INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Arktiskais Maijs 2017.

2017. gada 1. maijs  Krituši aukstuma rekordi. Pirmdienas saullēktā Mērsraga novērojumu stacijā termometra stabiņš noslīdēja līdz -6,1 grādam, Pāvilostā – līdz -3,3 grādiem, Zosēnos – līdz -4,9 grādiem. Ne tikai Mērsragā, bet arī Pāvilostā un Zosēnos pārspēts 1.maija minimālās gaisa temperatūras rekords, pavēstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

8. maija līdz dienas vidum jau daudzviet Vidzemē un vietām Kurzemē snidzis sniegs, dažviet stipri, arī Cēsis skārusi pamatīga snigšana, gaisa temperatūra tās laikā pazeminājusies līdz 0..+1 grādam, liecina meteoroloģiskā informācija.

9.maijs: Otrdienas rītā gaisa temperatūra lielākajā Latvijas daļā pazeminājusies līdz 0..-4 grādiem, vietām piekrastē un Rīgas centrā siltāks – +1..+3 grādi. Naktī daudzviet Kurzemē snidzis un reģiona dienvidu un centrālajā daļā izveidojusies neliela sniega kārtiņa, liecina meteoroloģiskā informācija.9. maija aukstuma rekords līdz plkst. 6 pārspēts Skrīveros, kur temperatūra pazeminājās līdz -1,9 grādiem, bet aukstākais laiks fiksēts Zosēnos, kur gaiss atdzisis līdz -3,5 grādiem. Nacionālais 9. maija aukstuma rekords uzstādīts 1999. gadā, kad temperatūra sasniedza -6,5 grādus.Diena būs daļēji mākoņaina, mazāk saules būs Kurzemē, vairāk valsts centrālajā un austrumu daļā. Daudzviet Kurzemē visas dienas gaitā, bet vairāk dienas pirmajā daļā snigs un līs, citviet Latvijā tikai vietām pavisam nelieli nokrišņi pēcpusdienā.

10.maijs: 10. maija rītā daudzviet Latvijā snieg un ir izveidojusies arī neliela sniega kārta. Daudzviet Kurzemē un vietām Latgalē uzstādīti jauni 10. maija aukstuma rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.Snigšanas laikā Rīgas apkaimē fiksēts arī pērkona negaiss. Gaisa temperatūrai pazeminoties līdz 0..-5 grādiem, aukstuma rekords pārspēts Saldū, Dobelē, Stendē, Liepājā, Pāvilostā, Rēzeknē un atkārtoti sasniegts Daugavpilī. Rīgā fiksēts pērkona negaiss. Gan sensoru sistēmā, gan lidostas Rīga novērojumu stacijā.

11.maija rītā pārspēts 11. maija nacionālais aukstuma rekords, gaisa temperatūrai vairākās vietās Latvijas noslīdot zem -5,5 grādu atzīmes, kas bija iepriekš zemākā šajā datumā fiksētā temperatūra, un tas notika 1941. gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija.Tik liels aukstums 11. maijā Latvijā piedzīvots pirmo reizi meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Zemākā gaisa temperatūra no LVĢMC stacijām fiksēta Mērsragā, kur tā sasniedza -6,1 grādu, Madonā -6 grādus, Zosēnos -5,9 grādus un Ainažos -5,7 grādus. Savukārt uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” meteoroloģisko novērojumu stacija Garkalnē fiksējusi -7 grādus, taču šie dati nav uzskatāmi par oficiāliem.Turklāt Bauskā ar -4 grādiem un Skrīveros ar -4,9 grādiem sasniegts arī visa mēneša rekords. Mērsragā atkārtoti sasniegts jau šā gada 1.maijā uzstādītais maija aukstuma rekords.No 24 novērojumu stacijām 11. maija aukstuma rekords nav pārspēts Rīgas centrā un Ventspils ostā, savukārt Skultes (Zvejniekciema) meteoroloģiskajā stacijā tas ticis atkārtots, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.Zemākā gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā naktī uz ceturtdienu bija -5,7 grādi Ainažos, -5,9 grādi Zosēnos, -6 grādi Madonā un -6,1 grāds Mērsragā. Iepriekšējā zemākā gaisa temperatūra, kas Latvijā reģistrēta 11.maijā, bija -5,5 grādi 1941.gadā.

12.maija pārspēts kārtejais nacionālais aukstuma rekords.Naktī un piektdienas agrā rītā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājusies līdz -1..-5 grādiem, vietām piekrastē un Rīgas centrā bijis siltāks – 0..+2 grādi, un trešo dienu pēc kārtas ir pārspēts konkrētā datuma nacionālais aukstuma rekords, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Iepriekš zemākā gaisa temperatūra 12. maijā fiksēta 1999. gadā, kad tā sasniedza -4,7 grādus, bet pagājušajā naktī Mērsragā tā pazeminājusies līdz -5,1 grādam. Dobelē, termometra stabiņam noslīdot līdz -1,9 grādiem, un Daugavpilī, kur sals sasniedza -4,5 grādus, labots ne tikai 12.maija, bet arī mēneša otrās dekādes minimālās gaisa temperatūras rekords

13.maijs: Minimālā gaisa temperatūra naktī uz sestdienu Latvijā bija -3..+4 grādi. Maija vidum nepieredzēti aukstās nakti beigušās, laiks brīvdienās kļūs ievērojami siltāks, tomēr salnas šomēnes vēl gaidāmas, liecina prognozes.

 

 

 

 

 

 

 

WordPress.com blogs.