INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

6 maija, 2013

Nedēļa 06.05.2013.- 12.05.2013. Cerības uz vasarīgu siltumu un pirmajiem negaisiem.


Aizvaditas nedēļas nogalē un svētku brīvdienās iestājas mierīgs , diezgan silts anticiklonals laiks ko noteica REGINA anticiklons, daudzviet dienā termometra stabiņš pakāpās līdz +15…+20 un dažviet pat vairāk grādiem, tomēr sausā laikā, skaidrās un bezvēja naktīs gaiss atkal strauji atdzisa un daudzviet nakts un rītausmas stundās bija nopietnas salnas un pat sals, vietām pat -1-4 grādi, kas nopietni kavē vegetāciju un traucē zemniekiem un dārzkopjiem. Diennakts temperatūras svārstibas sasniedz 18-21 grādu! Ta piemēram 4. maija ar diennakts gaisa temp. -0,6…+21,3 grādi, Jelgavā 4.maijā bijusi 21,9 grādu diennakts temperatūru amplitūda!  Pedejas dienās jau daudzviet sāk iestaties sausums un arī paaugstināta ugunsbīstamiba mežos.

Ka jau bija pieminēts iepriekšējās diennaktīs skaidra laika, zema gaisa mitruma un lēna vēja dēļ Latvijā piedzīvotas lielas gaisa temperatūras svārstības. 4.maija saullēktā gaisa temperatūra daudzviet noslīdēja zem nulles, Mērsragā sasniedzot -4,1 grādu, savukārt pēcpusdienā valsts lielākajā daļā gaiss sasila līdz aptuveni +20 grādiem, Jelgavā sasniedzot +21,3 grādus, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Pēc siltas sestdienas atkal sekoja auksta nakts, kad gaisa temperatūra Ainažos un Mērsragā pazeminājās līdz -2 grādiem. Gaisa temperatūras amplitūda pagājušajā diennaktī daudzviet sasniedza 17-19 grādu, Jelgavā – 22 grādus. Sonedēļ lielāka gaisa mitruma dēļ temperatūra naktīs vairs nepazemināsies tik strauji, 9.un 10.maija naktīs termometra stabiņš nenoslīdēs zemāk par +10..+15 grādiem.

Tuvākas pāris dienas turpinās valdit anticiklons un būtiskas izmaiņas laikapstākļos nav gaidāmas- tātad sauss, pārsvara saulains laiks, siltas dienas un aukstas naktis…

 Būtiskas laikapstākļu izmaiņas sagaidamas no nedēļas vidus, kad ieplūdīs siltākās un mitrākas gaisa masas.Gaisa temperatūra paaugstināsies gan naktīs, gan dienās, un vissiltākais laiks gaidāms ceturtdien, kad saskaņā ar pašreizējo prognozi gaiss sakarsīs līdz +23..+27 grādiem, vēsāks laiks saglabāsies vietām piekrastē. Palielināsies arī mākoņu daudzums, veidosies gubu/lietus mākoņi, kas nesīs īslaicīgas lietusgāzes un vietām jau pirmus vasarigus pērkona negaisus. Pirmais lielais lietus un pērkona negaiss iespējams jau trešdien Kurzemē. Ceturtdien un piektdien, 9.-10.maijā, negaisa mākoņi tiek prognozēti jau daudzviet Latvijā. Negaisa laikā iespējamas ne tikai stipras lietusgāzes, bet arī lokāla krusa un vētra.

Tomēr vasarigs siltums neaizkavēsies ilgu laiku. Pēc vasarīgas tveices un pērkona negaisa Latvijā no rietumiem ieplūdīs vēsāks gaiss. Šī brīža prognoze liecina, ka nākamajās brīvdienās, 11.-12.maijā, gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +18 grādu, Kurzemes rietumkrastā tad nebūs siltāks par +10 grādiem, pūtīs brāzmains rietumu vējš.

7.maijs.Šodien vēl pārsvara saulains un bez būtiskiem nokrišniem,turpmākajās dienās vairāk mākoņu, vietām uzlīs. 9.-10.maijā pērkona negaisi, tostarp ar stipru lietu, vēju un krusu. Šodien maksimāla temperatūra pakāpsies vietām līdz +23°, trešdien līdz +25°, ceturtdien līdz +27° karsts laiks, pretvēja jūras un līča piekrastēs vēsaks +12+18 grādi. Rīgā tuvākās dienās +20…24, lielāka negaisa iespēja ceturtdien un īpaši piektdien. Pēc pērkona negaisiem piektdien sāks ieplūst vēsāks gaiss.

Ceturtdien, iespējams, kritīs kāds karstuma rekords, leišu modelis tad prognozē pat +28 grādus Rīgā un vietām citur Latvijā.

Pirmais šīs sezonas negaiss!

Pirmais šīs sezonas negaiss!

ESTOFEX negaisu prognoze 9. maijam

ESTOFEX negaisu prognoze 9. maijam

Lietuvas modeļa gaisa temperatūras prognoze 9. maijā 14:00

Lietuvas modeļa gaisa temperatūras prognoze 9. maijā 14:00

9.maijs: Ceturtdien,9.maijā Latvijā gaisa temperatūrai pakāpjoties vietām līdz +25…+29 grādiem, gaidāms pamatīgs karstums. Kopumā  gaisa temperatūra gaidāma robežās no +20 līdz +29 grādiem. Gaisa temperatūra Latvijā būs viena no augstākajām Eiropā. Tik liels karstums gaidāms vēl Spānijas dienvidos un, iespējams, vietām Polijā. Rīgā šī diena, ļoti ticams, būs karstākais 9.maijs vēsturē. Gaiss pēcpusdienā sakarsīs līdz +28..+29°, līdzšinējais rekords +27,8° 1969.gadā. Šodien un rīt no DR uz ZA virzīsies daži pērkona negaisa mākoņi. Šodien stiprākie negaisi Kurzemē un centrālos rajonos, rītdien  vairāk skars Vidzemi un Austrumu rajonus. Vietām negaiss var būt stiprs un postošs, ar brāzmainu vēju, pat lokālu vētru, krusu. Rīgā lielāka negaisa varbūtība šovakar un naktī uz piektdienu. Prognozes nedēļas nogalei neskaidras – var būt lietus, migla un drēgnums, bet saulainos brīžos vietām nedaudz virs +20°, siltāks austrumos. Tomēr jau pēc dažam vēsakam dienām patreiz tiek prognozēts jauns karstuma vilnis līdz +30 grādiem ap 18-20. maiju… 

 

SEKOJAM PAVASARA PLAUKUMAM IKDIENAS METEOBILDĒS!

JAUNUMS! DODAM VĀRDUS NEGAISIEM. kā pirmais NEGAISS GARJĀNIS

1 komentārs »

  1. tiesam bija diezgan karsts

    Komentārs no gulbjuaicis — 13 maija, 2013 @ 12:05 PM


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.