INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2 jūnija, 2013

Nedēļa 02.05.2013.- 9.06.2013. Sākuma karsta, velāk vasarigi silta.


Kalendārā vasara starteja ar skaistu un ātru negaisu naktī uz 1. jūniju valsts rietumu pusē un Rīgā. Savukārt pirmās vasaras dienas jau sākas ar karstu un pārsvara saulainu laiku, arī maijs bija visai vasarīgs, brīžiem jūlijam atbilstošs. Ja ši vasara sākas tik strauji un jau ir karsta, vai tas nozīmē, ka ta būs ļoti karsta?  Nebūt nē. Jūnija sākums, kā jau ziņots iepriekš, gaidāms vasarīgi silts, pat karsts – dienas laikā gaiss iesils līdz +27 +29  grādiem. Pēc tam gan kļūšot nedaudz vēsāks. Taču pavasarim domātos zābakus un mēteļus no skapjiem vilkt ārā nevajadzēšot. «Atsevišķas dienas iespējamas ar rietumu, ziemeļrietumu vējiem, kad Latvijā būs vēsāks un vējaināks, bet kopumā varētu saglabāties tendence, kad silti un vasarīgi laika apstākļi saglabāsies arī jūnija otrajā pusē,» stāsta LVĢMC pārstāve Laura Krūmiņa. Savukārt  Jāņos LVGMC paredz  ka pēc sākotnējām  prognozēm Līgo diena būšot silta, taču ar lietavām. Bet dabas zīmju vērotājs Imants Kalniņš uzskata, ka Jāņi šogad būs saulaini, bez lietus, taču diezgan pavēsi. Turpmākā vasara būšot silta un ar lietiem bagāta, prognozē dabas vērotājs Kalniņš.

Arī dabas vērotājs Vilis Bukšs paredz jūniju un vasaru kopumā mērenu, tuvu normai un drīzak sausu, neka slapju. Būs arī karstas dienas pa starpu un vasarīgas pērkona lietusgāzes. Ja aprīļa sākumā vēl valdīja ziema, tad maija vidū jau vasara. Pavasaris tika apcirpts no abiem galiem. Ja seko šādai attīstībai, tad jūnijā jau vajadzētu būt jūlija svelmei. Bet vai tā būs? Decembris un 13. janvāris, kas paredz jūniju, bija ziemīgi. Tas vieš cerības, ka jūnijs būs vasarīgs. Savukārt siltais maijs norāda uz to, ka kopumā Zāļu mēnesis jūnijs nebūs siltāks par pagājušo Lapu mēnesi maiju. Tāpat arī nozīmīgās dienas martā un maijā norāda uz mēreni siltu, bet ne karstu jūniju. jūnijs pirmajā pusē mēreni silts, ar nokrišņiem īslaicīgu lietusgāžu veidā. Dažviet arī krusa. Laikā ap Medardu (8. jūnijs) salnu vietās iespējamas arī vasaras salnas. Mēneša vidū  un laikā ap vasaras saulgriežiem (21. jūnijs) palielināsies nokrišņu iespējamība un dažas vēsākas dienas mīsies ar karstākām. Jāņos pārsvarā bez izteiktiem nokrišņiem un mēreni silts. Vēlāk, laikā ap Pēteriem, tāpat kā mēneša sākumā, vasarīgi silts un daždien arī karsts. Nokrišņi īslaicīgi un pērkona lietusgāžu veidā. Līdzīgi arī jūlija pirmajā nedēļā.

sabinePašreizējās sinoptiķu prognozes liecina, ka nedēļas sākumā un vidū  gaidāms ļoti silts laiks, taču nedēļas nogalē gaisa temperatūra pamazām kritīsies. Svētdien un pirmdien 2-3. jūnijā  maksimālā temperatūra teritorijas lielākajā daļā dienās paaugstināsies virs +25 grādu atzīmes, vietām sasniedzot pat +27…+29 grādus.

Kopumā laikapsākļus tuvākas dienas noteiks anticiklona SABINE mala, laiks būs pārsvara skaidrs un saulains, vasarigi silts. Naktis siltas  ap +11…+18 grādiem, dienās +22+28 grādi, piekrastē par dažiem grādiem vēsāks. Pēcpusdienās un vakarpusē veidosies gubumākoņi un  atseviški lielāki gubumākoņi vietām var atnest īslaicīgu vasarīgu lietusgāzi un negaisu.

Arī nedēļas otrajā pusē laiks saglabāsies līdzīgs, taču tad lokāli pērkona negaisi iespējami daudzviet Latvijā, tomēr tie neskars plašas teritorijas. Gaisa temperatūra ceturtdien un piektdien vēl būtiski nemainīsies, bet brīvdienās kļūs par dažiem grādiem vēsāks.

Brīvdienās karstums pakāpeniski mazināsies un naktīs gaiss atdzisīs līdz +9..+15 grādiem, bet dienās būs +20..+25 grādus silts. Brīvdienās arī negaiss un lietus gaidāms plašākās teritorijās, tomēr joprojām biežāk būs saulains un vasarīgs laiks.Šobrīd GSF modelis prognozē siltu un vasarigu ne tikai šo, bet arī nākamo nedēļu.

Nagaisa mākonisKurzemē

Nagaisa mākonisKurzemē

5. jūnijs: Virs Latvijas rietumdaļas atrodas nosacita auksta fronte un Kurzemes piekrastē ir krietni vēsaks laiks, ka Latvijas parējā teritorjā, kur valda karstums. Daudzviet dienās otra pusē un nakts sākumā plosās negaisi, lietusgāzes, krusa. Jautājums ir: uz kuru pusi virzīsies aukstā fronte, kas jau mums pazīstama visas otrdienas laikā. Otro dienu pēc kārtas arīdzan jāsaka – saglabājas zināma nenoteiktība. Zviedrijas DR daļā gaiss savirpuļojies cikloniskā cirkulācijā (drīz, laikam, tur būs arī īstais ciklons- kam tālredzīgi HERMANN vārds iedots), vienlaikus GUNTHER ciklons turpina atrasties apmēram Vidus-Eiropā, vakarā ar centru Polijas A daļā. Tad nu potenciālais HERMANN virpulis šo auksto fronti mēģinās pabīdīt uz A pusi, bet esošais GUNTHER – to pašu darīs R virzienā. Kur šī robežlīnija – no kuras uz R pusi ir zemie slāņu mākoņi un -padsimt gaisa grādi, bet uz A pusi ir karsts un mitrs ar negaisiem.

Kopumājaunākas prognozes rāda, ka laikapstākļi būtiski mainīsies uz vēsako pusi un brīvdienās, 8.-9.jūnijā, gaisa temperatūra Latvijā vairs nepārsniegs +24 grādus, liecina «GSF» prognoze. Šodien karstums Austrumu pusē var sasniegt +30 grādus, ceturtdien vietām vēl gaidāms karstums līdz +29 grādiem, piektdien gaisa temperatūra nepārsniegs +27 grādus, bet sestdien un svētdien valsts lielākajā daļā tiek prognozēts līdz +21..+24 grādiem silts laiks. Piekrastē visās dienās būs zemāka gaisa temperatūra, Liepājā un Ventspilī nav gaidāms par +18 grādiem siltāks laiks. Tuvākajās diennaktīs daudzviet gaidāms pērkona lietus, vietām ļoti stiprs lietus, iespējama arī krusa un lielas vēja brāzmas.

Ūdens temperatūra Latgales upēs ir no plus 20 līdz plus 21 grādam, Vidzemes un Kurzemes upēs – no plus 18 līdz plus 22 grādiem, bet Zemgales upēs ūdens temperatūra ir no plus 20 līdz plus 22 grādiem.

Saskaņā ar pašreizējo prognozi nākamnedēļ gaisa temperatūra turpinās pazemināties.

 Man agalerija – NEGAISS UN KRUSA RĪGĀ, 3.05.2013

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.