INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

16 jūnija, 2014

Nedēļa 16.06. 2014 – 22.06. 2014. Gaidāms nepastāvigs un vēss laiks


Latvijā sācies nepastāvīga laika periods – lietainus brīžus nomaina saulaini un gaiss ir tikai  mēreni silts, un šādi laika apstākļi saglabāsies visu nedēļu , arī Jāņu laikā un pat ilgāk, liecina tagadējas prognōzes. Šajā nedēļā laikapstākļus noteiks ciklonu darbība, līdz ar to debesis visai bieži klās mākoņi un pat katru dienu teritorijas lielākajā vai mazāka daļā gaidāms lietus, veidosies arī gubumākoņi, kas vietām nesīs arī pērkona negaisus. tomēr brīžiem debesis arī skaidrosies un uzspīdēs saule. Šajā nedēļā  siltāk nekļūs – gluži otrādi, ar stipru ziemeļu puses vēju jau otrdien mūsu reģionā bieži  ieplūdīs vēsākas gaisa masasSevišķi vēss laiks gaidams nedēļas sākumā. Vēl pirmdien temperatūra sasniegs +14..+19 grādus, taču pēcpusdienā visā valstī līs. Otrdien un trešdienā nebūs siltāks par +11..+16  grādiem, bet naktīs temperatūra pazemināsies līdz +5..+10 grādiem, naktī uz trešdienu vietām Vidzemē un Latgalē līdz +1 grādam, iespējama salna. Šādas salnas parasti nerada lielus postījumus, jo ir īslaicīgas un skar tikai atsevišķas vietas. Ceturtdien vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem. Debesis skaidrosies, uzspīdēs saule, tomēr vietām joprojām iespējams lietus. Ceturtdiena solās būs siltāka – temperatūra sasniegs +15..+20 grādus. Nedēļas nogalē temperatūra būs ap +14..+19 grādiem, atkal bieži līs. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +6..+11 grādiem.

 

Par laiku Jāņos.

Pašreizējā prognoze Līgo un Jāņiem rāda, ka mūsu reģionā saglabāsies ciklonu darbība, līdz ar to valdošie joprojām būz ziemeļu un rietumu vēji, ar kuriem pie mums ieplūdīs vēss un samērā mitrs gaiss. Līdz ar to ir liela lietus iespēja un gaisa temperatūra Līgo un Jāņu dienā būs aptuveni +15..+20 grādu, bet svētku naktī ap +10..+15 grādiem.

18 .jūnijs:Visās četrās brīvdienās, 21.-24.jūnijā, Latvijā būs vēss un nepastāvīgs laiks, saule mīsies ar lietus mākoņiem, liecina «GSF» dati. Saskaņā ar pašreizējo prognozi gan sestdien un svētdien, gan abās svētku dienās maksimālā gaisa temperatūra būs +14..+19 grādu robežās, savukārt nakts stundās gaiss atdzisīs līdz +3..+9 grādiem, vietām piekrastē gaisa temperatūra saglabāsies nedaudz virs +10 grādiem, vienīgi nakts uz sestdienu visā valstī būs siltāka. Dažviet, izklīstot mākoņiem un pierimstot vējam, iespējama migla, kā arī salnas zāles virskārtā. Lietus galvenokārt būs īslaicīgs un neaptvers plašas teritorijas. Iespējams arī pērkona negaiss un krusa. Dominējošais būs lēns līdz mērens rietumu, ziemeļrietumu vējš.Sinoptiķi norāda, ka prognozes par nokrišņiem vēl var mainīties, savukārt prognozes par gaisa temperatūru ir visai stabilas – laiks būs par dažiem grādiem vēsāks nekā parasti Jāņos.

21. jūnijs: Sestdien – vasaras saulgrieži. 21.jūnijs būs gada garākā diena, saules spīdēšanas ilgums no 17h un 35min Latgales dienvidos līdz 18h un 7min Kolkasragā. Saulgriežu moments būs plkst.13.51, tad beigsies astronomiskais pavasaris un sāksies vasara. Nakts uz sestdienu un svētdienu būs praktiski vienāda garuma, nakts uz svētdienu Latvijā būs par dažām milisekundēm īsāka, tātad tā būs īstā Jāņu nakts.Gaisa temperatūra visās četrās brīvdienās būs samērā līdzīga – lielākoties +13..+19 grādu robežās, bet naktīs ap +3..+8 grādiem, vietām piekrastē ap +10..+12 grādiem, bet dažās naktīs vietām Vidzemē un Kurzemes vidienē zāles augstumā gaidāma salna.Valdošie būs rietumu, ziemeļrietumu vēji, taču brīžiem iestāsies bezvējš vai pūtīs lēns mainīga virziena vējš.Katru dienu kādā Latvijas daļā līs, tomēr lietus nebūs ilgstošs – pārsvarā īslaicīgas lietusgāzes, vietām ar pērkona negaisu. Sausāks- sestdien,svētdien,bet vairāk līs tieši 23 un 24 jūnijā.Naktī nokrišņi būs vēl retāki un Jāņu nakts lielākajā Latvijas daļā, visticamāk, paies bez lietus.

Prognozes gan vēl var mainīties, tapēc sekojam izmaņām:)

SNIEGS JŪNIJĀ!

 Vasarai neraksturīgs aukstums otrdien skāris Somiju un Baltijas valstis. Igaunijā pat dienas vidū dažviet bija tikai +1 grāds un sniga sniegs, liecina meteoroloģiskā informācija.Sniegs Igaunijā reģistrēts vairākās meteoroloģisko novērojumu stacijās valsts ziemeļu un centrālajā daļā.  Neskatoties uz to, ka pēc kalendāra jau iestājusies vasara, aculieciniekiem Rīgā izdevies iemūžināt jūnijam pavisam neparastu dabas parādību.Ropažu ielā uzņemtais video liecina, ka šodien Rīgā novērots sniegs. Aģentūra BNS vēsta, ka otrdien daudzviet Latvijā gubu mākoņi atnesuši īslaicīgu lietu un krusu, bet vietām, iespējams, arī snidzis, liecina aculiecinieku un sinoptiķu sniegtā informācija. Savukārt vēja ātrumam brāzmās sasniedzot 19 metru sekundē, lūst atsevišķi koki, traucējot elektroapgādi un satiksmi. Ziņas par krusu saņemtas no dažādām vietām visos Latvijas reģionos. Par sniegu iedzīvotāji ziņo arī no citām vietām Latvijā, galvenokārt Vidzemē. Gaisa temperatūra nokrišņu laikā Vidzemē pat dienas vidū pazeminājusies līdz +6 grādiem.Trešdienas naktī līdz pulksten 5 četrās novērojumu stacijās pārspēti 18.jūnija minimālās gaisa temperatūras rekordi, ziņo  Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi.Aukstuma rekords pārspēts Alūksnē, kur reģistrēti +1,2 grādi (iepriekš zemākā gaisa temperatūra +3,3 grādi šajā datumā fiksēta 2000.gadā),Gulbenē, kur reģistrēti +1,9 grādi (iepriekš zemākā gaisa temperatūra +2,3 grādi šajā datumā fiksēta 2000.gadā), Rēzeknē, kur reģistrēti +1,6 grādi (iepriekš zemākā gaisa temperatūra +3,8 grādi šajā datumā fiksēti 2009.gadā) un Rūjienā, kur reģistrēti +1,9 grādi (iepriekšējais aukstuma rekords šeit fiksēts 1992.gadā, kad temperatūra noslīdēja līdz +2 grādiem).

Galerijā- sniegs 17.jūnijā Igaunijā.

GALERIJA-MANI FOTO-KRUSA rĪGĀ 17. JUNIJĀ UN DAŽI CITI AKTUALO LAIKAPSTĀKĻU FOTO…

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.