INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Pavasara Plūdi 2013.

Rīga, ledus iešana Daugavā 15.aprilī, dienas vidus. Daži Ivara Svilāna foto. Skreenšoti no  Rīgas vebkamerām

Plūdi un palī Lielupē. Foto Saulcerite, Inese Mežale,Karļiks(Fotoblog), mrproxy (Fotoblog)un citi.

Lielupē posmā no Staļģenes līdz Jūrmalai turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās, visstraujāk tas notiek Jelgavā. Šajā upes posmā vietām saglabājas ledus sablīvējumi. Jelgavā un pilsētas apkaimē pirmdien sākās ledus iešana. Pašreizējais ūdens līmenis ir divreiz augstāks nekā pērn.

Pali Lielupē pie Staļģenes un Jelgavas tuvojas 2010.gada apmēriem

Pali Lielupē pie Jelgavas no putna lidojuma.

PLŪDI DAUGAVĀ  DAUGAVPILS RAJONĀ  20. aprīlī 2013 gadā. Fotogrāfiju autors giskim  FOTOblogs

Ledus iešana un plūdi Ogrē un tās apkārtnē.  Galerija no dažadu liecinieku foto un arī video “skreenšotiem”

15, 16. aprilī Ceļoties ūdens līmenim Ogres upē, pasliktinājusies situācija plūdu riska teritorijā Ogres gala pagastā – tur applūdušas mājas divās šīs teritorijas ielās.Pali 16. apriļa pievakarē bijuši tik pamatīgi, ka aiznesuši hidroloģisko staciju Ogre-Lielpeči. Ūdens līmenis Ogrē pie Lielpečiem otrdienas laikā turpināja augt un jau divas reizes pārspēti rekordi, sasniedzot atzīmi 4,50 metri. Tas ir jebkad augstākais fiksētais ūdens līmenis attiecīgajā vietā Ogrē. Ogrē, Upes ielā,  pēcpusdienā sākušas applūst ēkas, kopumā jau 70. Vakarā ap plkst.20.20 Ogres upē pie Ogresgala izveidojies 500 metrus garš ledus sastrēgums. Līdz ar to applūdušas vel trīs mājas un evakuēti seši cilvēki.To, ka ūdens līmenis bija neredzēti augsts, apliecina plūdu apmēri. Applūdušas pat tās mājas, kas citos plūdos parasti necieta. Vairāku dzīvojamo māju pagalmos, kur palu ūdeņi ne reizi nebija atplūduši, šoreiz tie bija vairāk nekā metru dziļi un sanesa pagalmos un dārzos milzu ledus gabalus, kas izpostījuši sētas, žogus, siltumnīcas un dārzus.

Ogrē plūdu laikā gājusi bojā 90 gadus veca sirmgalve, kura pirms tam atteikusies evakuēties no applūstošās teritorijas, ziņo LETA. Kopumā aizvadītajā diennaktī izglābti 22 cilvēki, divi suņi un viens trusis. No evakuācijas atteikušies 10 cilvēku

Galerija 1 Foto no LTV1, Apollo, FOTOblog,

Galerija 2 FOTO: Edijs Pālens, Kaspars Volonts, Anita Pālena, Fotoblog,  Ziņu portāliem TV-net, Apollo, Delfi

Leduskravumi un plūdi Pļaviņās (Daugava)

Piektdiena, 2013. gada 19. aprīlis.Pļaviņu pilsētas centrā applūdušas aptuveni 11 mājas, tostarp mūzikas skola un pansionāts, kā arī pilsētas centrālā Daugavas iela, kurā slēgta satiksme.Plkst.8 ūdens līmenis Pļaviņās sasniedza 12,73 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta jeb 1,63 metrus virs plūdu robežas, un tik lieli plūdi pēdējos gados šeit nav pieredzēti. Diennakts laikā ūdens līmenis cēlies 3,2 metriem.Naktī ļoti straujš ūdens līmeņa kāpums reģistrēts arī citviet Daugavā posmā no Jersikas līdz Pļaviņu ūdenskrātuvei.

19. aprīlī  trijos pēcpusdienā ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām sasniedza 13,5 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta jeb 2,4 metrus virs kritiskās robežas. Kopš Pļaviņu HES darbības sākuma 1965.gadā tik lieli plūdi šeit reģistrēti pirmo reizi, iepriekšējais rekords pārspēts par 60 centimetriem. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu sniegtā informācija liecina, ka ledus sācis iet plkst.15.30, pēc kā strauji sāka samazināties ūdens līmenis.

Fotoreportāža: Rekordplūdi Pļaviņās – pilsēta mirkst ūdenī (Foto: Ieva Čīka/LETA) Ziņu portals APOLLO

Galerija #2  FOTO NO: Mareks, Staburags Lv.  Ziņu portali: TV-net, Apollo. FOTOblog (autors E_E  )

ŠĪS  BILDES FOTOGRAFEJA DIVI PAZĪSTAMI LATVIJĀ DABAS VĒROTAJI- Julita Kluša un Ivo Dinsbergs (Orkāans)

Plūdu sekas un iespaidigi ledus kluči un krāvumi, galvenokārt Pļaviņās.

 

IESPAIDĪGI PLŪDU FOTO NO LĪVĀNIEM

Ari Līvāni ir appluduši un limenis ir sasniedzis vismaz 2010. gada līmeni. Zemāk portāla «Apollo» lasītāju iesūtītas fotogrāfijas arī no Līvāniem. Kā cilvēku pagalmos valda ūdens, skaties fotogalerijā!

Plūdu postījumu foto: Sliedes «karājas gaisā»

Zem sliedēm dzelzceļa posmā Madona – Gulbene Āriņas upes palu ūdeņi izskalojuši kādus četrus posmus, un sliedes «karājas gaisā». Kopā varētu būt izskaloti aptuveni 200 metri, taču postījumi izplešas. Vienā posmā sliedes pat ieliekušās. No civilizācijas šajā apkaimē nogriezti arī divu māju iedzīvotāji, jo apkārt viss pludo. Fotogrāfijas uzņemtas 20.aprīlī.Fotografeja Rita.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.