INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

8 oktobrī, 2018

08.10.2018 – 14.10.2018. Nebeidzams anticiklons un jauni siltuma rekordi.


Jau ilgāku laiku prognozēs bija redzams spēcīgs un stabils ilgstošs anticiklons, kas nesīs siltu laiku un nu izskatās, ka šī prognoze pilnība piepildīsies. Šonedēļ un nākamnedēļ gaidāmais spēcīgais anticiklons varētu būt bezprecedenta notikums oktobrī Eiropā, īpaši Ziemeļeiropā, galvenokārt ilgstošā siltuma dēļ. Šonedēļ Latvijā gaidāms sauss un lielākoties saulains laiks, turklāt kļūs arī siltāks, gaidāmi siltuma rekordi, liecina prognozes.

Nedēļas pirmajā dienā vēl saglabāsies mākoņains laiks un piekrastē arī brāzmains vējš, taču, sākot ar nedēļas vidu, sāksies atvasara – mākoņu daudzums samazināsies un kļūs būtiski siltāks.

Pirmdien rīta pusē visā valstī spīdēs saule, bet vēlāk mākoņu, sākot no rietumiem, kļūs vairāk. Nokrišņi gan nav gaidāmi.Valdošais būs lēns līdz mērens dienvidrietumu vējš, vienīgi tuvāk piekrastei gaidāmas brāzmas līdz 15-17 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra +9..+13 grādi.Vēl tikai otrdienas naktī vietām, pārsvarā Kurzemē un Vidzemē gaidāms neliels lietus, bet turpmākā nedēļa paies bez nokrišņiem un dienas lielākoties būs saulainas.

Nedēļas vidū un otrajā pusē pastiprināsies anticiklona ietekme.Valdošie būs lēni līdz mēreni dienvidrietumu, dienvidu vēji un tieši lēno vēju dēļ naktīs un no rītiem veidosies migla, dažviet, lēnam vējam saglabājoties arī dienas gaitā, migla un zemi mākoņi var neizklīst un tad temperatūra būs zemāka. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties +4..+10 grādu robežās, bet pēcpusdienās gaiss iesils līdz +14..+18 grādiem, nedēļas otrajā pusē vietām līdz +20 grādiem. Vēl vienīgi otrdien būs mazliet vēsāks.Nedēļas otrajā pusē, kad daudzviet temperatūra būs tuvu +20 grādiem, kritīs arī siltuma rekordi. Piemēram, 11. un 12. oktobrī nacionālais siltuma rekords ir attiecīgi +19,5 un +19,9 grādi.

10.oktobris: Nedēļas nogalē laiks Latvijā būs neparasti silts, gaisa temperatūra vietām var pārsniegt pat +20 grādu atzīmi, liecina prognozes. Ceturtdienas rītā daudzviet gaidāma migla un dienas gaitā debesis vēl bieži aizklās mākoņi, taču laiks būs silts – lielākajā valsts daļā temperatūra pārsniegs +15 grādus, bet šī mēneša siltākās dienās būs tieši nedēļas nogalē – no piektdienas līdz svētdienai, kad mākoņu būs maz, lietus nav gaidāms, turklāt arī vējš būs pārsvarā lēns no dienvidiem, dienvidaustrumiem. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +8..+13 grādiem, bet pēcpusdienā lielākoties būs +16..+21 grāda robežās. Nedēļas nogalē valdošais temperatūras režīms atbilst augusta beigu klimatiskajai normai – vidējā diennakts temperatūra daudzviet būs ap +15 grādiem. Tuvāko dienu maksimums Latvijā varētu būt +20..+22° Kurzemes piekrastē. Gaidāms, ka piektdien un svētdien tiks sasniegts jauns šo datumu nacionālais siltuma rekords. 

Nākamnedēļ temperatūra par 1-3 grādiem pazemināsies, līdz ar to siltuma rekordi mazāk iespējami, tomēr laiks joprojām būs atvasarīgs un neiersti silts oktobra vidum, turklāt arī sauss – visticamāk, visa nākamā darba nedēļa vēl paies bez nokrišņiem.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.