INTERESANTU LAIKAPSTAKĻU UN METEOPARADIBU FOTO

Spēcigakais negaiss Rīgā

Ļoti intensivs un spēcigs negaiss, kas bija novērojams Rīgā,15 augustā dienas vidū pēc ļoti karstas dienas sākuma. Vienkārši fantastiski speciga zibeņosana ar ļoti skaliem un spēcigiem pērkona grāvieniem,lietusgāze un krusa. Šo negaisu atcerešos vel ilgi, jo atstaja daudz iespaidu 🙂 Tik intensivu un specigu zibeņošanu un fantastiski spēcigus un skaļus pērkona grāvienus neesmu piedzivojis jau dažus gadus. Sajutas bija ekstrēmas,negaiss bija īss,bet tiešam iespaidigs. Zemāk bildes,ko megināju nobildet negaisam nākot virsū. Ari daudzas citu liecinieku bildes un ziņas par postijumiem.  Diemžel  negaisa kulminacija izpaliek, jo specigas zibeņošanas ietekmē atteicas stradat fotoaparats :(.

Svētdienas  neparasti intensivs negaiss Rīgā atnesa ne tikai īslaicīgu lietusgāzi, bet arī pamatīgu zibeņošanu. Spēcīgais zibens izraisījis vairākus ugunsgrēkus, sagrāvis garāžas, nospēris kamieli un pat iespēris cilvēkam.

Sagrauj garāžas

LTV Ziņas vēstīja, ka zibens iespēra piecās garāžās, no tām četrās atradušās arī automašīnas. Uldis Kalniņš redzējis vairākas zibens strēles. No sākuma viņš tām nav pievērsis uzmanību, bet tad pamanījis dūmus.   Zibens  sagrāvis garāžas, tas tika  izpostītas Rīgā, Mālu ielā 21. Tur ap plkst.14.30 kādā garāžā iespēra zibens. Glābēji pieļauj, ka garāžā bija kādi metināšanai paredzēti baloni, kas uzsprāga, un ķēdes reakcijas dēļ sagruva arī citas garāžas. Pēc VUGD datiem, zibens spēriena rezultātā sagruvušas 4 garāžas,bet blakus esošam garāžam ari bojājumi vairākām ir izsistas durvis  Pārbaudot gruvešus, cietušie netika atrasti.   Zibens iespēris Ziepniekkalna garāžu kooperatīvā. . Pēc aculiecinieku teiktā – arī divas automašīnas pilnībā saplacinātas zem gruvešiem. Audi A6, kas palicis zem gruvešiem, tuvākajās dienās bija jāved uz tehnisko apskati. Saimniekam skaidrs, ka mašīna nebūs labojama.

Savukārt Rīgas satiksmes preses sekretārs Viktors Zaķis informēja, ka atsevišķās vietās Rīgā bijuši nelieli sabiedriskā transporta kustības traucējumi. Saņemtas ziņas par pārrāvumiem elektrības padevē, kā arī atsevišķās vietās nedarbojušies luksofori. Tomēr nekādi ziņojumi par būtiskām problēmām pasažieru pārvadājumos neesot saņemti.

Zibens apciemo baznīcas torņus

Zibens ir iespēris arī Doma baznīcas gailī, taču, par laimi, nekādus postījumus pašai baznīcai tas nav nodarījis. Kāds aculiecinieks Neatkarīgai pastāstīja, ka sestdienas negaisa laikā, zibens iespēra Doma baznīcas gailī. To viņš novērojis kopā ar draugiem. Viņaprāt, gailis kalpojis kā zibens novedējs.

Arī Pēterbaznīcas gailis vakar saņēmis spērienu. Svetdien,15. augusta zibens spēriens Pēterbaznīcā sabojājis vairākas elektroierīces, pastāstīja Svētā Pētera baznīcas pārvaldes Saimniecības daļas vadītāja Amrita Zariņa. Interneta vidē pieejamās fotogrāfijās redzams, kā negaisa laikā zibens iesper Pēterbaznīcas tornī.( sk zemak).  Diena.lv elektroniski sazinājās ar J.Šulcu, kurš vēsta, ka interesantais mirklis noķerts 15.augustā ap plkst.14.30. “Es dzīvoju mansarda dzīvoklī ar skatu uz Vecrīgu, un, dzīvojot septītajā stāvā, man diezgan bieži laimējas novērot pilsētu ar ievērības cienīgiem skatiem,” raksta lasītājs. “Kadrējums nebija par labu tornim, jo biju izvēlējies citu skata punktu. Daži milimetri pa kreisi, un Pēterbaznīca vispār nebūtu redzama. Sesijas ilgums bija piecas minūtes, un šajā laikā tika uzņemti aptuveni 150 kadri. Unikālo kadru ieraudzīju tikai nākamajā dienā, kad ielādēju bildes datorā,” atceras J.Šulcs.

Zibens izraisa ugunsgrēkus

Rīgā un Rīgas apkārtnē negaisa laikā izcēlušies vismaz pieci ugunsgrēki

Vakar pēcpusdienā Rīgā un tās apkārtnē novērotais spēcīgais zibens izraisījis vairākus ugunsgrēkus, kas cilvēku upurus nav prasījuši, teica Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere.   Visvairāk vakar zibens dēļ tika izpostītas garāžas Rīgā, Mālu ielā 21. Rīgā, Amulas ielā 5, vakar īsi pirms plkst.15 zibens iespēra kādā kokā, kas savukārt uzkrita vieglajai automašīnai. Glābēji nokritušo koku sazāģēja.   Vēl viens negadījums, ko izraisīja zibens, vakar ap plkst.14.45 notika Rīgā, Vārnu ielā 6. Tur no zibens aizdegās piecstāvu mājas bēniņi 35 kvadrātmetru platībā.  Savukārt Carnikavā, Poču ielā, vakar īsi pirms plkst.15 izcēlās ugunsgrēks kādā 400 kvadrātmetru lielā angārā.

Nosper kamieli

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas zooloģiskā dārza filiālē “Cīruļi” Aizputes novada Kalvenē zibens nospēris kamieli Tolgatu. Kamielim zibens trāpījis lauka vidū. “Es vēl saprastu, ja dzīvnieks būtu stāvējis zem koka,” stāstīja “Cīruļu” pārvaldnieks Arnis Bergmanis.

Zibens iesper Vanšu tiltā

Zibens iespēra ari Vanšu tilta metāla konstrukcijā. Pec aculiecinieku teiktā,vienu bridi pec spēriena vareja noverot krietnus dūmu mutuļus.  Velak paradijas ari fotografijas ar spēriena vietā izdedzinatiem caurumiem, kas burtiski tika izkauseti tilta konstrukcijas  metalā loksnē(foto zemāk) Ari pats velak ejot pāri tiltam to caurumu apskatiju .

Undulatus Asperatus mākoņi Rīgā

Īsi pirms  ši spēciga negaisa Rīgas apkārtnē varēja novērot interesantus un neparastus mākonus. Gan es, gan ari vairāki citi liecinieki tos ari nofotografeja, bildes lejā zem ši raksta. Undulatus Asperatus ir reti ieraugāms mākoņu paveids. 2009. gadā tika ierosināts pievienot šo neparasto atmosfēras fenomenu Starptautiskajā mākoņu atlasā.
Pēc šo mākoņu parādīšanās, meteorologi fiksēja ļoti lielu negaisa aktivitāti.

Komentējiet »

Vēl nav komentāru.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Komentēt

WordPress.com blogs.