INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

18 februāris, 2012

Atlantijas cikloni nesīs sniegputeņus, lietu un atkušņus….


 NEDĒĻA KOPUMĀ:  Sākot ar svētdienu nedēļas gaitā aktivizēsies Atlantisko ciklonu darbība, kas nesīs ļoti nepastāvigu ,krietni siltāku un vējainu laiku ar bagātigiem nokrišniem.  Gaidāmi gan stipri sniegputeņi, gan slapjš sniegs, gan arī atkala un lietus. Neliels sals mīsies ar atkušniem,bet nedēļas otrā pusē atkusnis dienās pārņems visu Latviju un  sasniegs gan Vidzemes austrumu rajonus, gan arī Latgali.  Gaidami stipri, brāzmaini galvenokārt DA,D,DR puses vēji, kas reizēm brāzmās var sasniegt 12-18m/s, bet jūras piekrastē pat vētras speku. Gaisa temperatūra  pārsvarā svārstīsies -3+4 grādu robežās, atsevišķas naktīs starp cikloniem pazeminoties līdz -3-8, LV austrumos pat -11 grādiem. Šādos laika apstākļos, kad temperatūra svārstās tuvu nulles grādu atzīmei, kūst sniegs un uz ceļiem piebrauktais ledus, ceļi būs ļoti slideni,nedēļas sākumā ari sniega sanesumi..

Nedēļas gaitā Latviju šķersos vairāki cikloni. Pirmais ciklons vārdā QUANNA sasniegs mūs jau naktī uz svētdienu un sākot no valsts rietumiem tas nesīs ilgstošu sniegputeni,kas dienas gaitā pārnems visu valsti un D, DA vēja pastiprināsanos līdz 12-18m/s, līdz ar to stipru puteni un sniega sanesumus uz celiem.Sniega segavidēji pieaugs par 4-10 cm. Gaisa temperatūra svetdien no -3-6 LV austrumos līdz 0+2 Kurzemē un velāk ari Centrālos rajonos. Brīziem snigs,ari slapjš sniegs arī pirmdien,bet gaisa temperatura -2+3 grādi. Nākama plasa nokrišnu zona škersos otrdien nesot ilgstosu slapjo sniegu, sniegu un vietām sniegputeni,vējš atkal pastiprināsies līdz 13-18 m/s, bet jūras piekrastē pas 20-22 m/s. Arī tuvrkmākas dienās bieži gaidāmi nokrisni, gan sniegs, gan slapjš sniegs,gan arī lietus,taču temperatūra ,nokrišnu veidi un vēja ātrums būs atkarīgi no nākamo ciklonu izvietojuma un virzības ,to varesim precizēt tuvākās dienās.Gaidāms, ka gaisa temperatūra palaikam paaugstināsies virs nulles, bet dažās naktīs – starp cikloniem debesīm skaidrojoties – īslaicigi piesals stiprāk,līdz -3-8, austrumos pat līdz -11 grādiem.

20,februāris:Sī nedēļa pec prognozēm būs ļoti bagāta ar nokrišniem. Jau ņaktī uz otrdienu Latviju no rietumiem sasniegs jauna nokrišnu zona,kas otrdien virzisies pari visai valstij nesot sniegputeni, slapjo sniegu, bet rietumu pusē ari lietu. Vietām nokrišni ilgstoši un stipri, turklat pastiprināsies D,DR vējš brazmām līdz 12-17 m/s,bet jūras piekrastē pat lidz 20-22m/s. Pec nelielas atelpas naktī uz tresdienu jauna nokrišnu zona škersos tresdienas pēcpusdienā, atkal sniegs, slapjš sniegs, piekraste lietus…Ceturtdiena, visticamāk, būs nokrišņiem visbagātākā diena – visā valstī ilgstoši un stipri līs un snigs un to visu pavadīs brāzmains vējš lidz pat 20m/s piekrastē… Ja piepildīsies prognozes par spēcīgu lietu, iespējama atsevišķu zemāku vietu applūšana. Savukārt pastāv arī iespēja,ka dažās Kurzemes un mazākajās Zemgales upēs, lietus un kūstošā sniega dēļ strauji paaugstinoties ūdens līmenim, ceturtdien vai piektdien sāksies ledus iešana un pali. Nokrišni gaidami arī nedēļas nogalē. Gaisa temperatūra šajās dienās svārstisies  no+3 līdz -3 grādiem vien naktīs uz otrdienu un trešdienu, kad starp nokrišnu zonam debesis skaidrosies un vejš pierims temperatūra noslīdēs līdz -4-9 grādiem. Tālākas prognozes uzrāda,ka februara pedejās dienās un marta sakumā temperatura pazemināsies un atgriezisies ziema.

23.februāris: Aktīvs Atlantijas ciklons TANJA plosās virs Baltijas regiona Latvijā  nesot DR vēja pastiptrināsanos piekrastē līdz vētras spēkam un masīvus un ilgstošus nokrišņus- lietu un slapjo sniegu. Temperatūra visā valstī pozitīva un sasniedza +1+4 grādus, esošais sniegs strauji kūst, upēs, sevišķi Kurzemes pusē ceļas udens līmenis. Kopš trešdienas Kolkā un Liepājā 24mm nokrišņu, pārsvarā lietus! Ļoti daudz nokrišņu arī citviet Kurzemē un vietām Vidzemē. Rīgā tikai 3mm. Nokrišņu daudzuma rekords saskaņā ar LVĢMC datiem pagājušajā diennaktī sasniegts Ventspilī – 34 mm jeb 85% no mēneša normas.Mazajās upēs Kurzemes rietumu daļā ūdens līmenis nakts laikā vietām jau cēlies par 50-65 cm. Vietām Kurzemē var uzlūzt ledus, sākties pali.  Dienā pāri Latvijas  ziemeļu daļu virzās ciklona centrs,vējš iegriezisies no ZR puses un piekrastes rajonos atkal pastiprināsies,sasniedzot 23-26 m/s, ZR virziena vējš vairāk skar arī Rīgu un Jūrmalu, pievakarē tur vēja brazmas var sasniegt 19-22 m/s. Līdz vakaram nokrišni sākot ar valsts rietumu daļu mitesies, vejš sāks norimt. Tuvakas pāris dienas turpināsies atkusnis bet laikapstākļi mierigāki, daudz mākoņu, pa reizei ari nelieli

25.februāris:Lietus un kūstošais sniegs pārpludina Ezermalu Liepājā. Ventspils pašvaldība iesaistījusi visu pieejamo tehniku, lai, attīrot grāvjus, cīnītos ar plūdiem, ziņo BNS. Daudz applūdušu teritoriju arī Liepājā. Kurzemes upēs, īpaši rietumos, turpinās straujš ūdens līmeņa kāpums, diennakts laikā vietām par diviem metriem, Durbes upē sasniegts pēdējo gadu augstākais ūdens līmenis.Bārtas upē pie Latvijas – Lietuvas robežas ūdens līmenis kopš trešdienas kāpis jau par vairāk nekā trim metriem.

Stipru nokrišņu vairs nebūs. nokrišni,lietus un slapjš sniegs, gaisa temperatūra -1+4 grādu robezās.Brīvdienās brīžiem gaidāmi nelieli nokrišņi, svētdien tikai sniegs un putenis, jo tad temperatūra nedaudz zem 0 un brāzmains Z,ZR vējš.

Šādi laikāpstāķļi ievērojami pasliktinās braukšanas apstākļus uz celiem,kuri bieži klūs ļoti slideni,bet nedēļas sākuma braukšanu var krietni apgrutināt sniega sanesumi.Vairāk uz 2. šķiras ceļiem, kurus retāk tīra… Autovadītājiem uzmanība.

2 komentāri »

  1. Sovakar -8 grādi, zvaigznes caur plīvuru,esam lielāka sniegputeņa šoziem priekšvakarā. Svētdien Rīgā modeļi prognozē ap 10mm nokrišņu (jeb 5-10cm svaiga sniega) un D,DA vēja brāzmas līdz 16m/s. Sniegputenis visas dienas garumā,no 5 naktī līdz 23 vakarā…

    Komentārs no Gubumakonis — 19 februāris, 2012 @ 12:33 AM

  2. Ar specigu un ilgstošu sniegputeni noslēgsies 28 dienu garais bezatkušnu periods Rigā (21 janv.- 18.febr.) Domāju, ka vismaz 10 cm sniega sagaidisim,leišu modelis pagarināja sniegputeņa laiku un stiprumu Rīgas apkārtnei,tad jau redzēs,ka būs. Pagajuša gada februāra aukstuma vilnis ilga 23 dienas (11.febr. -7.marts), min temperatura Rīgā -24-26 grādi,max sniega segas biezums bija sasniegts janvāra sakumā 60cm!
    Šogad minimāla temperatura Rīgā -29(Teika),-30,4(Lidostā),max sniega biezums pagaidam bija 15 cm. Ziemā šogad Rīgā sākas tikai 13. janvārī,savukārt pagajuša gada ziema sākas jau 25. novembrī.

    Komentārs no Gubumakonis — 19 februāris, 2012 @ 1:02 AM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.