INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

26 oktobrī, 2014

Nedēļa 27.19. 2014 – 02.11. 2014. Rudenīgs, siltāks un pārsvara sauss laiks.


Pēc neraksturīgi silta un ļoti lietaina perioda ko nesuši Atlantijas cikloni un frontes pagājušnedēļ stafeti pārņemis arktiskais ciklons PITTER, kas ar Z, ZA vējiem atnesa krietni aukstākas un sausākas gaisa masas. Naktīs visā Latvijā, bet dienās lielāka daļā valdija sals. Kaut ari spoži spīdēja saule, sajūtas bija visai ziemīgas, tos pastiprināja dzestrs un spirgts ZA vējš.Sniegs gan nekur neuzsniga.  Kailsals sasaldeja zemes virskārtu un aizsala arī peļķes un mazās , vidējas ūdenstilpnes. Aukstākas naktis bija ceturtdien/piektdien, kad temperatūra pazeminājas līdz -3…-8, bet dažviet līdz -11 un pēc vērotāju ziņām pat -14 grādiem. Piektdienas rītā gaisa temperatūra Latvijas austrumos ir -9..-11 grādu, pārspēts 24.oktobra aukstuma rekords vairākās pilsētās un arī visas valsts mērogā, liecina meteoroloģiskā informācija. Sešos rītā zemākā gaisa temperatūra bija -11,1 grāds Madonā un Kārsavā, kā arī -10,8 grādi Rēzeknes pievārtē. Jaunais 24.oktobra, kā arī šīs sezonas aukstuma rekords Latvijā ir -11,7 grādi, kas piektdienas saullēktā reģistrēti Madonas meteostacijā. Līdz sešiem rītā aukstuma rekords labots Alūksnē, Gulbenē, Jēkabpilī, Madonā, Rēzeknē, Rūjienā un Zosēnos. Prognozes liecina, ka nākamnedēļ sals pilnība atkāpsies un iestasies diezgan silts, rudenīgi pelēcigs laiks.  Turpmāk pakāpeniski kļūs siltāk, nākamnedēļ gaiss iesils līdz +13°.

Nedēļa:

Tik auksti kā iepriekšējās dienās turpmākas pāris nedēļas vairs nebūs – anticiklons, kas atnesa skaidrās un aukstās naktis, kā arī dzestrās un vējainās dienas zaudēs savu ietekmi virs  reģiona, liecina LVGMC informācija. Atjaunosies ierastā rietumu – austrumu gaisa masu plūsma: austrumu, dienvidaustrumu vējus nomainīs dienvidrietumu, rietumu vēji, līdz ar tiem Latvijā ieplūdīs siltākas gaisa masas. Nedēļas sākumā laiks Latvijā būs silts un sauss, bet nedēļas otrajā pusē kļūs vēsāks un gaidāmi nelieli nokrišņi, liecina prognozes. Pirmdiena vēl būs lielākoties mākoņaina, vietām Vidzemē iespējams pavisam sīks lietus, pūtīs stiprs dienvidrietumu vējš ar brāzmām 10-15 metri sekundē (m/s), Kurzemes rietumos līdz 16-19m/s. Gaiss iesils līdz +8..+13 grādiem, vienīgi Vidzemes centrālajā un austrumu daļā, kā arī Latgalē vēsāks – +5..+7 grādi. Otrdienas naktī debesis skaidrosies, nokrišņu nebūs, gaisa temperatūra no nulles Latgales austrumos līdz +12 grādiem jūras piekrastē. Dienā mākoņu būs maz, laiks pārsvarā saulains, joprojām ar stiprām dienvidrietumu vēja brāzmām līdz 10-15, Kurzemē 18m/s. Gaisa temperatūra pakāpsies līdz +10..+14 grādiem. Trešdienas naktī pārsvarā skaidrs laiks, temperatūra 0..+5, piekrastē līdz +7 grādiem. Lai arī trešdiena būs saulaina, laiks kļūs nedaudz vēsāks, gaisa temperatūrai dienā sasniedzot +6..+11 grādus.Ceturtdien un piektdien mākoņu kļūs vairāk, vietām iespējams neliels lietus. Pierims vējš, tādēļ naktīs un no rītiem iespējama arī migla. Gaisa temperatūra naktīs -2..+3 grādi, piekrastē līdz +7 grādiem, bet dienās ap +4..+10 grādiem. Nākamajās brīvdienās bieži būs mākoņains laiks, saules būs maz, iespējami nelieli nokrišņi, turklāt ne tikai lietus, bet arī slapjš sniegs. Sestdien pūtīs mērens ziemeļu puses vējš, bet svētdien tas iegriezīsies no dienvidaustrumiem un kļūs spēcīgāks. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs ap -3..+3 grādiem, piekrastē līdz +6 grādiem, bet dienās +2..+7 grādi, sestdien Kurzemē līdz +9 grādiem. 

Laika vērotājs V. Bukšs

Sala mēnesī rudens ar ziemu cīnās. Tas ir laiks, kad nereti no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina.Vērojot laika apstākļus nozīmīgās dienās un pazīmes dabā, tad rādās, ka novembris būs nokrišņiem bagāts, īsti rudenīgs un ar mazas ziemiņas sajūtām mēneša otrajā pusē. Arī nozīmīgās dienās 17. un 30. augustā, kas paredz laika apstākļus novembrim, bija gan saule, mākoņi un lietus. Tā ir norāde uz to, ka novembris lielākoties būs mākoņains, mitrs un ar nelielu salu naktīs mēneša otrajā pusē. Atbilstoši šīm dienām valdošie būs rietumu, ziemeļrietumu un mēneša otrajā pusē austrumu, dienvidaustrumu vēji. Novembra pirmajā pusē, līdz Mārtiņiem (10. novembris), pārsvarā mākoņains un rudenīgi vēss. Nereti dienas ar smidzinošu un brīžiem stiprāku lietu. Laikā ap Mārtiņiem un vēlāk, daudzviet lietus ar slapju sniegu. Mēneša vidū būtiski nemainīsies, tikai naktis kļūs aukstākas un biežāk nakts sals. Mēneša otrajā pusē nokrišņi vairāk slapja sniega un sniega veidā. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) Austrumlatvijā sals saglabāsies arī dienas laikā un izveidosies neliela sniega sega. Kopumā Sala mēnesis nokrišņu ziņā tuvu normai, bet aukstāks kā parasti.

Skatot oficiālas prognozes rādās, ka novembris būs pārsvara ierasti rudenīgs, īpaši mēneša pirmā pusē. Kopuma nokrišņu daudzums un temperatūra varētu būt tuvu normai, bet daži avoti paredz nedaudz siltāku par normu novembri.  Būs gan saulainas, gan izteikti lietainas dienas, mēnesis sāksies ar sausāku un siltāku laiku. Ziemīgu laiku varētu sagaidīt  novembra otrā pusē un beigās, tomer rādās, ka stabilu ziemu vel nesagaidīsim. Naktīs piesals, būs ari nokrišņi sniega veidā un var izveidoties ari sniega sega, tomēr tas mīsies ar atkušņu periodiem…

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.