INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

19 oktobrī, 2013

Nedēļa 20.10.2013-27.10.2013. Gaidāms neliels sals, kam sekos silta nedēļas otrā puse.


Pēc vējainās nedēļas nogales Latvijā ieplūdīs aukstāks gaiss un temperatūra pazemināsies, taču nedēļas vidū laika apstākļi atkal strauji mainīsies, liecina LVGMC prognoze. Turpmākajās septiņās dienās laika apstākļus Latvijā noteiks ciklonu darbība. Viena pēc otras Latviju šķērsos ar tiem saistītas nokrišņu zonas. Pūtīs brāzmains vējš, atsevišķās dienās brāzmās sasniedzot 15 metrus sekundē (m/s), naktī uz sestdienu līča piekrastē vēl ir gaidāmas ziemeļu puses vēja brāzmas līdz 20 m/s.Brīvdienās un darba nedēļas sākumā valdošie vēji pūtīs no ziemeļiem, ziemeļaustrumiem, līdz ar to Latvijā ieplūdīs aukstāks gaiss un temperatūra pazemināsies. Viszemākā temperatūra gaidāma naktī uz pirmdienu, kad austrumos termometra stabiņš noslīdēs līdz -5°. Diena arī laiks būs vēss, gaisa temperatūra nepārsniegs +2…+8°. Temperatūrai pazeminoties austrumu rajonos lietus pāries slapjā sniegā, dažviet uz ceļiem veidosies apledojums.

Laika apstākļi sāks mainīties nedēļās vidū, kad vējš iegriezīsies no dienvidu puses un veicinās siltāka gaisa ieplūdi mūsu reģionā. Joprojām gaidāmi nokrišņi, slapjš sniegs gan netiks novērots, jo gaisa temperatūra darba nedēļās nogalē naktīs paaugstināsies līdz +7…+12 grādiem, dienā gaisa temperatūra sasniegs +10…+15 grādus.

21.oktobris. Prognozes pamatā daudz nav mainijušās. Šonedēļ Eiropas lielākajā daļā gaidāms neparasti silts laiks, un arī Latvijā pēc auksta nedēļas sākuma gaisa temperatūra būtiski paaugstināsies, liecina GSF prognozes.Iespējams, ka nākamnedēļ tiks pārspēts kāds siltuma rekords. Piemēram, 26.oktobra siltuma rekords galvaspilsētā ir 2004.gadā reģistrētie +13,9 grādi, bet nākamsestdien Rīgā tiek prognozēts līdz +15 grādiem silts laiks.Savukārt vietām Centrāleiropā gaisa temperatūra jaunnedēļ paaugstināsies virs +20 grādu atzīmes.Nakts uz otrdienu valsts lielākajā daļā būs ar salu līdz 0..-5 grādiem, vietām Kurzemē siltāks – +1..+4, jūras piekrastē līdz +7 grādiem. Otrdien pēcpusdienā Kurzemē gaidāms neliels lietus, temperatūra +3..+8 grādi.No trešdienas laiks kļūs arvien siltāks, līdz pat brīvdienām temperatūra dienās būs ap +8..+13 grādiem, dažās dienās Kurzemē un Zemgalē vietām līdz +15 grādiem. Arī naktis būs siltas. Vēl naktī uz trešdienu 0..+5, piekrastē līdz +8 grādiem, bet turpmākajās naktīs +6..+11 grādi. Nedēļas otrajā pusē bieži būs mākoņains laiks, dažkārt smidzinās lietus. Dažās dienās un vietās nedēļas otrajā pusē iespējami siltuma rekordi.

 22.oktobris: Zemākā gaisa temperatūra Latvijas meteostacijās šorīt bija -8,3 grādi Kārsavā. Zosēnos bijuši -7,8 grādi, Amatas novada Melturos -7,5 grādi Rēzekne -6,1, Ludza -6,1, Rauna -5,9, Madona -5,9, Valka -5,8. Baltkrievijas Z daļā un Lietuvas ziemeļaustrumos zemi vietām klāj pirmā sniega sega 1-3cm biezumā.Rīgas centrā gaiss atdzisa līdz -1,2 grādiem, bet novērojumu stacijā Teikā fiksēts -2,5 grādu sals.Jau šodien Latviju no rietumiem sāks šķērsot siltā atmosfēras fronte ar nelielu lietu, aiz tās trešdien ieplūdīs neparasti silts gaiss.Trešdien mainīgs mākoņu daudzums, nokrišņi nav gaidāmi. D vējš brāzmās sasniegs 12-17 m/s. Min t. 0..+8°, max t. +9..+14, Kurzemē līdz +18°.Prognozes liecina, ka oktobra beigās un novembra sākumā Latvijā atgriezīsies silts laiks, turklāt dažās dienās iespējami konkrētu vietu un datumu siltuma rekordi. Tuvākas 2 nedēļas tāds sals, ka bija aizvaditā naktī vairs nav gaidāms.

 

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.