INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

POSTOŠI NEGAISI 2010.g 8.augustā.

Pēc karteja šovasar pec skaita jau 3. karstuma vilņa, kad draudeja krist visu laiku novērojumu karstuma rekords Latvijā(šoreiz tas tomēr nenotika) noslēgumā nāca vareni negaisi,ko atnesa auksta fronte lēnam šķersojot LV teritoriju.
Svētdienas pēcpusdienā Latvijai no dienvidiem pietuvojās pērkona negaisi. Viens negaiss no Lietuvas un Baltkrievijas sasniedza Latgali, atnesot plašus postījumus. Vairākām mājām norauti jumti, daudzviet cilvēki palikuši bez elektrības. Negaiss ar vetru,krusu un lietusgāzi virzijas pāri LV daudzviet atnesot graujošus postijumus.
Daugavpilī spēcīgās vēja brāzmas nolauzušas vairākus simtus koku, nodarot nopietnus postījumus, uz ceļu braucamās daļas sakritušie koki vairākās vietās pilsētā nosprostojuši automašīnu kustību. Sakritušie koki uz vairākām stundām apstādināja arī tramvaju kustību pilsētā.
Negaiss pamatīgi plosījies Madonā.Vairākām mājām norauti jumti, ir nogāzti koki, ziņo LETA.
Kā pastāstīja kāda Madonas iedzīvotāja, tad pēc stiprā vēja vismaz divām daudzdzīvokļu ēkām bija norauti jumti un pašlaik Madonas iedzīvotāji palikuši bez elektrības.Savukārt vienas cietušās mājas jumts iepūsts blakus esošajā bērnudārza teritorijā.Ne tikai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, bet arī veikals “Beta”, kas atrodas Rīgas ielā, palicis bez jumta. Arī privātmājas cietušas negaisā un tām stiprais vējš ir norāvis jumtus un sabojājis apdari.

Pamatīga krusa Viļānos

Savukārt aculiecinieki aģentūrai BNS sacīja, ka Viļānos bijusi arī pamatīga krusa ar diametru vismaz pieci centimetri. Uzņēmuma “Latvijas Valsts ceļi” meteoroloģiskā stacija Viļānos fiksējusi 26 metrus sekundē spēcīgas vēja brāzmas.
Vissmagāk cietuši Madonas un Līvānu novadi.
Pēc svētdienas vētras kad stiprais vējš lauzis kokus un bojājis elektrolīnijas Vidzemē un Latgalē. Kopumā svētdienas vētra Latvijā traucēja elektroapgādi aptuveni 39 tūkstošiem klientu. Pirmdienas rītā bez elektrības bija aptuveni 39 000 klientu, līdz pirmdienas vakaram elektrības padevi izdevās atjaunot 12 000 klientu.
Visvairāk klientu bez elektrības ir Madonas, Daugavpils, Smiltenes un Preiļu apkaimē.
Siksnis pastāstīja, ka daudzviet uzņēmuma brigādēm grūti tikt klāt bojājumu vietām, jo ceļus aizšķērso sakritušie koki un vispirms “jāizlaužas cauri”, lai sāktu pašu elektrības tīklu remontus.
Svētdienas pēcpusdienā Madonas novadā notikušās lokalizētās vētras izpostījušas mežu vismaz 570 hektāru platībā, pastāstīja Madonas virsmežniecības mežzinis Jānis Zīlīte.
Arī Līvānu pašvaldība vēsta, ka šādu vētru neatceras pat gados vecākie cilvēki. Vētra Līvānu novadā norāvusi jumtus dzīvojamām mājām un saimniecības ēkām, izgāzusi pat simtgadīgus ozolus, salocījusi ceļazīmes. Bojā gājuši mājlopi, krītoši koku zari sadragājuši tehniku un automašīnas, pārrāvuši elektrolīnijas.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības pārstāvji informē, ka negaisā Latvijā ir arī cietušie. Kādam auto Valmieras pusē uzkritis koks, un cietusi sieviete, kas atradās automašīnā. Viņa nogādāta slimnīcā, taču mediķi spriež, ka nopietnas traumas viņa nav guvusi. Pēc lielās vētras Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi snieguši palīdzību septiņiem cilvēkiem. Dienestā saistībā ar vētru nav reģistrēts neviens nāves gadījums, taču smagi cietuši motociklisti(iebraukuši vēja norautos elektribas vados), kā arī vairāki vecāka gada gājuma ļaudis. . Savukārt Valmierā kāda sieviete, kas stāvējusi pie radiatora, guvusi zibens izraisītu elektrotraumu. Latgalē kāds gandrīz 80 gadus vecs kungs vētras laikā ar rokām turējis lielas (aptuveni 2×2 metri) šķūņa durvis un,protams, vētra viņu pārspējusi. Kungs ar visām durvīm aizgājis pa gaisu. Vēl kāda 63 gadus veca sieviete guvusi traumas no zibens spēriena, turot rokas pie ūdens krāna. Kundze piedzīvojusi īslaicīgu bezsamaņu.
Negaiss, kas svētdienas pēcpusdienā brāzās pāri Latvijas austrumiem, pievakarē plosījies Igaunijā un tur vēja ātrums sasniedzis pat 36 metrus sekundē, liecina Igaunijas Meteoroloģijas un hidroloģijas institūta informācija. Tik stiprs vējš atbilst orkāna spēkam.
Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) sinoptiķi, lielā vēja dēļ bija traucēta elektrības padeve Madonas, Zosēnu un Daugavpils novērojumu stacijās, tādēļ konkrētu datu par to, cik spēcīgs vējš bijis šajās pilsētās, nav.
Pēc LVĢMC rīcībā esošajiem datiem, vētra un spēcīgs vējš vakar daudzviet bijis vakara pusē ap plkst.21. Vētras spēku jeb 24 metrus sekundē (m/s) vējš sasniedzis Rūjienā, 22 m/s – Stendē, 18 m/s – Valmierā, 16 m/s – Rēzeknē, bet 15 m/s vakar bijuši Saldū.
Atbilstoši Boforta skalai vēja ātrums no 20,8 m/s līdz 24,4 m/s ir uzskatāms par vētru, kad vējš spēj nolauzt resnākus koku zarus, nodarīt nelielus bojājumus ēkām un izkustināt no vietas vieglus priekšmetus.
Taču pēc reala postījumu apjoma un intensitātes (tika lauzti resnu koku stumbri, koki izrauti ar saknēm, noplēsti ēku jumti) vēja brāzmu ātrums pēc vizuālās vēja ātruma novērtēšanas skalas (Boforta skala) tika novērtēts ar 11 ballēm, kas atbilst ļoti stipras vētras (vēja ātrums 28,5-32,6 m/s) spēkam.

Zemāk negaisa aculiecinieka stasts:

Biju aizbraucis paciemoties pie vecākiem Dzērbenē. Jau ap pulkstens pieciem dzirdēju ļoti tālu pērkona dunoņu kas izpaudās vairāku sekunžu garos apslāpušos rūcienos. Tā kā biju atslēdzies no TV gan interneta es pat nenojautu par to kas notiek pārdesmit kilometrus uz dienvidaustrumiem. Dēļ mitruma izveidotās dūmakas pamali saskatīt nebija iespējams, vien spēcīgi caur saulesbrilēm skatoties varēja saskatīt pa kādam negaisa vēstnesim. Aizgājām rast veldzi Augstākalna pakājē esošajā ezeriņā, jo tas tik 5 min. kājāmgājienā no mājas. Tā nu pilnīgi pārsvīdis mitrajā meža ielokā sēdēju un raudzījos kā vecāki smeļas ezerā veldzi nepamanīju kā dūmakas klātajai saulei priekšā sāk vilkties mākoņi. Dunoņa no Madonas puses auga skaļumā un pērkona grāvieni kļuva perfekti saklausāmi. Prātā piemetu ka gāziens būs pēc +/-15 tāpēc aktīvi sasaucu savējos un žiperīgi devāmies pa piemeža taku uz māju pusi. Izejot klajumā pavērsās skats uz dienvidu pamali tādēļ momentāli piemestās 15min tika pārkonvertētas uz knapām 5min līdz negaisam. Jozām ko kājas nes. Dūmakainā pēcpusdiena dažās sekundēs pārtapa pamatīgā pustumsā un sākās zibeņu stroboskops kuru pavadija pirmās lielās lietus lāses līdz ar kurām mēs iemukām mājās. BAMS!!! dēļ atvērtajām durvīm caurvējš aizcērt virtuves logu, tikmēr izskrēju istabas lai aiztaisītu pārējos, piebīdiju krēslu pie viesistabas loga, apsēdos un te nu viņš bija ieradies visā savā krāšņumā. Uz pelēkmelnā debesu fona kurš izskatās pasakaini tuvu, mutuļo mākoņi kuri no tukša gaisa izveido garas spurgalas un tajā pašā brīdī viņas izzūd. Patālāk redzu kā neliels mākonis kā aptracis tiek rauts uz augšu un tiek ierauts pelēkajā, mutuļojošajā masā. (Varbūt optisks apmāns) Vējš pieņēmās spēkā, pa gaisu lido viss kas nav piesiets…lapas, zari un viskautkāda draza kopā ar smiltīm, simtgadīgie koki Dzērbenes – Taurenes alejā bijīgi klanās dabas varenuma priekšā, seko pamatīgs gāziens kurš vēja spēku vadīts līst paralēli zemei….pēc brīža seko sekunde atelpas un brāzma. Lūzt pirmais koks un nogāžās šķērsām pāri alejai pie pasta. Aizkaltušais bērzs pārlūst kā sērkociņš un uzgāžas virsū ābelei sadaloties reizinātājos. Sākas trakomāja. Trīstāvīgā ķeģeļu māja dreb kā apšu lapa, vēja brāzmās saklausu krakšķam loga rūti. Sīki zari, zeme un lapas līp klāt pie slapjā stikla. Spēcīgākas brāzmas var sajust, jo tās pāri klajumam tieši triecās pret māju. Stāvu pie loga ar vaļā muti un esmu TOTĀLI UZ PAUZES un tādā stāvoklī vel pavadu 2-3 minūtes. Bilde aiz loga sāk atgūt kontrastu un asumu. Ārā pamazām viss sāk norimt. Uzrauju čības kājās un skrienu skatīties. Viss ciemata centrs sīkiem zariem, lapām piemētāts, aizlauzti karājās koku zari, sirmāki koki neizturējuši dabas stihiju pakrituši beidz savu pastāvēšanu. Negaiss demonstrējot savu varenumu devās uz Valmieras pusi.

Cita aculieciniece no Jaunpiebalgas.

…Gāja pa gaisu viss,gan nokrauti baļķēni,gan koki,vairs nevarēja neko saprast.Es kliedzu balsī,asaras bira,lūdzu Dievu…Nav kaut kas tāds piedzīvots……Postījumu ziņā ,esam nolikti vienā strīpā ar Līvāniem,utt.Citiem aiznesa siltumnīcas,cilvēki celti gaisā…Pilnīgi viss.Mežu vietā,daudzkur ir kailcirtes…Smagi visu to atcerēties,vēl šodien neesmu atjēgusies.Tanī vakarā sapratu,cik cilvēka dzīvība ir vāra……Sapratu,cik mīļi un dārgi ir visi mani tuvinieki,man ģimene…Dārgi jau viņi man ir vienmēr,bet TAD ,tās sajūtas bija citādas,nemāku nemaz izstāstīt…Tas bija īsts orkāns,nevis negaiss…

DAŽADU ACULIECINIEKU FOTO: No ši postoša negaisa sekām,informacija no dažadiem ziņu avotiem ka arī no LVGMA un Maikla bloga.

Foto no Daugavpils,Madonas,Viļaniem (krusa), Jaunpiebalgas un citam vietām, ka ari varens ta paša negaisa mākonis fotografets Igaunijā, mašina kurā iespēra zibens(Daugavpils), ka ari 9 cm diametra krusas graudi, ko atnesa tas pats negaisa mākonis Somijā,
Apaksejas bildes – 8. augusta negaisa postijumi Madonas apkārtnē no putna lidojuma augstuma.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.