INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

18 aprīļa, 2017

18.04.2017 – 23.04.2017. Auksts laiks turpināsies arī šonedēļ.


Otrdienas nakts Latvijā aizvadīta aukstāka par iepriekšējo – gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -1…-9 grādiem. Visaukstākais rīts ir Zosēnos, kur gaisa temperatūra pazeminājusies līdz -9 grādiem. Bauskā reģistrēts arī 18. aprīļa minimālās gaisa temperatūras rekords -4.6 grādi (iepriekšējais bija -4.4 grādi 1979.gadā).

Sals, sniegs un aukstuma rekordi, kas Lieldienu brīvdienās un jaunās darba nedēļas sākumā piemeklējuši lielu daļu Eiropas, gaidāmi arī turpmākajās dienās. Neierasti auksts laiks saglabāsies līdz mēneša beigām, liecina prognozes. Sinoptiķi šādus atmosfēras apstākļus, kādi valda virs lielas Eiropas daļas, sauc par bloķējošu sistēmu, kas neļauj siltam gaisam ne no Atlantijas okeāna, ne Vidusjūras reģiona ieplūst Eiropas centrālajā un ziemeļu daļā. Ilgtermiņa prognožu scenāriji paredz, ka bloķējošā sistēma pastāvēs līdz pat aprīļa pēdējām dienām.  No Saules saņemtais siltuma daudzums aprīļa otrajā pusē ir tāds pats kā augusta nogalē, tomēr mūsu reģionā nepārtraukti ieplūstošo auksto gaisu no Arktikas tas nespēj sasildīt līdz šim gadalaikam atbilstošai temperatūrai.

Nedēļas pirmaja pusē, īpaši nākamajās divās naktīs lielu izmaiņu laika apstākļos nebūs – nokrišņu būs maz, debesis bieži skaidras, līdz ar to laiks joprojām auksts, temperatūrai noslīdot līdz -4..-9 grādiem, vietām piekrastē ap nulli. Atkal iespējami jauni aukstuma rekordi. Otrdien dienas laikā no ziemeļiem debesis aizklās mākoņi, un vietām gaidāms neliels īslaicīgs sniegs, slapjš sniegs, tomēr vakarā atkal mākoņu daudzums samazināsies. Vējš mēreni pūtīs no ziemeļaustrumiem, ziemeļiem un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +3…+6 grādiem. Trešdien un ceturdien virs Latvijas pastiprināsies anticiklona ietekme, līdz ar to būtiski nokrišņi nav gaidāmi un debesis skaidrosies. Tuvākajās naktīs, pieturoties skaidram laikam un lēnam vējam, gaisa temperatūra daudzviet pazemināsies līdz -4…-10 grādiem, vien piekrastē naktis būs par pāris grādiem siltākas. Bet dienā, uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +4…+8 grādiem. Nedēļas nogalē laikapstākļi mainīsies, no Skandināvijas puses ieradīsies ciklons ar mitrāku gaisu un nokrišņiem, kas nu jau pārsvarā būs lietus, nevis sniegs. Pastiprināsies rietumu, dienvidrietumu vējš, piekrastē brāzmās 15-18 metri sekundē. Naktis kļūs ievērojami siltākas – temperatūra lielākoties 0..+5 grādi, vietām vēl nedaudz piesals. Dienās +4..+10 grādi.

20.aprilis: Ceturtdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā pazeminājusies līdz -1..-6 grādiem, vietām Vidzemē un Kurzemē līdz -7..-8 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija. Šis ir aukstākais 20. aprīļa rīts 12 LVĢMC novērojumu stacijās. Aukstuma rekords sasniegts Ainažos, Bauskā, Dobelē, Liepājā, Mērsragā, Pāvilostā, Priekuļos, Saldū, Skrīveros, Stendē, Ventspilī un Skultē. Nacionālais 20. aprīļa aukstuma rekords uzstādīts 1979. gadā, kad gaiss atdzisa līdz -8,8 grādiem, un tas nav pārspēts. Zemākā temperatūra šorīt fiksēta Mērsragā, kur tā sasniegusi -8,3 grādus.

22 aprīlis: Nedēļas nogalē laiku Latvijā noteiks aktīvs ciklons, kas atnesīs gan brāzmainus vējus, gan nokrišņus – pārsvarā lietu, bet austrumos arī krusu un slapju sniegu, liecina prognozes. Sestdien gan naktī, gan dienā palaikam gaidāmi lietus, austrumos arī slapjš sniegs un krusa. Vairāk nokrišņu Lielās talkas dienā būs Vidzemē un Latgalē, mazāk – Kurzemē un Zemgalē. Vējš sestdien iegriezīsies no ziemeļrietumiem un pastiprināsies, brāzmās 13-18 metri sekundē, vienīgi Latgalē vējš būs nedaudz lēnāks. Minimālā gaisa temperatūra naktī +1..+5 grādi, maksimālā dienā +4..+8 grādi. Svētdien debesis biežāk skaidrosies, tomēr vietām palaikam gaidāms īslaicīgs lietus, iespējams arī slapjš sniegs. Naktī gaiss atdzisīs līdz -1..+4 grādiem, dienā iesils līdz +4..+9 grādiem.

Nākamās nedēļas sākumā laiks saglabāsies vēss un mitrs, bieži gaidāmi nokrišņi. Nedēļas pirmajā pusē vietām atkal var īslaicīgi izveidoties neliela sniega sega. Lielajā talkā bieži laiks ir pavēss un lietains, dažkārt ar krusu un sniegu. Vairumā no iepriekšējām deviņām talkām gaisa temperatūra bijusi zem +10 grādiem. Piemēram, 2009. gadā Alūksnes apkaimē talkas dienā izveidojās centimetru bieza sniega sega, togad pūta arī stiprs vējš – Ventspilī brāzmās līdz 20 metriem sekundē. Iespējams, maija sākumā Latvijā iestāsies silts laiks, liecina “Global Forecast System” informācija. Aprīļa pašās beigās var ienākt siltāks gaiss, maija sākumā gaisa temperatūra, iespējams, sasniegs +20 vai pat nedaudz vairāk grādu.

 

 

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.