INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

22 septembra, 2013

Nedēļa 22.09.2013- 29.09.2013. Cikloni nesīs nepastāvigu un krietni aukstāku laiku.


Ciklons kas atnesa šonedēļ rudeni un vētru...

Ciklons kas atnesa šonedēļ rudeni un vētru…

Sajā nedeļā dienās ciklonu darbības ietekmē Latvijā gaidāmi rudenīgi un nepastāvīgi laika apstākļi. Gaisa temperatūra strauji pazemināsies un dienas maksimālas temperaturas bus par 8-10 grādiem zemākas, ka aizvaditajā nedeļā, bet naktīs nedēļas otrā pusē valsts austrumos jau nelieli mīnusi. Vējš galvenokārt pūtīs no ziemeļu puses, un nākamajā darba nedēļā būs brāzmains – teritorijas lielākajā daļā vēja brāzmas sasniegs 15-19 m/s. Līdz ar brāzmainajiem ziemeļu vējiem Latvijā pakāpeniski ieplūdīs arvien aukstākas gaisa masas. Laiks bieži būs mākoņains, saule mīsies ar mākoņiem, lielākie no tiem nesīs lietu, lietusgāzes, krusu un, iespējams, arī pirmo slapju sniegu, dažviet ducinās pērkons. Darbosies līča efekts, vēsam gaisa masām plūstot pāri līcim veidosies gubumākoņi, kas nesīs stipras lietusgazes, krusu, pērkonu, tas pārsvara trāpīs pretvēja piekrastes rajoniem, pie ZR vēja arī Rīgai.

Stiprākais lietus būs šovakar un naktī, vietām pērkona negaiss un krusa. Pirmdien pūtīs stiprs brāzmains ZR vējš 13-18 m/s kas piekrastē sasniegs vētras spēku līdz 22-23 m/s.Turpmākajās dienās vējš būs mierīgāks. Gaisa temperatūra Latvijā pazemināsies krasāk nekā tika prognozēts iepriekš, liecina jaunākā «GSF» prognoze. Saskaņā ar to pirmdien un otrdien gaisa temperatūra vairs nepārsniegs +10..+14 grādu, un tās būs nedēļas siltākās dienas. Aukstākā varētu būt ceturtdiena, kad maksimālā gaisa temperatūra gaidāma +6..+11 grādu robežās. Sākot ar nedēļas vidu, gaisa temperatūra nakts un rīta stundās pazemināsies līdz -2..+5 grādiem, un tikai pie jūras saglabāsies nedaudz siltāks laiks. Ka jau pieminēts nedēļas otrā pusē daži gubu mākoņi var atnest ne tikai krusu, bet arī sniegu. Uz zemes gan sniegs vēl nepaliks.

23.septembris: Rīgā pēc trijiem naktī bija negaiss, kas vietām atnesa arī lielu vēju, skaļu pērkonu un stipru krusu. No līča nāks jauni nokrišņu mākoņi.Arī turpmākajās diennaktīs dominēs ZR vējš, bet tas vairs nebūs tik stiprs, līdz ar to Rīgu bieži skars līča efekta nokrišņi. Kļūs aukstāks.

27.septembris:Sinoptiķi prognozē, ka šodien daudzviet gaidāms lietus, bet vietām nokrišņi būs stipri un ilgstoši, darbosies līča efekts. Savukārt dienā Rīgā gaidāms ilgstošs lietus, nokrišņu daudzums sasniegs 15-20 milimetrus, kas atbilst stipram lietum.Gaisa temperatūra sestdien un svētdien sasniegs +9..+13 grādus, vienīgi Vidzemes austrumos un Latgalē vietām būs vēsāks – +6..+8 grādi. Naktīs gaiss atdzisīs 0..+5 grādiem, vietām iekšzemē līdz -2 grādiem, bet piekrastē līdz +8 grādiem.Nākamnedēļ anticiklona ietekmē gaidāms pārsvara sauss laiks, augstākais atm.spiediens kopš ziemas. GFS bieži prognozē skaidras debesis,bet var būt migla, apmācies

Abās brīvdienās arī vietām īslaicīgi uzlīs, taču nokrišņu būs maz un tie skars nelielas teritorijas.

Šonakt,no 22 uz 23. septembri Latviju strauji šķērsojot aukstajai frontei, uz tās var izveidoties negaiss ar īslaicīgu vētru un lielu krusu http://t.co/H9dvKfjjnS

25.septembris būs pirmā diena, kas īsāka par nakti: http://t.co/osCKZUzZMf Astronomiskais rudens sāksies jau naktī uz pirmdienu, 26. septembri. 23.septembris ir  RUDENS SAULSTAVJI -diena, kas dienas un nakts garums ir vienāds. Brīdis, kad Saule lec tieši Austrumos un riet tieši Rietumos. Diena un nakts ir vienādi garas. Gada astoņposmu ciklā tie ir Pavasara Saulstāvjiem pretējie svētki.

Līča efekta mākoņi un vētrains ciklons MANA GALERIJA.

Vētra Jūrmalā OTRA MANA GALERIJA

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.