INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Pēkšņa un vētraina ziema 26-29. oktobrī 2012

 CIKLONS VERONIKA ATNES VĒTRU UN ZIEMU LATVIJĀ.

Ciklonam URSULA, kas 25.oktobrī atnesa ilgstošu lietu gandriz diennakts garumā seko jauns, aktivs ciklons VERONIKA kas aktivizejas virs Skandināvijas Z daļas strauji strauji, virzās  no Zviedrijas vidienes pāri Somu jūras līcim uz Krievijas vidieni. Veronika nes sniegputeņus un vēja pastiprināšanos līdz vētras spēkam, vismaz piekrastes rajonos, sākot no Vidzemes puses- ceļi sāk apledot. 

Jau 25.oktobra pēcpusdienā nokrišņi pakāpeniski mainīja savu formu – sāka snigt slapjš sniegs un sniegs, vietām Latvijā novēroti arī sniega graudi. Aizvadītajā naktī un šodien no rīta sniegs jau ir novērots teritorijas lielākajā daļā, vietām redzamība pasliktinājās pat līdz 600 m, un sniega segas biezums plkst. 9:00 no rīta Skrīveros ir 11 cm, Lielpēčos 7 cm, bet Alūksnē 6 cm, tai pat laikā Daugavpilī sniega sega vēl nav izveidojusies. Gaisa temperatūrai pazeminoties zem 0 grādu atzīmes Vidzemē un Latgalē (temperatūra šorīt 0…-2 grādi) uz vadiem un koku zariem veidojās arī stiprs slapja sniega nogulums. Ventspilī nakts vidū tika novērots arī pērkona negaiss. Dienas laikā, pūšot ziemeļrietumu vējam, nokrišņu zonas no akvatorijas šķērsoja Latvijas teritoriju dienvidaustrumu virzienā, līdz ar to daudzviet sniga, arī stipri. Uz plkst. 21:00 sniega sega Skrīveros ir 16 cm, Alūksnē 10 cm, bet Rīgā 3 cm.

 26. oktobrī daudzviet Latvijā sniegputeni pavadīja zibens un pērkona dārdi. Piektdienas pievakarē arī Rīgā sniegputeņa laikā zibeņoja un ducināja pērkons. Pērkona negaiss manīts arī Kurzemē un Vidzemē. Daudzviet ne tikai snidzis, bet arī krituši sniega graudi un krusa. Aktīvs ciklons VERONIKA atnesa ari stipru vētru, vēja brāzmas Rigā Teikā sasniedza 22 m/s, bet Daugavgrīvās meteostacija registreja 26-28 m/s spēcigas brāzmas, līci plosijas vētra ar lieliem viļniem.  Daudzviet noveroti stipri sniegputeņi.
Ceļi daudzviet ir apledojuši un sniegoti. Saskaņā ar aculiecinieku teikto dažviet Vidzemes augstienē sniega segas biezums sasniedzis aptuveni 20 centimetru un turpina pieaugt. Daudzviet vētras un zem sniega lūztošu koku dēļ ir pazudusi elektriba, visvairāk Vidzemes pusē. Bez elektrības palikušo mājsaimniecību skaits šovakar strauji pieaudzis (daudzi tūkstoši), plašākie bojājumi Vidzemē, kur visvairāk snidzis.”Latvenergo” darbinieki ziņo, ka Cēsu apkaimē ir līdz 25 centimetriem bieza sniega kārta, kas stipri apgrūtina darbus.Skrīveru un Alūksnes meteostacijā 27.oktobra rītā attiecīgi 16 un 21 cm dziļš sniegs. Vietām Vidzemē varētu būt visi 30 cm. Augstām gaisa masam škersojot siltus jūras un līča ūdeņus ļoti aktivi darbojas līča efekts(lake effect) kas nes ļoti intensivus krusas, sniega graudu un sniega brāzmas, galvenokart ar ZR, R vējiem tie skar Vidzemi, ari Rīgu palaikam. Daugavgrīva  vētru vērojot noveroju krusu 1-1,2 cm diametra un negaisu. Stipra snigšana  samerā šaurā joslā turpinās arī nakti uz 27. oktobri un 27. oktobra dienā- rezultatā Cēsu, Valmieras, Piebalgas un Skriveru apkārtnē izveidojas pamatiga sniega sega, kas vietām sasniedz  pat 36-46 cm! Tur iestājas kārtiga ziema, citviet Latvijā 2-6 cm sniega sega, Rigā 3-5 cm, bet Kurzemes piekrastes rajonos sniega nav vispār. Tuvakas dažas dienas daudzviet temperatūra pazeminās zem 0, īpaši naktīs, sals sasniedz -1…-9 grādus, sniega sega saglabājas. Pēkšnu ziemu pārtrauc novembra pirmajās dienās atnākušais siltums un lietavas, kad pie +4..+9 grādiem sniegs strauji nokūst…

Zemāk bildēs- pirmais sniegs un sniegavētraRigā, vētra un krusa Daugavgrīvā, dziļa ziema Melturos un dziļš sniegs Cēsīs…

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.