris – otrais vissiltākais 7. janvāris pēdējo 80 gadu laikā. 2005. gada janvāra pirmās dekādes beigās praktiski visā Latvijā tika pārsniegti atsevišķu dienu maksimālo gaisa temperatūru, dažviet pat visa janvāra maksimālo gaisa temperatūru rekordi.

Pēc starptautiskās Boforta skalas vējš ar ātrumu 28,5-32,6 m/s uzskatāms par ļoti stipru vētru, bet, ja vēja ātrums pārsniedz 32,6 metrus sekundē, tas uzskatāms par orkānu. Latvijas teritorija atrodas aktīvu ciklonu darbības zonā, kas īpaši jūtams rudens un ziemas periodā. Ciklonu darbība izraisa vēja ātrumu pastiprināšanos. Pēc teorētiskiem aprēķiniem jūras piekrastē vēja brāzmas 21 m/s var tikt novērotas katru gadu, 33 m/s, kas atbilst orkāna spēkam, reizi sešos gados, bet 40 m/s vidēji reizi 22 gados

VĒTRU STIPRUMA VĒRTEŠANA PEC BOFORTA SKALAS (m/s)

10,8 – 13,8 (stiprs vējš) Lokās resni koku zari, šalc mežs. Zāle un labība brīžam liecas līdz zemei. Dūc telegrāfa vadi. Viļņi jūrā sāk plīst, bangojuma šalkoņa pāriet dunoņā.
13,9 – 17,1 (ļoti stiprs vējš) Lokās koku stumbri, liecas lieli zari. Cilvēks, ejot pret vēju, izjūt pretestību. Dzirdama vēja svilpšana gar ēkām, nekustīgiem priekšmetiem. Viļņi kraujas augstumā un bieži plīst
17,2 – 20,7 (vētrains) Liecas lieli koki, lūst tievi zari. Cilvēka gaita pret vēju ievērojami apgrūtināta. Tālu no krasta dzirdama ūdeņu bangojuma dunoņa.
20,8 – 24,4 (vētra) Vējš lauž resnos koku zarus, nodara nelielus bojājumus ēkām, izkustina no vietas vieglus priekšmetus. Jūrā ir garas, plīstošas putu klātas viļņu grēdas.
24,5 – 28,4 (stipra vētra) Vējš lauž atsevišķus kokus, nodara citus postījumus. Jūra ir baltās putās, vēja uzrautās šļakatas pilda gaisu un samazina redzamību.
28,5 – 32,6 (ļoti stipra vētra) Vējš lauž resnu koku stumbrus, plēš jumtus un nodara citus ievērojamus postījumus. Jūras virsma blīvi pārklāta ar putām, horizontālā redzamība jūras virzienā minimāla.
32,7 un vairāk (orkāns) Ļoti lieli postījumi. Vējš izrauj kokus ar visām saknēm.

Zemāk ir manas fotografijas-pludi un postijumi Rīgas centrā 9 janvāra ritā,kad lielakais vejš jau bija pāri.

Apakšā – citu liecinieku foto ,orkana postijumi un iespaidigi viļņi Vidzemes piekraste.(autori un vietas piemineti uz foto)

Un vēl citu liecinieku foto un kadri no video… Postijumi Rigā.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.