INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

2 novembrī, 2014

Nedēļa 02.10. 2014 – 09.11. 2014. Arī novembra sākumā Latvijā saglabāsies silts un samēra sauss laiks


Oktobris.

Šī gada aizvadītajs oktobris Latvijā atnesis lielus temperatūras kontrastus, plūdus un dažviet arī pirmo sniegu   Mēneša siltākais laiks 10. oktobrī bija Piedrujā, kur temperatūra sasniedza +21,9 grādus, bet divas nedēļas vēlāk – 24. oktobrī Madonā gaiss atdzisa līdz -11,7 grādiem. Vidzemē un Latgalē 17. un 18. oktobrī daudzviet sniga pirmais sniegs. Iespaidīgākā no laika parādībām bija spēcīgās lietavas oktobra vidū. Mēneša otrā dekāde bija lietainākā oktobra otrā dekāde meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Tika pārspēti arī diennakts nokrišņu rekordi. Dobelē 14. oktobrī diennakts laikā nolija 74 milimetri lietus. Tik liels nokrišņu daudzums vienas diennakts laikā Latvijā oktobra mēnesī vēl nekad nebija fiksēts. Iepriekšējais rekords tika uzstādīts 1956.gada 7. oktobrī Tukuma novada Slampes pagastā, kur nolija 63 milimetri. Dienu vēlāk Ogres novada Lielpečos nokrišņu daudzums sasniedza 70 milimetrus. Tomēr tā kā mēneša sākums un beigas bija ar sausu laiku, vidējais nokrišņu daudzums valstī tikai par aptuveni 30 procentiem pārsniedza normu. Vidējā gaisa temperatūra oktobrī bijusi tuvu normai, tomēr ar ekstrēmiem – četros datumos dažādās vietās pārspēti aukstuma rekordi, bet divos datumos – siltuma rekordi. Vidējais nokrišņu daudzums bija 99 mm, visvairāk-Lielpēčos 17o mm, vismazāk-Daugavpilī- 51 mm. Norma ir ap 66 mm. 17 un 18. oktobrī Vidzemē un Latgalē vietām bija vērojams pirmais sniegs. Vidēja gaisa temperatūra šajā oktobrī bija +6.5 grādi (norma ir +6,6 grādi )

Nedēļa

Novembra sākumā, salīdzinot ar oktobra beigām, ļoti būtiskas laika apstākļu izmaiņas Latvijā nav gaidāmas – saglabāsies mēreni silts laiks, nokrišņu būs maz, prognozē LVGMC. Novembra pirmās darba nedēļas lielāko daļu laika apstākļus Latvijā noteiks anticiklona ziemeļrietumu mala – blīvākās mākoņu un nokrišņu zonas atradīsies uz rietumiem no Latvijas teritorijas, tādēļ ievērojami nokrišņi nav gaidāmi, pa laikam debesis skaidrosies un uzspīdēs arī saule. Pūšot lēnam līdz mērenam dienvidu, dienvidrietumu vējiem, pieturēsies silts laiks: pat naktīs sals ir maz iespējams, bet dienas laikā būs vismaz +7…+12 grādus silts. Mākoņu un nokrišņu zona Latviju atkal varētu šķērsot darba nedēļas beigās.

6.novembrisŠīs nedēļas otrajā pusē biežāk līs, liecina prognozes. Ceturtdien pavisam sīks lietus gaidāms vietām Kurzemē un Vidzemē, savukārt naktī uz piektdienu Latviju šķērsos aktīva aukstā atmosfēras fronte, tās dēļ piektdienas rītā, sākot no Kurzemes, Latvijai pāri virzīsies plaša lietus zona. Tikpat kā visu dienu būs apmācies un lietains laiks. Brīvdienās brīžiem parādīsies saule, taču daudzviet uzlīs gan sestdien, gan svētdien. Vairāk nokrišņu būs jūras piekrastē Kurzemē. Gaisa temperatūra dienās būs līdzīga, bet naktis būs mazliet vēsākas – temperatūra pazemināsies līdz +2..+7 grādiem. Vietām veidosies migla. Arī nākamnedēļ gaisa temperatūra dažbrīd pakāpsies līdz +10, iespējams, pat +13 grādiem. Nokrišņu kopumā maz; vairāk līs tuvākajās dienās. Līdzīgi laika apstākļi saglabāsies vismaz līdz mēneša vidum. Ilgtermiņa prognozes rāda, ka ap 16.-19. novembri sagaidāma aukstāka laika atnākšana un līdz mēneša beigām īsi sala periodi mīsies ar siltākām dienām.

Kad Latvijā varētu iestāsies ziema

Tuvākajās divās nedēļās gaisa temperatūra Latvijā gaidāma virs normas, nokrišņu daudzums varētu būt mazāks par ilggadējo vidējo rādītāju, prognozē «Global Forecast System».Kompānija «Weather Services International» prognozē, ka šogad ziema kavēsies – novembris un decembris gaidāms siltāks nekā ierasts. Ziemas otrā puse tiek prognozēta krietni dzestrāka, un aukstākais mēnesis būšot februāris. Savukārt Krievijas Hidrometeoroloģijas centrs paredz, ka auksta ziema varētu sākties jau decembrī vai pat novembra beigās. Šoziem daba atgādinās, kas ir sniegs un sals, uzskata Krievijas sinoptiķi. laika vērotāji pēc dabaz zīmēm un norisēm paredz mereni aukstu vai aukstu ziemu, vismaz krietni aukstāku nekā iepriekšeja, būs gan sals, gan sniegs.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.