INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

25 augusta, 2014

Nedēļa 25.08. 2014 – 31.08. 2014. Meteoroloģiskais rudens nāk ar lietainu laiku.


Pakāpeniski noslēdzas meteoroloģiskā vasara – 20.-21. augustā diennakts vidējā gaisa temperatūra gandrīz visā Latvijā bija zemāka par +15 grādiem, ko pieņemts uzskatīt par kritēriju meteoroloģiskās vasaras noslēgumam.Lielā daļā Latvijas pēdējās dienās ir iestājies meteoroloģiskais rudens, vienīgi jūras piekrastē vidējā gaisa temperatūra turas stabili virs +15 grādiem, dažviet pat nakts aukstākajās stundās nenoslīdot zem „maģiskās” +15 grādu robežas. Vasara Latvijā šogad ir beigusies nedēļu agrāk, nekā tas ir ierasts – parasti tas notiek ap 27.augustu, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Arī šonedēļ būtiskas laikapstākļu izmaiņas nav gaidāmas. Bieži līs, taču starp lietus periodiem uzspīdēs saule un gaisa temperatūra siltākajās dienās pakāpsies līdz +20 grādu atzīmei. Pirmdien Latvijai no dienvidiem tuvojas ciklons, ar to saistīta plaša nokrišņu zona  skar valsts lielāku daļu nesot ilgstošu un vietām stipru lietu. Latgalē, Vidzemē un lielā daļā Zemgales tuvākajā diennaktī gaidāms ilgstošs lietus, turklāt vietām līs stipri. Dažviet Latgalē un Vidzemē nokrišņu daudzums līdz pirmdienas vakaram sasniegs 30-40 milimetru. Sinoptiķu prognozes liecina, kā nedēļas sākumā temperatūra vēl nedaudz pazemināsies, jo dienas būs mākoņainas, vējainas un lietainas – pirmdien un otrdien termometra stabiņš dienas laikā vairs nesasniegs +20 grādu atzīmi, pieturēsies ap +13…+18 grādiem. Trešdien un ceturtdien lietusgāzes gaidāmas visā Latvijā, daudzviet lietu pavadīs pērkona negaiss, vietām stipras lietusgāzes, iespējama arī krusa. Minimālā gaisa temperatūra naktīs +7..+12 grādu, pretvēja piekrastē +13..+15 grādu, maksimāla gaisa temperatūra dienā +16..+20 grādu. Nedēļas otrajā pusē, Latvijā turpināsies lietusgāzes un dominēs rietumu puses vēji, kas bieži būs brāzmaini. Tomēr starp mākoņiem vairāk uzspīdēs arī saule un gaisa temperatūra saglabāsies iepriekšējā – naktīs ap +8…+14 grādiem, bet dienas laikā saulainos brīžos var pakāpties līdz +17…+22 grādiem.

 

Vērojot zīmes dabā, laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs prognozē, ka septembris būs nedaudz vēsāks un mitrāks, nekā ierasts. Šoruden bagātu ražu sola pīlādži, lazdas un ozoli, kas liecinot par to, ka rudens būs garš un lietains. Ja lielā pīlādžu un riekstu raža sola lietainu rudeni, lielā ozolzīļu raža – dziļu rudeni, savā mājaslapā raksta Bukšs. Jau novērojot zīmes martā un janvārī, Bukšs prognozēja, ka septembris temperatūras un nokrišņu ziņā būs tuvu normai, tomēr nedaudz vēsāks un mitrāks nekā parasti. Septembra pirmā puse būšot mēreni silta un pārsvarā saulaina, nokrišņi būs tikai īslaicīgi. Naktis būs salīdzinoši vēsas, un vietām var būt pa kādai rudens salnai. Mēneša vidū nokrišņu dienas laikā būs biežāk, bet jau septembra beigās laiks kļūšot īsti rudenīgs. Pirmajā rudens mēnesī būs vairākas vējainas dienas, krusa. Līdzīgi laika apstākļi esot gaidāmi arī oktobra pirmajās dienās. Dabas vērotāja Emīlija Stepanova no Sedas prognoze laiku pēc dzīvnieku, putnu un augu uzvedības. Saskaņā ar viņas novērojumiem  rudens jau ir sācies, un tas būs ilgs un lietains. To apliecina daudzas zīmes dabā. Viņa saka, ka pirmās salnas jau var būt jau augusta beigās,  salnas var prognozēt pēc čūsku uzvedības, to šogad ir daudz un tās uzturās tuvu cilvēka mājām. Pirms tam Emilia prognozeja ļoti lietainu augustu bet meteorologi solīja karstumu līdz vasaras beigām. Un viņai izrādijas taisnība. Uz jautājumu, kāda būs nākama ziema, Emīlija saka, ka ļoti auksta, un daba jau tagad sāka gatavoties bargai ziemai, par to liecina daudzas pazīmes, tai skaitā ļoti liela pīladžu raža šogad. Līdzigi, ka anticiklons šovasar atnesa lielu karstuma vilni, ziemā tas var atnest stipru salu. Par to, vai šoziem būs daudz sniega, viņa pagaidām atturās no prognozem- jāgaida vēl kad kokiem lapas dzeltēs un kritīs un tad varēs prognozes precizēt…Vilis Bukšs saka, kā pirmo sniegu varbūt šogad sagaidīsim jau Miķeļos, 29. septembrī, tomēr oktobris vēl būs samēra silts. Gaidamā ziema, atškiribā no pagājušas būs auksta un sniegota un var ievilkties līdz pat aprilim.  Siltā jūra un lēni atdzistošs ūdens var atnest stiprus sniegputeņus.

 

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.