INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

AC BOB un skaista sarma

Jau ilgu laiku laiku (jau no 8 lidz 17 janvarim)laikapstakļus Latvijā nosaka anticiklons,kuram vacieši piešķira vardu BOB.Šis samera silts un mitrs anticiklons,jo viņš sevī iesūca siltākas un mitrākas gaisa masas no Atlantijas okeāna atnesa mums visai interesantus un pretrunigus laikapstakļus. Kau gaisa masas augsejos atmosferas slaņos bija tuvu 0,šis salīdzinoši siltais anticiklons Latvijai ir atnesis šajā sezonā zemāko temperatūru lokalo faktoru ietekmē,kad skaidras un bezveja naktis temperatura 1,5- 2 metru aukstumā(kur notiek meteostaciju oficialie merijumi) pazeminajas zem – 20 gradiem. Ta 12 janvāra ritā Zosenos sasniedzot -24,7 ,Karsavā -26,3, Rigās lidostā -21,4 kas ir zemaka registreta temperatura kopš 2007 gada februara.
Anticiklona centram kopa ar bezveju,zemiem makoņiem,miglu un siltaku,mitraku juras gaisu uzvirzoties daudziet intensivi veidojas sarma,vietamvidzemē un zemgale izveidojot iespaidigus nogulumus-kas tads Latvijā sen nebija noverots. Vislielākais sarmas noguluma diametrs 13-15 janvārī tika novērots Alūksnē, kur tas 13 janvarī bija sasniedzis 48 mm, bet 14 janvara no rīta pat 53 mm, Daugavpilī bija 20 mm, Skrīveros 12 mm, Ventspilī 14 mm, Rīgā 8 mm. Ari Riga sarma bija ļoti skaista un bagatiga,ko var apskatit foto zemāk. Velak antiviklona centram aizvirzoties uz Krieviju un pastiprinoties ta centrs atradas virs Krievijas rietumu rajoniem, turklāt tas pakāpeniski pieņemties spēkā – atmosfēras spiediens tā centrā aizvien paaugstinajas. Tādēļ Latvijā 16-17 janvarī augsts atmosfēras spiediens – kas var sasniegt 780 mm Hg (jūras līmenī), ari nakama nedeļa solas paiet anticiklona ietekmē.

1 komentārs »

  1. Thanks for the writeup. I definitely agree with what you are saying. I have been talking about this subject a lot lately with my father so hopefully this will get him to see my point of view. Fingers crossed!

    Komentārs no Lupe — 30 maija, 2011 @ 9:09 PM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.