INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

7 augusta, 2023

07.08.2022 -13.08.2023. Īsu svelmi nomainīs rudenīgs vēsums.


Svētdien plkst.16 gaisa temperatūra valstī bija no 21,2 grādiem Kolkā līdz 32,5 grādiem Staļģenē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Otrā augstākā gaisa temperatūra tobrīd bija 32,3 grādi Bauskā. Arī Rīgas lidostā termometra stabiņš sasniedza 32 grādu atzīmi. Svētdiena Latvijā kļuvusi par karstāko dienu pēdējā gada laikā. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas šovasar reģistrēta valsts novērojumu stacijās, bija 32,1 grāds 16.jūlijā Dobelē.

Pirmdien daļā Latvijas turpināsies liels karstums, bet vietām gaidāmi postoši negaisi, liecina prognozes. Pēc tveicīgās un negaisiem bagātās pirmdienas turpmāks laiks šonedēļ Latvijā būs pavēss, bieži gaidāms lietus, liecina prognozes. Vēsākais laiks gaidāms otrdien, kad temperatūra sasniegs tikai 16…21 grādu, turklāt pūtīs stiprs dienvidrietumu vējš, brāzmās 10-15 metri sekundē, Kurzemē un Vidzemes rietumos līdz 18 metriem sekundē, bet atklātas jūras krastā pat 20-24 metriem sekundē. Brīžiem līs, vietām ar pērkona negaisu, vairāk nokrišņu Kurzemē. No trešdienas temperatūra pēcpusdienās kļūs nedaudz augstāka un pārsvarā būs 17…23 grādu robežās, brīvdienās vietām līdz 25 grādiem, bet naktis būs dzestrākas – lielākoties 7…13 grādi, piekrastē līdz 16 grādiem.

Pirmdien daļā Latvijas turpināsies liels karstums, bet vietām gaidāmi postoši negaisi. Dienas pirmajā pusē  lietusgāzes ar negaisu gaidāmas Kurzemē. Lokāli lietus būs ļoti stiprs, izraisot īslaicīgus plūdus, iespējama krusa. Tāpat negaisa laikā dažviet būs spēcīgas vēja brāzmas, kas nodarīs postījumus, laužot kokus, to zarus, bojājot arī ēkas. Pastāv augsta iespējamība, ka var izveidoties kāds virpuļviesulis. Pēcpusdienā un vakarā negaisi veidosies Latvijas centrālajā un austrumu daļā, kur arī dažviet plosīsies vētra, iespējami virpuļviesuļi un lielgraudu krusa. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis oranžā līmeņa brīdinājumu par gaidāmajiem negaisiem, tas visā valstī būs spēkā no plkst. 13 līdz pusnaktij. Tas gan nenozīmē, ka visā valstī plosīsies stihijas, bet gan to, ka visā valstī ir augsts negaisa vētru risks. Kā parasti, postoši negaisi skar relatīvi nelielus apvidus. Vējš arī ārpus negaisiem būs brāzmains līdz 10–15 metriem sekundē un pūtīs no austrumiem, dienvidaustrumiem, bet Kurzemē tas iegriezīsies no dienvidiem, dienvidrietumiem. Maksimālā gaisa temperatūra lielākajā valsts daļā sasniegs 28…33 grādus, vienīgi Kurzemē būs vēsāks un dienas gaitā temperatūra pazemināsies. Pēc negaisiem pēcpusdienā un vakarā temperatūras pazemināšanās gaidāma arī citviet valstī. Rīgā pirmdiena sāksies saulaina un tveicīga. Gaisa temperatūra sasniegs 31…32 grādus, bet vēlā pēcpusdienā arī galvaspilsētā gaidāms negaiss, iespējama vētra un pamatīga krusa. Lietusgāzes var īslaicīgi appludināt ielas. Pievakarē strauji kļūs vēsāks. Otrdien visā valstī gaidāms lietus , vietām līs stipri, arī gaidāms pērkona negaiss, vien dienas vidū austrumu un centrālajos rajonos to intensitāte mazināsies. Mērens līdz mēreni stiprs dienvidaustrumu, dienvidu vējš no rīta iegriezīsies no dienvidiem, dienvidrietumiem un piekrastē vēl pieņemsies spēkā. Daudzviet vējš būs brāzmains, piekrastē brāzmās pastiprinoties līdz 20-24 m/s. No aizvadīto dienu karstuma nepaliks ne miņas – naktī gaiss atdzisīs līdz +14…+16°, bet dienā nebūs siltāks par +15…+20°. Arī turpmākajās dienās daudzviet palaikam līs. Vēl trešdien mērens līdz mēreni stiprs dienvidu, dienvidrietumu vējš naktī piekrastē brāzmās sasniegs 20 m/s, bet dienā tas pierims. Naktīs minimālā gaisa temperatūra būs +10…+15° robežās, bet dienās termometra stabiņš pakāpsies vien pāris grādus virs +20° atzīmes.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.