INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Postoša atkala un ledus lietus 2010.g Ziemassvētkos.

Jau 19.decembrī virs Atlantijas okeana atsakas aktīva ciklona SKĀRLETT ( latv.Skārleta) veidošanas, turkmākas dienas šis ciklons devās austrumu ziemeļaustrumu virzienā pastiprinoties un nesot nelabvelīgus, stihiskus un sarežģītus laikapstākļus visa Eiropā. 24-26 decembrī tas nonāca virs Latvijas nesot stipprus sniegputeņus,bet velāk arī ledus lietu un lietu pie mīnus gradiem un līdz ar to masīvu atkalu un apledojumu. Apledojums un lietus sākas pie temperaturas -7-10 grādi un turpinājas vairāk ka diennakti. Intensivi veidojas atkala, kas ar ledus kārtu pārklāja zemes un ceļu virsmu, koku zarus un elektrolīniju vadus; virs sniega izveidojās bieza sērsna. Nepilnu 2 diennakšu laikā Latvijā daudzviet izkrita puse  un  vietām vel vairāk no mēneša nokrišņu normas. Lietus gan sniega segu nav padarījis  biezāku.

Visvairāk nokrišņu bijis Mērsragā – 31 milimetrs, daudz nokrišņu bijis arī Vidzemes rietumu un ziemeļu daļā – no 20 līdz 30 milimetriem. Rīgas centrā 17 milimetri.

Visbiezākā sniega sega – 12-47 cm  pēc ilggadejiem novērojumiem  Latviju ir klājusi tieši 2010. gada Ziemassvētkos. Tie bija arī ar nokrišņiem visbagātīgākie Ziemassvētki. Visas trīs svētku dienas Latvijā bija vērojama bagātīga dažādu nokrišņu veidu buķete – lietus, ledus lietus, smidzināšana, ledus graudi, sniegs – kas vietām diennaktī pārsniedza visas decembra trešās dekādes nokrišņu „plānu”. Nokrišņu rezultātā gandrīz visu Latviju pārklāja apledojums, kas daudzviet saglabājās līdz Jaunajam gadam un Austrumlatvijā vēl arī janvārī.

Energoapgādes traucējumi Latvijā 2010./2011. gada ziemā bija saistīti galvenokārt ar to, ka 2010. gada Ziemassvētkos Latvijas teritoriju sasniedza siltā atmosfēras fronte, atnesot stiprus nokrišņus. Tā kā piezemes gaisa slāņos gaisa temperatūra vēl bija zem nulles, bet augstāk jau pozitīva, veidojās atkala — lietus saskaroties ar virsmām sasala. Šīs apledojums lieca koku zarus un lauza veselus kokus, kas gāzās uz elektropārvades līnijām, tās bojājot. Nereti vadus pārrāva arī uz tiem esošā apledojuma smagums. Turklāt visa decembra garumā intensīvi sniga — sniega segas biezums mēneša beigās daudzviet jau tuvojās 50 cm atzīmei, padarot koku zarus vēl smagākus. 25. decembra vakarā Latgalē sākās stipra atkala, un 26. decembra rītā ar traucētu vai pārtrauktu elektroenerģijas piegādi nācās sastapties vairāk nekā 20 000 klientu Latgalē un Austrumvidzemē — galvenokārt Rēzeknes, Ludzas, Preiļu, Aizkraukles, Madonas un Jēkabpils apkārtnē.Svētdienas vakarā normālas elektroapgādes nebija ap 6 500 mājsaimniecību, taču naktī uz pirmdienu bojājumu skaits atkal palielinājās, jo daudzviet koki neizturēja nokrišņu smagumu un gāzās gaisa vadu elektrolīnijās. Tādēļ pirmdienas rītā traucēta elektroapgāde bija aptuveni 11 tūkstošiem klientu.Elektroapgādes atjaunošanu apgrūtina biezais sniega slānis, kas apgrūtina piekļuvi bojājumu vietām, turklāt ik pa laikam krītošais sniegs koku zaros padara vēl smagāku. Koku stumbri un zari daudzviet pārklāti ar vairāku centimetru biezu ledus kārtu, kas rada aizvien jaunus apdraudējumus gaisa vadu līnijām.

1. janvārī elektroenerģijas piegāde traucēta vairāk nekā 50 000 “Latvenergo” klientu. Tika iesaistīta arī Zemessardze, lai likvidētu elektroenerģijas pārrāvumus Rēzeknes un Ludzas apkaimē.
6. janvārī Ministru kabinets ārkārtas sēdē vienojās par ārkārtējās situācijas izsludināšanu saistībā ar ilgstošiem elektroapgādes traucējumiem. Ievērojot Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegto informāciju par laika apstākļiem, kas novērojami kopš 2010. gada 24. decembra, kā arī turpmākās laika prognozes un izvērtējot sabiedrībai nodarīto kaitējumu un iespējamo turpmāko kaitējumu sabiedrībai, videi un saimnieciskās darbības interesēm, ārkārtas situācija izsludināta 40 novados.

17. janvāra rītā bez elektrības vēl bija palikuši daži desmiti mājsaimniecību.

18. janvārī Saeima atcēla ārkārtas situāciju 26 novados

FOTO- dažadu autoru un liecinieku fotografijas no stihijas skarto rajonu un regionu,visus autorus nemaz nezinu,tapec šeit nepieminēšu.

BetŠEIT ir liela mana  fotogalerija ciklona SKĀRLETAS darbibas sekas Rīgas ielās.

1 komentārs »

  1. […] koku zarus un elektrolīniju vadus; virs sniega izveidojās bieza sērsna.   Galerijas par tas atkalas sekām varam apskatīt šeit. Jaunākā informācija liecina, ka apledojums gaidāms arī šī gada 24. decembrī. Process gan […]

    Atbalsojums no Ziemassvētki rudenigās noskaņās un ar siltuma rekordiem… « INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO — 23 decembrī, 2011 @ 8:57 PM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.