INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

24 decembrī, 2018

24.12.2018 – 30.12.2018.Pēc Ziemassvētkiem garais nokūsnis…


No aizvadītās nedēļas vidus virs Latvijas pastiprinājās ciklonu darbība, debesis lielākoties aizklāja mākoņi un daudzviet sniga. Būtiskākais sniega segas pieaugums tika novērots valsts austrumu daļā, kur kopējais sniega segas biezums svētdienas pēcpusdienā vietām sasniedza pat 11-16 centimetrus.

Līdz Pirmajiem Ziemassvētkiem, 25. decembrim, valsts lielākajā daļā saglabāsies neliels sals, bet Liepājā un citviet Kurzemes rietumu piekrastē pamazām atsāksies atkusnis. Otrajos Ziemassvētkos visā valstī gaisa temperatūra pakāpsies līdz 0..+5 grādiem.Turpmākajās diennaktīs valsts austrumu daļā dominēs sals, ko brīžiem nomainīs neliels atkusnis, un saglabāsies sniega sega. Pārējā Latvijā gaisa temperatūra biežāk pakāpsies virs nulles un sniega būs arvien mazāka, bet vietām nokusīs pavisam. Palaikam gaidāmi nokrišņi – gan sniegs, gan lietus. Reizēm veidosies migla, bet uz ceļiem joprojām regulāri parādīsies apledojums.

Pirmdien daudzviet snigs un vairāk nokrišņi ir gaidāmi Latvijas centrālajos rajonos, kur sniega sega palielināsies par 2-5 cm. Gaisa temperatūra dienā būs +1…-4° robežās. Ziemassvētku vakarā temperatūra pazemināsies līdz 0…-7°. Pirmajos Ziemassvētkos,  pastiprinoties ciklonu darbībai virs Skandināvijas un Somijas ziemeļiem, dienā no ziemeļrietumiem Latviju šķēros nokrišņu zona – gaidāms sniegs, bet gaisa temperatūrai paaugstinoties, Kurzemē tas pāries arī slapjā sniegā un lietū. Otrajos Ziemassvētkos temperatūra turpinās paaugstināties un dienā gandrīz visā valsts teritorijā būs novērojama pozitīva gaisa temperatūra:  +1…+5°, vienīgi vietām austrumos gaisa temperatūra būs ap 0°. Dienā nelieli nokrišņi gaidāmi austrumos. Sākot ar nedēļas vidu, austrumu rajonos atkal kļūs aukstāks – arī dienas laikā tur saglabāsies sals, kamēr rietumu un centrālajos rajonos gaisa temperatūra dienas laikā svārstīsies ap 0°, bet vissiltākais būs jūras piekrastē, kur termometra stabiņš pakāpsies dažus grādus virs nulles.  Darba nedēļas beigās Latviju šķērsos nokrišņu zona, rietumos nesot lietu un slapju sniegu, bet austrumos – sniegu. Nedēļas nogalē daudzviet pieturēsies sals, bet būtiski nokrišņi nav gaidāmi.

Laiks Gadumijā.

Tuvākajās dienās atkusnis Latvijā turpināsies, bet tieši gadu mijā kļūs aukstāks – gaidāms sals un sniegs, liecina prognozes. Līdz svētdienai gaisa temperatūra gan naktīs, gan dienās būs -2..+5 grādu robežās, bieži gaidāmi nelieli nokrišņi – lietus un slapjš sniegs, ceļi bieži būs slideni. Valdošie šajās dienās būs ziemeļrietumu vēji, piektdien tie uz brīdi iegriezīsies no rietumiem, dienvidrietumiem. Stiprākās brāzmas piekrastē ap 15 metriem sekundē. Gada pēdējā dienā pie mums ieplūdīs aukstāks gaiss, visā valstī gaidāms neliels sals, bet Vecgada vakarā tas pastiprināsies un temperatūra lielākajā valsts daļā noslīdēs līdz -5..-10 grādiem, piekrastē par dažiem grādiem siltāks. Aukstums gan nebūs uz ilgu laiku – jau gadumijas naktī Latviju šķērsos siltā atmosfēras fronte, tādēļ līdz Jaungada rītam visu Latviju pārņems sniegs un putenis, kas, sākot no Kurzemes, pāries slapjdraņķī un lietū.

Pašreizējās prognozes jaunā gada pirmajām dienām ir ļoti mainīgas, jo gaidāma augsta ciklonu aktivitāte. Vējš bieži būs stiprs un brāzmains un temperatūra, visticamāk, ļoti mainīga – atkusnim atkal sekos īslaicīgs sals un sniegs, ko drīz atkal nomainīs siltums un lietus.

 

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.