INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2020.g.8. jūnijs. Lielā negaisu diena Rīgā.

Daudzviet Latvijā pirmdienas pēcpusdienā negaiss atnesis milzu krusu, liecina iedzīvotāju uzņemtās fotogrāfijas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs bija izplatījis oranžās pakāpes brīdinājumu par Latvijas centrālajā un austrumu daļā gaidāmiem negaisiem, kas nesīs postījumus. Brīdinājumā bija teikts, ka stipru negaisu risks ir laikā no plkst. 14 līdz pusnaktij. Pēcpusdienā centrālajos un austrumu rajonos sāksies ļoti stipras pērkona lietusgāzes. Negaisa laikā vietām gaidāma lielgraudu krusa un krasas vēja brāzmas līdz 20-24 metri sekundē. Pērkona negaiss valsts austrumu daļā turpināsies arī vēlāk vakarā un nakts sākumā”.

Lielākie krusas graudi bijuši Garkalnes novada Upesciemā, kur to diamters sasniedzis pat astoņus  centimetrus, bet lielgraudu krusa birusi arī Stopiņu novadā, Ķegumā, Suntažos, Ogrē, Murjāņos, Raganā un citās vietās Vidzemē.

Priekuļos negaisa laikā bijis arī spēcīgs vējš. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņo, ka tur fiksētas 24 metrus sekundē stipras brāzmas, vēlāk Rūjienā negaiss atnesis 23 metrus sekundē stipras brāzmas.

Negaiss, vējš un krusa daudzviet postījuši dārzus, Vidzemē arī daudz ziņojumu par vēja lauztiem kokiem. Tāpat bijuši postījumi arī elektrolīnijās, pievakarā bez elektrības bija līdz pieciem tūkstošiem “Sadales tīkls” klientu.

Spēcīgo lietavu dēļ atsevišķi Rīgas ielu posmi pirmdien ir applūduši, informēja Rīgas domes Satiksmes departamentā. Lai uzlabotu pārvietošanās apstākļus autovadītājiem un gājējiem, uz applūdušajiem ielu posmiem nosūtītas lietus ūdens atsūknēšanas tehnikas

Bauskas novada Budbergā vētra izpostījusi parku, nolaužot desmitiem koku un vējā sagruvusi parka estrāde.

Negaisi piemeklējuši arī kaimiņvalstis Lietuvu un Igauniju. Lietuvā krusas graudi dažviet bijuši lielāki par vistas olu, bet Šaķu rajonā – pārdesmit kilometrus uz rietumiem no Kauņas – plosījies virpuļviesulis jeb tornado.

WordPress.com blogs.